Δένδιας προς ΥΠΕΞ της ΕΕ: Εκτός κάθε πλαισίου λογικής η τουρκική συμπεριφορά

Για τη νέα τουρκική πρόκληση ανοιχτά της Κρήτης ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ ο Νίκος Δένδιας.
Anadolu Agency via Getty Images

Η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, τόνισε στους ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Όπως σχολίασε, πρόκειται για μια εικόνα που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως τόνισε, το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.

Η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας σε διεθνές επίπεδο αλλά και όλων των ελληνικών θέσεων ήταν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών στην Νέα Υόρκη.

Ο κ Δένδιας συνεχίζει τις επαφές του και την Τρίτη, μεταξύ άλλων, θα δει τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και της Αλγερίας.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο. κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Γκάμπια, τον υπουργό Εξωτερικών της Γκαμπόν, τον υπουργό Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα και βέβαια τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών των Μαλβίδων. Το Κυπριακό, περιφερειακά ζητήματα και η Τουρκία συζητήθηκαν στην διάρκεια της συνάντησης με τον κ Νίκο Χριστοδουλίδη. «Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται σε μια στρατηγική επαφών της ελληνικής διπλωματίας με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει αφενός μεν κοινή αντίληψη πραγμάτων, όπως για παράδειγμα με την Κόστα Ρίκα στο Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και κοινές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι χώρες της υποσαχάριας και της κεντρικής Αφρικής είναι χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Είναι χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά στο Σαχέλ, δηλαδή στην οποία αναπτύσσονται απειλές κατά της ασφάλειας και υπάρχει διέλευση μεταναστών» είπε σχετικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Προβληματισμούς για την πορεία των ελληνοτουρκικών μετά από ένα κατά τα άλλα ήρεμο καλοκαίρι προκάλεσαν οι νέες εντάσεις, που αφορούν στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» κατά τη διάρκεια ερευνών ανατολικά της Κρήτης για τον αγωγό East Med.

Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει συνάντηση κι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών» δήλωσε σχετικά τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε πως, αν υποβαλλόταν σχετικό αίτημα, θα εξεταζόταν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή