Δεν θα μειώσουν τιμές οι ξενοδόχοι

Δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Olga_Gavrilova via Getty Images

Κι ενώ επίκειται η ανακοίνωση της κυβέρνησης για μέτρα στον τουρισμό, που θα περιλαμβάνουν και φορολογικές ελαφρύνσεις και συγκεκριμένα μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%, και στη διαμονή από το 13% στο 6%, εντούτοις οι ξενοδόχοι δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις τιμές δωματίων.

Μιλώντας σήμερα το πρωί, σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα μειώσουν τις τιμές στα δωμάτια, στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, απάντησε ότι οι τιμές θα παραμείνουν ίδιες με αυτές του 2019.

Δικαιολόγησε, δε, την άποψη αυτή, λέγοντας ότι αν μειώσουν τιμές, θα πρέπει οι ξενοδόχοι να προχωρήσουν σε δανεισμό για να καλύψουν τα έξοδα, δεδομένου ότι φέτος η ταξιδιωτική κίνηση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα είναι πολύ μειωμένη.

Δημιουργείται, όμως, ένα παράδοξο. Το ίδιο που συνέβη και με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το 2019, από 24% σε 13%. Ότι, αυτή η μείωση δεν πέρασε στον τελικό καταναλωτή, δηλαδή η τελική τιμή στο φαγητό παρέμενε η ίδια, με την ίδια μερίδα, κάτι που όπως γίνεται αντιληπτό, ευνόησε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος που κράτησε υπέρ εαυτόν τη διαφορά του 11%. Πάντως, αξίζει να επισημάνω, όπως μου είχε πει ιδιοκτήτης πιτσαρίας, ότι ενώ αγόρασε πρώτες ύλες με 24% ΦΠΑ, αν έπρεπε να πουλά φθηνότερα, με τη μείωση του ΦΠΑ, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά (;)

Τώρα, στον τομέα των ξενοδοχείων, η πρόθεση της κυβέρνησης, μειώνοντας τον ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις, είναι να κάνει πιο ανταγωνιστικό το «πακέτο» διαμονής (πάγιο αίτημα του ΣΕΤΕ), έναντι άλλον ανταγωνιστριών χωρών (Τουρκία, Πορτογαλία, Αίγυπτος κ.ά.), δηλαδή να μειωθεί η τελική τιμή. Όμως, με τη δήλωση Τάσιου, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον για τον Ελληνα, που δεν υπόκειται στα κλεισίματα μέσω τουριστικών πρακτορείων και tour operators του εξωτερικού, που ενδεχόμενα να δουν καλύτερες τιμές. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά, τη στιγμή που υπάρχουν απόψεις ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, ώστε να καλυφθεί ένα, μικρό έστω, μέρος των απωλειών στα έσοδα.

Για τον εσωτερικό τουρισμό, ο Γρηγόρης Τάσιος τόνισε ότι διακοπές σε ξενοδοχεία και εν γένει καταλύματα, θα κάνει όποιος Έλληνας μπορεί (και όχι όποιος θέλει), που ναι μεν ισχύει ως γενική παραδοχή, όμως η εκτίμηση ότι κάτι θα άλλαζε για τον Έλληνα που υπέστη δεκαετή κρίση με τα γνωστά επακόλουθα, εξανεμίζεται.

Πάντως, περιμένουμε και κάποιες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, περί μέτρων ενίσχυσης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, που για να έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να γενικευτούν, να αγγίξουν το ένα εκατομμύριο δικαιούχους και να μην περιοριστούν πολύ με εισοδηματικά κριτήρια. Αν θέλουμε να ταξιδέψει ο Έλληνας στην πατρίδα του και να μην αναζητήσει (και θα βρει) καλύτερες προσφορές στο εξωτερικό.

Δημοφιλή