Σε στιγμές και πτυχές της θητείας του αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κανάλι του Γιάννη Σαρακατσάνη στο YouTube- σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, τη σχέση του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και με την Τουρκία εν γένει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «περάσαμε πολύ δύσκολα...και το δύσκολα είναι understatement, εφιάλτης ήταν».
Ωστόσο, υπογράμμισε πως είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα», τονίζοντας πως «αν η Τουρκία καταλάβει πως το να λύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα είναι και προς το δικό της συμφέρον- το συμφέρον μιας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής, πλούσιας Τουρκίας, όχι μιας αυτοκρατορικής, οπισθοδρομικής Τουρκίας... τότε μπορούμε να βρούμε άκρη».
Μιλώντας για τις διαπροσωπικές σχέσεις στην εξωτερική πολιτική, είπε ότι «δεν επιτρέπεται να έχεις κακές σχέσεις. Αυτό απαγορεύεται. Δεν υπηρετεί τη δουλειά σου, το καθήκον σου. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν προσωπικές διαβαθμίσεις. Με κάποιους γίνεσαι φίλος, με κάποιους άλλους γίνεσαι λιγότερο φίλος. Όμως επηρεάζει πάρα πολύ το να έχεις μια πολύ καλή προσωπική σχέση».
Μιλώντας για το «on air» περιστατικό με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το 2021, τον οποίο χαρακτήρισε «φίλο του», είπε πως «μαλώσαμε. Μαλώσαμε όμως για κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, δεν μπορεί να είσαι μέσα στην Άγκυρα, να ακούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και να μένεις σιωπηλός, απλώς και μόνο επειδή είσαι φιλοξενούμενος ενός φίλου σου. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι ξέρετε το γνωστό “φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια”». Επίσης, πρόσθεσε πως ««Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά στο τραπέζι ήταν φρίκη. Τα πρώτα είκοσι λεπτά ήταν πάγος, δεν μιλούσε άνθρωπος».
Ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι αυτά τα 3,5 χρόνια «περάσαμε πολύ δύσκολα...και το δύσκολα είναι understatement, εφιάλτης ήταν», σχολιάζοντας πως «φτάσαμε στα όρια πολέμου...αυτό δεν είναι αστείο».
Μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι η Ρωσία έκανε «τεράστιο λάθος» και ότι η Ελλάδα δεν είχε επιλογή ως προς τη στάση της, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο «τηγάνισμά» του από τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ: «Την πρώτη φορά που με είδε με τηγάνιζε επί δυόμισι ώρες. Για να έχετε μια εικόνα, μια νορμάλ υπουργική επίσκεψη κρατάει τρεις. Αυτή κράτησε εφτά».
Αναφερόμενος στις αγορές όπλων και τους λόγους που γίνονται,, είπε χαρακτηριστικά «για να μην τα χρησιμοποιήσουμε. Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο, δεν είναι Βέλγιο, δεν είναι όλα λυμένα στην περιοχή μας υπάρχουν δυνάμεις, χώρες, απόψεις στην περιοχή που θα ήθελαν τελείως διαφορετική κατάσταση, που θα ήθελαν να ηγεμονεύσουν στους γείτονες τους. Άρα για να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις αυτό πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να το σταματήσεις, εάν δεν έχεις εσύ τη δυνατότητα να το σταματήσεις, τότε αυτό μπορεί να σου συμβεί...η Ελλάδα πρέπει να έχει πάντα στο δικό της συνειδητό, όχι υποσυνείδητο, αυτό που έχει το κράτος του Ισραήλ- ότι στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε εχθρό στην περιοχή και μόνη της».