Καθέλκυση «Νέαρχου»- Δένδιας: 4η φρεγάτα FDI θέλει η Ελλάδα – Τι θα γίνει με τους πυραύλους SCALP NAVAL

Ο υπουργός Άμυνας στην καθέλκυση του «Νέαρχου»
Η φρεγάτα «Νέαρχος»
Η φρεγάτα «Νέαρχος»
Naval Group

Η Ελλάδα προτίθεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με σκοπό την απόκτηση μιας επιπλέον φρεγάτας FDI (Belh@rra), της τέταρτης του τύπου, μετά τον «Κίμωνα», τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Νέαρχος» στο Λοριάν της Γαλλίας την Πέμπτη, κάνοντας παράλληλα ανακοινώσεις σχετικά με το ζήτημα των πυραύλων cruise SCALP NAVAL.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μιας τέταρτης φρεγάτας FDI Που θα έρθει να προστεθεί στον ”Κίμωνα”, τον ”Νέαρχο” και τον ”Φορμίωνα”, ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό» δήλωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε την καθέλκυση του «Νέαρχου» ως σημαντικό σταθμό για το Πολεμικό Ναυτικό και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ως ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030. Όπως υπογράμμισε, ισχυροποιείται η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα και τα συμφέροντα της ΕΕ, χωρίς να αμφισβητούνται τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της περιοχής και πάντα τηρώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και όσων προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφερόμενος στη σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα τη χαρακτήρισε μακρά και στενή και βασιζόμενη σε κοινές αξίες και στόχους, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Φρεγάτες με πυραύλους cruise SCALP NAVAL

Όσον αφορά στον «Νέαρχο» και τις άλλες φρεγάτες FDI, σημείωσε πως παράγοντα ισχύος θα αποτελούν και τα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα τους. «Η “Νέαρχος”, όπως ο “Φορμίων” και η τέταρτη φρεγάτα, θα ενσωματώνουν περαιτέρω τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους...στοιχείο της διαπραγμάτευσής μας θα είναι αυτές οι τρεις φρεγάτες να φέρουν τον στρατηγικό πύραυλο SCALP NAVAL. Ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε αποστάσεις άνω των 1000 χλμ με πολύ μεγάλη ακρίβεια». Οι προσθήκες αυτές, σημείωσε, έχουν ενταχθεί στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, θα ενημερωθεί η ΒτΕ και θα τον υιοθετήσει το ΚΥΣΕΑ.

Τα υπόλοιπα προγράμματα του ΠΝ

Ως προς τα υπόλοιπα «φλέγοντα» προγράμματα του ΠΝ, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων «Ρουσσέν» και των υποβρυχίων μας, «τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα. Με την κτήση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο μας. Με τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELLATION. Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας. Με τη δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο. Με την προώθηση μιας σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων. Αλλά και τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων στο τέλος της δεκαετίας και πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας, κάνουμε απολύτως τα απαραίτητα βήματα εκσυγχρονισμού κι επιχειρησιακής αναβάθμισης του Πολεμικού μας Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Συμπαραγωγές

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε πως στόχος της Ελλάδας είναι πλέον να μην αγοράζει απλά όπλα «από το ράφι» μα να συμμετέχει με αυξημένο ποσοστό στη συμπαραγωγή των αμυντικών συστημάτων που προμηθεύεται: Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση αυτών των φρεγατών είναι ζήτημα υψηλής σημασίας, σημείωσε, προσθέτοντας πως έχουν ήδη υπογραφεί 25 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες και τίθεται ως στόχος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να αυξηθεί από 12 σε 15% το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η συνεργασία με γαλλικές εταιρείες και ιδιαίτερα τη NAVAL GROUP δεν είναι ευκαιριακή, μα «πρόθεση μας είναι να μετεξελιχθεί σε μια μακροχρόνια κι αμοιβαία επωφελή σχέση, στην οποία θα συμμετέχει και το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας που πρόσφατα ιδρύσαμε, με σκοπό να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για τη βιομηχανική μας ανάπτυξη και τη συμμετοχή μας σε νέες πρωτοβουλίες... Προετοιμάζουμε το πρώτο Συμπόσιο Καινοτομίας Ελλάδας – Γαλλίας».

FDI HN

Η πρώτη φρεγάτα «Kίμων» είναι σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί ως τον Ιούνιο του 2025. Ο «Νέαρχος αναμένεται στα τέλη του 2025 και ο «Φορμίων» κατά τα μέσα του 2026.

Oι FDI HN με τις προηγμένες τους δυνατότητες προορίζονται να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων επιφανείας. Tο σημαντικότερο χαρακτηριστικό που θα φέρoυν στον ελληνικό στόλο οι FDI θα είναι η ενσωμάτωση των πυραύλων επιφανείας- αέρος ASTER 30 σε συνδυασμό με το ραντάρ SEAFIRE: Γενικότερα, οι ελληνικές FDI θα διαθέτουν εξελιγμένο εξοπλισμό αεράμυνας που επιτρέπει την κατάρριψη εναέριων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό τους, περιλαμβάνει το προηγμένο ραντάρ SEAFIRE, πυραύλους ASTER 30 (ο συνδυασμός τους παρέχει δυνατότητα αεράμυνας περιοχής σε αποστάσεις άνω των 100 χλμ), πυροβόλο των 76 χιλιοστών και σύστημα RAM (21 πύραυλοι) για την ολοκλήρωση της αντιαεροπορικής/ αντιβληματικής προστασίας του σκάφους. Ως προς τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, θεωρούνται κορυφαίου επιπέδου, καθώς περιλαμβάνουν σόναρ CAPTAS-4, σε συνδυασμό με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και σύγχρονες τορπίλες.

Όσον αφορά στα όπλα κατά πλοίων, περιλαμβάνουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block 3c, ικανούς να πλήττουν εχθρικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις (σημειώνεται πως οι γαλλικοί πύραυλοι της «οικογένειας» των Exocet βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο οπλοστάσιο του ΠΝ). Επίσης, σύμφωνα με τη γαλλική Naval Group, οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές της FDI εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, πολυηχητικούς πυραύλους, απειλές stealth κάτω ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Δημοφιλή