Είναι φυσικό ανά διαστήματα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Είναι όμως λογικό αυτό να εξελίσσεται σε μια μόνιμη κατάσταση; Και πότε μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο για την υγεία μας, σε σημείο που να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου δύο;
Η φλεγμονή πέρα από επικίνδυνες παθήσεις, συνδέεται και με την αύξηση του βάρους μας. Κατανοούμε επομένως πώς στην περίπτωση που παρατηρούμε ένα-ένα τα παντελόνια μας να μην κουμπώνουν, θα πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα.
Ακόμη όμως κι αν κάνουμε τα πάντα προκειμένου να προλάβουμε το φούσκωμα και τη φλεγμονή, όσοι είναι οι προφανείς ένοχοι που θα πρέπει να αποφύγουμε, όπως τα γλυκά ή αλμυρά υπερ-επεξεργασμένα σνακ, άλλα τόσα είναι και τα επιβλαβή συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα και ίσως δεν γνωρίζουμε ότι συνδέονται με τη φλεγμονή.
Προκειμένου να αποκτήσουμε μια εικόνα γύρω από τις χειρότερες επιλογές που διατίθενται στην αγορά, η διατροφολόγος Λίζα Ρίτσαρντς και η προπονήτρια Τζοάνα Γουέντ, μοιράζονται μαζί μας τις δύο πιο ύπουλες τροφές που εκτοξεύουν το νούμερο στη ζυγαριά και καθιστούν το κούμπωμα του τζιν σκέτο βάσανο.
Τα φυτικά έλαια
Τα φυτικά έλαια, ακόμη κι αν προωθούνται ως αβλαβή ή ακόμη και υγιεινά, - καθώς σε τελική ανάλυση προέρχονται από λαχανικά - στην πραγματικότητα προκαλούν φλεγμονή και στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.
Κι αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που ενώ ναι μεν είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, σε υπερβολική πόσοτητα, όπως αυτή που κρύβεται στο καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο, μας φουσκώνουν και αυξάνουν το βάρος μας.
Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων ωθεί το σώμα μας στην μεγαλύτερη παραγωγή προφλεγμονωδών μορίων. Αντίθετα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τους λιναρόσπορους και τα καρύδια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Συμπερασματικά, η αντικατάσταση των φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο μόνο οφέλη υπόσχεται για τον οργανισμό μας.
Τα τεχνητά γλυκαντικά
Mέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης εγκυμονεί μια σειρά από κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του βάρους μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ανάμεσά μας να πιστέψουμε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση.
Δυστυχώς, όμως, η Γουέντ προειδοποιεί ότι τα εν λόγω τεχνητά υποκατάστατα της ζάχαρης ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν φλεγμονή και να ανεβάσουν το νούμερο στη ζυγαριά.
Επομένως, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιμείνουμε στην ισορροπημένη πρόσληψη φυσικών γλυκαντικών, όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη.
(Με πληροφορίες από Shefinds).