Οι πρωτεΐνες, οι οποίες θεωρούνται άκρως απαραίτητες για τον οργανισμός μας, για τους περισσότερους από εμάς προέρχονται κυρίως από το κρέας. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι όλα τα κρέατα εξίσου υγιεινά και πως μερικοί τύποι κρέατος, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της ανεπιθύμητης αύξησης βάρους και της αύξησης του κοιλιακού λίπους.
Ποια είναι όμως πιο παχυντικά κρέατα στην αγορά;
1. Τα Επεξεργασμένα κρέατα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συγκαταλέγονται στις χειρότερες επιλογές για το διαιτολόγιό μας. Ειδικά εφόσον προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Και φυσικά, τα επεξεργασμένα κρέατα δεν αποτελούν εξαίρεση.
«Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα, τα αλλαντικά και το μπέικον είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και συντηρητικά», μας προειδοποιεί η διατροφολόγος Μέρι Σάμπατ.
«Γι′ αυτό και είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, δίχως να προσφέρουν στον οργανισμό μας ιδιαίτερα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους και παχυσαρκίας», προσθέτει η ίδια.
2. Τα Λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος
Το κόκκινο κρέας συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, ενώ παράλληλα εκτοξεύει το νούμερο στη ζυγαριά. Και ειδικά όταν μιλάμε για τα πιο λιπαρά κομμάτια του ζώου.
«Ορισμένα κομμάτια κόκκινου κρέατος, ειδικά αυτά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και του κοιλιακού λίπους. Ειδικά εφόσον τα καταναλώνουμε σε υπερβολικές ποσότητες με μεγάλη συχνότητα», υπογραμμίζει η Σάμπατ.
«Κοπές όπως η μπριζόλα ribeye, η μπριζόλα T-bone και ο κιμάς περιέχουν υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία σχετίζονται άμεσα με διάφορα καρδιαγγειακά ζητήματα», αναλύει η ειδικός.
Ποιο είναι το πιο υγιεινό κρέας
Κάθε διαφορετικός τύπος κρέατος μας παρέχει έναν μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που περιέχει ποικίλα επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου, σεληνίου, φωσφόρου, νατρίου, μαγνησίου, καλίου, ριβοφλαβίνης, βιταμινών Β12 και Β6 και άλλων βιταμινών και μετάλλων.
Στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και λιπαρών κοπών, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης, αλλά και όλων των παραπάνω θρεπτικών συστατικών, εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.
Στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης θα μας βοηθήσουν τα άπαχα πουλερικά, όπως το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και το στήθος γαλοπούλας, δύο άπαχες πηγές πρωτεΐνης, χαμηλότερες σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον μπορούμε να στραφούμε στο ψάρι, που είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άπαχη πρωτεΐνη.
Η άπαχη πρωτεΐνη μας βοηθά να χορταίνουμε πιο γρήγορα και να αισθανόμαστε κορεσμό για περισσότερες ώρες. Ωστόσο, σημασία έχει να μην καταναλώνουμε πρωτεΐνη μία φορά την ημέρα, αλλά να τη «διανέμουμε» με συνέπεια από το πρωί έως το απόγευμα.
Φυσικά εξίσου μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος μαγειρέματος. Το βραστό, το ψητό ή το κρέας στη σχάρα είναι σίγουρα πιο ευεργετικό από το τηγανιτό. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέχουμε η μερίδα μας να μην είναι υπερβολική, χωρίς όμως να μας γεννά αισθήματα στέρησης. Τέλος, όπου γίνεται ορατό το λίπος, η πρόταση των ειδικών είναι να το αφαιρούμε, είτε πριν, είτε μετά το μαγείρεμα.