Ο καθορισμός της καλύτερης ώρας που τρώμε το δείπνο μας μπορεί να επηρεάσει τη γενική μας υγεία. Μεταξύ της δουλειάς, της μετακίνησης πίσω στο σπίτι και, ενδεχομένως, της προσπάθειας να χωρέσουμε στο πρόγραμμα μια γρήγορη προπόνηση, το φαγητό πριν δύσει ο ήλιος δεν είναι απλή υπόθεση.
Μερικές φορές, η κατανάλωση δείπνου βασίζεται περισσότερο στο πότε τελειώνουμε το μαγείρεμα ή στο πότε θα μας δεχτεί ένα εστιατόριο. Όμως, η ώρα που τρώμε τα γεύματά μας επηρεάζει τη συνολική υγεία μας.
«Η ώρα της ημέρας που τρώμε τα γεύματά μας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η δουλειά μας, το πρόγραμμα, τα επίπεδα πείνας, τα φάρμακα που παίρνουμε, ακόμη και τις ώρες που οι φίλοι, η οικογένεια και οι συνάδελφοί μας είναι ελεύθεροι να μοιραστούν ένα γεύμα μαζί μας», λέει η Καθριν Κανάντεο, επαγγελματίας ολιστικής υγείας, διατροφολόγος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Catherine Canadeo Health & Wellness.
Ενώ το πολυάσχολο πρόγραμμά μας ή η κοινωνική μας ζωή μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στο χρονοδιάγραμμα των γευμάτων, δεν βλάπτει ποτέ να σκεφτούμε να τροποποιήσουμε το πρόγραμμά μας όταν μπορούμε. Οι ειδικοί εξηγούν την καλύτερη ώρα για να φάμε το δείπνο και πώς να το κάνουμε να «λειτουργήσει» στα μέτρα μας.
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για φαγητό
Η εστίαση στην κατανάλωση λαχανικών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και όλων των ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, αλλά θα μπορούσαμε να βελτιστοποιήσουμε τα δείπνα μας τρώγοντας σε καλύτερη στιγμή.
«Το τι τρώμε είναι σημαντικό, αλλά το πότε τρώμε έχει επίσης σημασία», λέει η Κανάντεο. Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι παραδέχονται μεν ότι πράγματα εκτός του ελέγχου μας επηρεάζουν το πότε είναι η καλύτερη ώρα για φαγητό, συμφωνούν δε γύρω από ένα χρονικό πλαίσιο. «Τρώγοντας μεταξύ 5 και 7 μ.μ. θα ήταν ιδανικό», λέει η Ντάνα Κόχεν, M.D., γιατρός και συν-συγγραφέας του Quench. «Ωστόσο, όσο πιο αργά τρώμε τόσο λιγότερη τροφή πρέπει να καταναλώνουμε».
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν γεύματα στις 5 μ.μ. έκαψαν 60 περισσότερες θερμίδες από όσους έφαγαν βραδινό αργότερα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έφαγαν βραδινό αργότερα επίσης αποθήκευσαν διαφορετικά λίπος και είχαν υψηλότερα επίπεδα πείνας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη μελέτη, πώς - όσο κι αν φαίνεται απίστευτο - το φαγητό γύρω στις 5 μ.μ. είναι η καλύτερη ώρα για δείπνο εάν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, αλλά υπάρχουν και άλλα οφέλη από το να τρώμε αυτή την ώρα.
Η Κανάντεο, που προκρίνει ως καλύτερη ώρα για φαγητό σύμφωνα με διάφορες μελέτες είναι μεταξύ 5:30 και 7:30 μ.μ., συμφωνεί ότι όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.
«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν νωρίτερα, είχαν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και βελτιωμένο μεταβολισμό του λίπους, που είναι ένας παράγοντας αποθήκευσης λίπους», εξηγεί.
«Η κατανάλωση νωρίς και ενός ελαφρού δείπνου βοηθά στη βελτίωση του ύπνου, βελτιώνει την πέψη, ενισχύει το μεταβολισμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση».
Κι αν το 5 είναι αδύνατο με βάση το πρόγραμμά μας;
Η Κανάντεο συνιστά να τρώμε περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες πριν κοιμηθούμε, καθώς η πέψη επιβραδύνεται στο τέλος της ημέρας. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, το να έχουμε ένα περιθώριο τριών ωρών πριν τον ύπνο θα βελτιώσει τον ύπνο και την πέψη μας.
Έτσι, εάν δεν πρόκειται να κοιμηθούμε μέχρι τις 10 μ.μ., μπορούμε να φάμε στις 7 μ.μ.. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή με ορισμένες παθήσεις υγείας. «Για άτομα που έχουν παλινδρόμηση, το να τρώνε νωρίτερα μειώνει την πιθανότητα επιστροφής του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο», λέει η Μάγια Φέλλερ διαιτολόγος και διατροφολόγος.
Ακόμη καλό είναι να αποφύγουμε να τρώμε πολύ νωρίς γιατί το να κοιμόμαστε πεινασμένοι μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου μας, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Για να αποφύγουμε το γουργούρισμα στο στομάχι και τους πόνους της πείνας ενώ είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, ας προσπαθήσουμε να φάμε ένα μεγαλύτερο πρωινό και ένα ελαφρώς μεγαλύτερο μεσημεριανό γεύμα.
Η καλύτερη ώρα για φαγητό διαφέρει τελικά από άτομο σε άτομο ανάλογα με τα προγράμματα και τα πρότυπα ύπνου, αλλά η συνέπεια είναι το κλειδί για τη βελτίωση της συνολικής υγείας. «Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος γευμάτων από μέρα σε μέρα συνδέεται με την απώλεια βάρους, την αύξηση της ενέργειας και τη μείωση των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου για χρόνια νόσο», καταλήγει η Κανάντεο.
(με πληροφορίς από prevention)