«Καταδικάζουμε την τρομοκρατία, αγωνιζόμαστε για την προστασία των αμάχων, υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων να ζουν στις πατρογονικές τους εστίες. Υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιτευχθούν συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τους λαούς της περιοχής. Στεκόμαστε στο πλευρό του αρμενικού λαού» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ’Αμυνας Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Πεντάγωνο με τον Αρμένιο ομόλογό του Σουρέν Παπικιάν.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του υπουργού ‘Αμυνας της Αρμενίας στο Πεντάγωνο, παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Εθνικής ’Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η σημερινή επίσκεψη «αντανακλά τους στενότατους δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας, αλλά και μεταξύ των δύο λαών μας». «Μας ενώνουν τραγικές μνήμες», συνέχισε, «μνήμες τραγωδιών που έζησαν οι λαοί μας στην ιστορική τους πορεία. Η μεγάλη αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα, μια κοινότητα εξαιρετικά σημαντική, αλλά και η ελληνική κοινότητα στην Αρμενία, λειτουργούν σαν γέφυρες φιλίας, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».
Ανέφερε ότι η συνάντηση «συμπίπτει με μια περίοδο μεγάλων εντάσεων, η κατάσταση στον Καύκασο για την οποία είχατε την καλοσύνη να με ενημερώσετε, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν πολλές εστίες αστάθειας στην περιοχή».
«Απέναντι σε αυτή την αστάθεια η Ελλάδα έχει μια καθαρή θέση. Υποστηρίζουμε το διάλογο στη βάση των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών και είμαστε σταθερά και σθεναρά εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας βίαιης επαναχάραξης συνόρων» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του «για τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά επίσης από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας».
Και ανέφερε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι θέσεις της Τουρκίας σε διμερή ζητήματα παραμένουν δομικά αντίθετες από τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου. Και βέβαια δεν εθελοτυφλούμε, δεν περιμένουμε με μια επίσκεψη να λυθεί η μεταξύ μας διαφορά».
«Στόχος μας», είπε, «είναι η διατήρηση ηρεμίας, ειλικρινούς επικοινωνίας αλλά πάντοτε με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, στα δικαιώματα της κυριαρχίας μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ο κ. Δένδιας μνημόνευσε «σαν σημείο αναφοράς» την υπογραφή της συμφωνίας με την Αρμενία στον Στρατιωτικό - Τεχνικό τομέα, «έναν τομέα», συμπλήρωσε, «ο οποίος αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση» καθώς στόχος είναι η δημιουργία ενός καινούργιου συστήματος «καινοτομίας και ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας».
«Είμαστε έτοιμοι», συνέχισε, «να συνεργαστούμε με φίλες χώρες, με σύμμαχες χώρες όπως η Αρμενία. Και είμαστε επίσης απολύτως έτοιμοι να διατηρήσουμε αυτή την αυξανόμενη δυναμική προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας».
Από την πλευρά του, ο Αρμένιος υπουργός ’Αμυνας Σουρέν Παπικιάν ευχαρίστησε για την επίσημη πρόσκληση ενώ ανέφερε ότι «η αρμενοελληνική διμερής αμυντική συνεργασία έχει πλούσια ιστορία» και «βασίζεται στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, στην ετοιμότητα για αλληλοϋποστήριξη και στις κοινές προσεγγίσεις».
Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν «τα αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και οι προοπτικές ανάπτυξής της» ενώ πρόσθεσε ότι «και από τις δύο χώρες μας εκτιμάται ότι η συνεργασία είναι υψηλού επιπέδου και συμπεριλαμβάνει όλες τις δυνατότητες που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών μας», μεταξύ των οποίων «θέματα εκπαίδευσης, ασκήσεων και μόρφωσης».
Για τη συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό - τεχνικό τομέα, είπε ότι «εξασφαλίζει την ισχυρή νομική βάση για τη βελτίωση των σχέσεων προς αυτή την κατεύθυνση».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ