
Με αυστηρό και αποφασιστικό τόνο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα από τη Βαρσοβία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει καμία θέση στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, εφόσον συνεχίζει να απειλεί κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΕΕ, που διοργάνωσε η πολωνική προεδρία, ο κ. Δένδιας στάθηκε στην ανάγκη προστασίας των αρχών και αξιών της Ένωσης, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε τρίτη χώρα θελήσει να συμμετάσχει στις κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες, οφείλει πρώτα να τις προσυπογράψει – στην πράξη και όχι στα λόγια.
«Δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιοδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της ΕΕ», δήλωσε με νόημα, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια παρερμηνείας.
Η δήλωση Δένδια αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει των συζητήσεων για το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να είναι εταίρος της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, την ώρα που η Άγκυρα προβάλλει διεκδικήσεις και επιδιώκει συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα αμυντικής συνεργασίας, παρά τις σταθερές επιθετικές της θέσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
ReArm Europe και «Ασπίδα του Αχιλλέα» στο επίκεντρο
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» τη σημερινή συνεδρίαση, εστιάζοντας στο ReArm Europe, τη Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την κατάσταση στην Ουκρανία. Υπογράμμισε τη σημασία της ατζέντας «Readiness 2030», η οποία, όπως είπε, ταυτίζεται χρονικά και πολιτικά με την ελληνική «Ατζέντα 2030».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόταση Ελλάδας–Πολωνίας για τη δημιουργία ενός Θόλου Προστασίας της Ευρώπης, φέρνοντας στο προσκήνιο την «Ασπίδα του Αχιλλέα» ως πρότυπο για την αεράμυνα της ηπείρου:
«Η ‘Ασπίδα του Αχιλλέα’ μπορεί να παράσχει εξαιρετικό παράδειγμα για πολλά θέματα που απασχολούν την προστασία της Ευρώπης στους αιθέρες», δήλωσε.
«Πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει να υπάρξει μια Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και πρέπει να υπάρξουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν αυτή την άμυνα να δημιουργηθεί» είπε και πρόσθεσε:
«Η Ευρώπη είναι μια συμμαχία και μια κοινή ύπαρξη ή συνύπαρξη αξιών, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα», κατέληξε.