Φιάσκο και αλαλούμ με τα Τέμπη: Δεν μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά επάνω στα μνήματα 57 ψυχών

Ο Τέρενς Κουίκ στο σημερινό του άρθρου σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών με διαστάσεις κινηματογραφικής ταινίας, χωρίς να ξέρουμε το φινάλε, κυρίως για ποιους πρωταγωνιστές.
ΗuffPost Greece

Εξελίξεις και ανατροπές. Αποκαλύψεις και διαψεύσεις. Επίσημα και ανεπίσημα πορίσματα. Καινούργια ηχητικά που προκαλούν αποτροπιασμό και ανατριχίλα. Ενα χάος σε ΟΣΕ και ΤΡΕΝΟΣΕ. Η Δικαιοσύνη σε ένα σπιράλ αναζητήσεων γεγονότων και ενόχων, αλλά ταυτόχρονα κατηγορούμενη για περίεργες παρεμβάσεις που δημιουργούν υπόνοιες συγκαλύψεων. Πολιτική σπέκουλα από όλες τις πλευρές. Και στη μέση, σε ένα καζάνι που βράζει, οι συγγενείς 57 θυμάτων μιας φονικής εγκληματικής σύγκρουσης, για την οποία κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει το κοροΐδο. Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν κάποιοι, οι ευθύνες είναι διαχρονικές, διακομματικές, διακυβερνητικές.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, που κυρίως έχουν να κάνουν με την πυρόσφαιρα και την αιτία της, δείχνει για ακόμα μία φορά, την έλλειψη του κράτους σε σοβαρότητα, μεθοδικότητα, αντικειμενικότητα, διαφάνεια και πόσο μάλλον στην διαχείριση ενός ομαδικού φονικού που δικαίως αποκαλείται εθνική τραγωδία.

Βεβαίως είναι εντυπωσιακή η παράμετρος ότι λίγο ασχολούμαστε με το πώς φτάσαμε σ’ αυτή την φονική εγκληματική μετωπική σύγκρουση και εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο στο θέμα της πυρόσφαιρας, με όλα τα σενάρια που ακούγονται για λαθραία υγρά, για διακινητές ή παραλήπτες υπεράνω υποψίας, για δεξαμενές επιμελώς κρυμμένες…

Είναι λογικά όλα αυτά; Βεβαίως και είναι, εάν σκεφτούμε ότι από την πυρόσφαιρα, όποια κι αν είναι η αιτία πρόκλησής της. κάηκαν επιβάτες, κυρίως νέα παιδιά. Είχαν γλιτώσει από την εγκληματική σύγκρουση και χάθηκαν από έλλειψη οξυγόνου και μετά μέσα στις φλόγες.

Αλλά προσωπικά, επάνω στην ένταση και την εξέλιξη αυτών των ημερών, θα ήθελα στην δημοσιογραφική ατζέντα να υπάρχει και η πολύ σοβαρή παράμετρος της αλλοίωσης των στοιχείων στο πεδίο της φονικής σύγκρουσης, δηλαδή το «μπάζωμα». Γιατί αν δεν είχε γίνει αυτό το μπάζωμα, αν το κράτος λειτουργούσε σωστά τις πρώτες ώρες του γεγονότος, από τότε οι ερευνητές από κρατικές αρχές και οι ιδιώτες ερευνητές, θα είχα βρει αποδεικτικά που προκάλεσαν την συγκεκριμένη πυρόσφαιρα. Έτσι πιστεύω, τουλάχιστον. Γιατί δεν θα είχαν να σκαλίζουν μπάζα πεταμένα στο οικόπεδο ενός ιδιώτη, για να αλλοιωθούν ή να χαθούν αργότερα από Ντάνιελ και πλημμύρες.

Και τώρα που βρισκόμαστε; Μπροστά σε ένα φιάσκο και ένα αλαλούμ. Με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες είτε υποψιασμένοι για περίεργα πράγματα είτε απορημένοι για το τί τελικά συμβαίνει, να παρακολουθούν μία αλληλουχία γεγονότων που άλλοι αποκαλούν (η κυβερνητική πτέρυγα) ως δικαίωση τους στην θέση που διατυπώνουν για πολιτικοκομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας και άλλοι (Αντιπολίτευση και δημοσκοπικά το 70% των πολιτών) να τα αποδίδουν σε μία προσπάθεια νέας συγκάλυψης σημαντικών στοιχειών. Ενός νέου κουκουλώματος.

Με λίγα λόγια τί παρακολουθούμε όλοι μας;:

*Ξένα πανεπιστήμια να αρνούνται ότι έχουν στείλει πορίσματα στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ

*Να διαψεύδονται σχετικά δημοσιεύματα

*Δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν ότι τα πορίσματα αυτά τα πήραν από πηγές του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και διάψευση να μην υπάρχει

*Τον πρόεδρο αυτού του Εθνικού Οργανισμού να ισχυρίζεται ότι δεν ήθελε στο πόρισμα να συμπεριλάβει και τα της πυρόσφαιρας, αλλά πιέστηκε από τους ξένους που ήταν μέλη της επιτροπής του. Να δηλώνει επίσης ότι απειλείται, αλλά χωρίς να διευκρινίζει ποιος τον απειλεί πόσο μάλλον κατά της ζωής του ή της δουλειάς του.

*Να αποσύρεται, χθες το απόγευμα, από το πόρισμα ό,τι σχετικό αναφέρεται για Πανεπιστήμια και πυρόσφαιρα. Κίνηση που δείχνει το πόσο αναξιόπιστο σε πολλά σημεία μπορεί να χαρακτηρισθεί το πολυσέλιδο έγγραφο που παραδόθηκε στη δημοσιότητα και μάλιστα σε σχετική Διάσκεψη Τύπου με απευθείας μετάδοση από τους τηλεοπτικούς - ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δεν το αποκαλώ τσίρκο υπόθεση, γιατί σέβομαι τη δουλειά που κάνουν εκεί οι αυθεντικοί κλόουν, μάγοι, ταχυδακτυλουργοί… Μένω στις δύο λέξεις Φιάσκο/Αλαλούμ. Αλλά δεν μπορεί να μην έχει για αυτή την κατάσταση την ευθύνη της η ίδια η κυβέρνηση. Κάτω από την ομπρέλα της είναι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Εκείνη όρισε τον Προέδρο και λοιπά μέλη. Για τους δύο μισθωμένους ξένους, δεν το γνωρίζω πώς έγινε η επιλογή.

*Την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα τελευταία συμβάντα, να παρεμβαίνει με παραγγελία για έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο επηρεασμού της ανάκρισης με τα αποκαλούμενα πορίσματα Γάνδης και Πίζας, αλλά και τον ρόλο του εμπειρογνώμονα Κωνσταντίνου Λακαφώση. Ο Κωνσταντίνος Λακαφώσης ο όποιος αμέσως μετά την εισαγγελική παραγγελία, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη Skype - βίντεο στην HuffPost δημιουργώντας νέες συζητήσεις με τα όσα μας είπε. Αρνούμενος ότι ασχολείται με την υπόθεση με παραγγελία συγγενών και ρίχνοντας ευθύνες σε εκείνους που υπογράφουν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

*Με σφοδρές αντιδράσεις για αυτή την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (Γεωργία Αδειλίνη) «σε μία προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα γύρω από τις αιτίες και τις ευθύνες του πολύνεκρου σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών», όπως διατυπώνεται και γραπτά. «1. Η παραγγελία της κας Αδειλίνη βασίζεται σε αποδεδειγμένα εσφαλμένη ανάγνωση του πορίσματος. 2. Πρωτοφανής απόπειρα φίμωσης τεχνικών συμβούλων – παραβίαση δικαιωμάτων. 3. Επιβεβλημένος ο έλεγχος της Εισαγγελέως του Α.Π.» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατίας.

*Με την απορία, γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να μην καλέσει και να μην ζητήσει ΑΜΕΣΑ έρευνα για τα όσα είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τις εναντίον του απειλές. Πολύ σοβαρή πτυχή και ξεχωριστή της όλης υπόθεσης του πορίσματος. Αυτό κι αν δεν μπορεί να μένει αναπάντητο.

Με όλα αυτά, τα λίγα, που παρατίθενται στο σημερινό μου άρθρο, πραγματικά αναρωτιέμαι εάν μπορούν οι πολίτες αυτής της χώρας να είναι ήσυχοι και ήρεμοι ότι μια πολύκροτη αιματηρή εγκληματική υπόθεση, είναι πάνω σε σωστή τροχιά αναζήτησης ευθυνών και ενόχων. Από την αρχή κάτι πήγε απαράδεκτα στραβά και έχουμε φτάσει μετά από δύο χρόνια να βλέπουμε πάλι στραβά πράγματα. Όχι απλώς στραβά, αλλά ένα φιάσκο, ένα αλαλούμ επάνω στα μνήματα 57 ψυχών.

Αν ξαναβγεί ο κόσμος στο δρόμο, ποιος θα έχει το άδικο/ευθύνη; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται πολύ σκέψη η απάντηση.

Δημοφιλή