Δεν θέλουμε οικογενειακές γιορτές σπίτι: Δικαίωμά μας και χρυσά tips να συμβεί χωρίς απώλειες

Είτε θέλουμε μοναχικά Χριστούγεννα, είτε γιορτές με φίλους, μπορούμε να το εκφράσουμε. Πώς θα το κάνουμε σύμφωνα με τους ειδικούς.
Δεν θέλουμε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια; Υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε ευγενικά.
Anastasiia Krivenok via Getty Images
Δεν θέλουμε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια; Υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε ευγενικά.

Από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, στα λεωφορεία και στο μετρό, μέχρι τον κινηματογράφο και το θέατρο, όλες οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες θέλουν τους ήρωες να κάνουν γιορτές μαζί στο σπίτι. Αλλά στην πραγματική ζωή, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Σε μερικούς από εμάς, η ιδέα του να επιστρέφουμε στο σπίτι που μεγαλώσαμε για τις διακοπές των Χριστουγέννων, μας προκαλεί άγχος. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια βραδιά ή ένα μεσημεριανό φαγητό. Διότι δεν είχαμε όλοι μας μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Και η εικόνα ολόκληρης της οικογένειας μας μαζεμένης γύρω από το τραπέζι ενδέχεται να ξύνει παλιές πληγές.

Ίσως και για εμάς, οι τέλειες διακοπές είναι πλάι στην οικογένεια που έχουμε επιλέξει οι ίδιοι, δηλαδή τους φίλους μας. Ή κάποιοι μπορεί και να θέλουμε να μείνουμε μόνοι. Από την άλλη, αν καταγόμαστε από την επαρχία, μπορεί να θέλουμε να πάμε στο πατρικό μας αλλά να μην το αντέχουμε οικονομικά.

Όποια κι αν είναι η δική μας περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ενημερώσουμε τους δικούς μας.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Ειδήμονες μοιράζονται χρυσά tips, ώστε να εξηγηθούμε χωρίς να παρεξηγηθούμε.

Σύμφωνα με την οικογενειακή θεραπεύτρια Ανδριάν Μαρσάλ, αν το τραπέζι με τους συγγενείς ή το παλιό μας σπίτι, μας προκαλούν άγχος, αυτό θα το αντιληφθούν σίγουρα και οι γύρω μας. Οπότε, δεν έχει νόημα να παρευρεθούμε. Η παρουσία μας θα είναι περισσότερο δυσάρεστη παρά ευχάριστη.

Σε αυτό συμφωνεί και η θεραπεύτρια Ρέιτσελ Τζόουνς, η οποία προσθέτει πως «Ακόμα κι αν αγαπάμε την οικογένειά μας και απολαμβάνουμε να περνάμε χρόνο μαζί, αυτό απαιτεί ενέργεια. Κι αν δεν την διαθέτουμε σε κανένα επίπεδο και ούτε πρόκειται να την βρούμε επί τόπου, καλύτερα να μην ”μαυρίσουμε” και τα Χριστούγεννα των άλλων».

Πώς θα εξηγήσουμε στους δικούς μας ότι δεν θα κάνουμε γιορτές στο σπίτι

1. Τους δείχνουμε όλη την αγάπη και την αφοσίωσή μας

Έτσι μας προτρέπει να πράξουμε η οικογενειακή θεραπεύτρια Αρίσα Σμολάρσκι. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

«Όταν ενημερώνουμε τους δικούς μας για την απόφασή μας, δείχνουμε ενσυναίσθηση και κατανόηση. Χρησιμοποιούμε λέξεις όπως ”Καταλαβαίνω, αντιλαμβάνομαι, αισθάνομαι πως νιώθετε”. Αυτό σίγουρα θα απαλύνει τη στιγμιαία θλίψη τους», μας προτρέπει η Σμολάρκσι.

2. Είμαστε ευγενικοί, πλην όμως αποφασιστικοί

«Δεν ζητάμε την άδεια των συγγενών μας. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Απλώς τους ανακοινώνουμε την απόφασή μας. Άρα εδώ δεν κολλάει η ερώτηση ”θα σας πείραζε να” αλλά η κατάφαση ”αποφάσισα να”. Όσο πιο αυθεντικοί και ειλικρινείς δείχνουμε, τόσο πιο εύκολα θα υποστηρίξουμε την απόφασή μας. Και για να το πετύχουμε, πέρα από αποφασισμένοι, θα πρέπει να είμαστε επίσης λακωνικοί, με περιεκτικό και συνοπτικό λόγο», τονίζει η Σμολάρσκι.

3. Σκεφτόμαστε τα δικά μας ιδανικά Χριστούγεννα, όπως τα έχουμε στο μυαλό μας και παίρνουμε κουράγιο

Ταινίες, χριστουγεννιάτικα παζάρια, διάβασμα στον καναπέ, μουσική στο σαλόνι με ζεστή σοκολάτα; Αν έχουμε σκεφτεί κάτι που θα γαληνέψει πραγματικά την ψυχή μας, αυτό από μόνο του είναι ένα αρκετά καλό κίνητρο. Μια κινητήριος δύναμη, ώστε να μην παραδοθούμε και ενδώσουμε στις παρακλήσεις των γονιών μας να μείνουμε σπίτι για τις γιορτές.

Πώς θα το εξηγήσουμε αν θέλουμε να πάμε σπίτι για τις γιορτές αλλά δεν μπορούμε

Οι πτήσεις ή τα δρομολόγια με το πλοίο και το ΚΤΕΛ μπορεί να είναι πολύ ακριβά. Ή μπορεί να μην φτάνει η άδειά μας για ένα τέτοιο ταξίδι. Ή ακόμη-ακόμη ενδέχεται να υποσχεθήκαμε στον/στη σύντροφό μας ότι θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα με την δική του/της οικογένεια.

Σε αυτή την περίπτωση:

1. Προτείνουμε ανήμερα των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς να κάνουμε μια οικογενειακή βιντεοκλήση για τα χρόνια πολλά

Μέσα από την κάμερα μας δίνεται η ευκαιρία να ανοίξουμε τα δώρα μας, να πούμε τα νέα μας και ό,τι άλλο θελήσουμε. Μάλιστα κάποιοι άνθρωποι τσουγκρίζουν και κόβουν και βασιλόπιτα μέσα από τις σύγχρονες εφαρμογές. Γιατί όχι και εμείς; Σίγουρα δεν είναι το ίδιο με τα φιλιά και τις αγκαλιές από κοντά. Αλλά είναι μια παρηγοριά για όλους μας.

2. Προτείνουμε ποιες άλλες ημέρες των διακοπών είμαστε διαθέσιμοι για μια επίσκεψη

Γιορτές δεν είναι μόνο η 25η Δεκεμβρίου, η 1η και η 6η Ιανουαρίου. Στο διάστημα από τα μέσα Δεκεμβρίου και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, όλα είναι καταστόλιστα, τα σπίτια μας γεμάτα εδέσματα, το πρόγραμμά μας -συνήθως- πιο χαλαρό και οι ευκαιρίες για διασκέδαση άφθονες.

Οπότε, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να δούμε τους αγαπημένους μας Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά ή Θεοφάνια, θα βρούμε τον ιδανικό χρόνο να απολαύσουμε τη συντροφιά τους. Αρκεί να υπάρχει θέληση.