Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι νευροεπιστήμονες σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες, που εκτοξεύουν τις πιθανότητες να νοσήσουμε με Αλτσχάιμερ.
Γιατί τώρα; Γιατί τη στιγμή που μιλάμε η νόσος του Αλτσχάιμερ επηρεάζει περίπου 5,8 εκατομμύρια Αμερικανούς. Και αυτή δεν είναι παρά μια ελάχιστη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού. Η προοδευτική πάθηση είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, με κυρίαρχα συμπτώματα την απώλεια μνήμης και τη γνωστική έκπτωση. Και μάλιστα στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις διαδικασίες της σκέψης, της ανάκλησης αναμνήσεων μνήμη και της γλώσσας.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Αλτσχάιμερ προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση πρωτεϊνών μέσα και γύρω από τα εγκεφαλικά μας κύτταρα, αν και το τι ακριβώς προκαλεί αυτή τη συσσώρευση παραμένει ασαφές.
Αυτό που γνωρίζουμε στα σίγουρα, είναι ότι ο κίνδυνος να αναπτύξουμε Αλτσχάιμερ εξαρτάται από μια σειρά γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, που αφορούν κυρίως τον τρόπο ζωής μας. Και μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι η κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.
Aυτό, σύμφωνα με τη Νίκη Κρόουλι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Penn State, σημαίνει πως αν βιώνουμε έντονο στρες και πίνουμε ποτό σε καθημερινή βάση, ο συνδυασμός μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο Αλτσχάιμερ.
Η Κρόουλι και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν πρόσφατα μια μετα-ανάλυση της υπάρχουσας έρευνας, στο περιοδικό Neurobiology of Stress,. Με βάση αυτή την ανάλυση, ακόμη και οι μέτριες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ στη μέση ηλικία ενδέχεται να προκαλέσουν μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο. Αλλοιώσεις μη αναστρέψιμες.
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί για παράδειγμα να προκαλέσει αλλαγές στη σύνθεση του γλουταμικού οξέος, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μάθησης και της μνήμης. Πρόκειται για μια μεταβολή που παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με άνοια.
Πώς θα περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού συνιστούν λιγότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακόμα και η συγκεκριμένη ποσότητα είναι εντελώς αθώα.
Εκτός από τον περιορισμό του αλκοόλ, η Κρόουλι συνιστά επίσης τακτική άσκηση, ποιοτική και επαρκή ξεκούραση, με ύπνο από 7 έως 9 ώρες ημερησίως και αύξηση του χρόνου που αφιερώνουμε σε κοινωνικές συναναστροφές και περιβάλλοντα που κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε το άγχος και το στρες και θα κρατήσουμε το Αλτσχάιμερ μακριά.
(Με πληροφορίες από newsweek).