Ελπίδες για την καταπολέμηση του καρκίνου γεννούν δύο νέες έρευνες σχετικά με υπό δοκιμή θεραπείες κατά της επάρατης νόσου.
Στην πρώτη περίπτωση, έγινε γνωστό ότι επιστήμονες του «City of Hope», ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ, κατάφεραν να αναπτύξουν στοχευμένη χημειοθεραπεία ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.
Οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Cell Chemical Biology» εξηγούν πώς πήραν μια πρωτεΐνη (το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων PCNA), που κάποτε θεωρείτο πολύ δύσκολη για στοχευμένη θεραπεία, και ανέπτυξαν σε προκλινική έρευνα μια στοχευμένη χημειοθεραπεία που φαίνεται να εξοντώνει όλους τους συμπαγείς όγκους.
Το ερευνητικό μικρό μόριο που αναπτύχθηκε προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν διέκοψε τον αναπαραγωγικό κύκλο των υγιών βλαστικών κυττάρων.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τους θεμελιώδεις μηχανισμούς, οι οποίοι κάνουν αυτή τη θεραπεία που σταματά τον καρκίνο να λειτουργεί σε ζώα και σημειώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή φάσης 1 που δοκιμάζει τη θεραπεία σε ανθρώπου.
Στη δεύτερη περίπτωση ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας ανακάλυψαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να «διαβάσει με ασφάλεια» τις εικόνες κατά τον προσυμπτωματικό ελέγχο για τον καρκίνο του μαστού.
Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι ο εντοπισμός του μέσω υπολογιστή ισοδυναμεί με διάγνωση από δύο ακτινολόγους. Ωστόσο, λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πλήρως εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν, πάντως, ότι η τεχνητή νοημοσύνη αφήνει τεράστιες υπόσχεσεις ως προς τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού.
Στη δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Oncology, συμμετείχαν περισσότερες από 80.000 γυναίκες από τη Σουηδία με μέση ηλικία τα 54 έτη. Οι μισές από τις ακτινογραφίες αξιολογήθηκαν από δύο ακτινολόγους ενώ οι άλλες μισές από το εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου που υποστηρίζεται από AI.
Συνολικά, 244 γυναίκες από τον προσυμπτωματικό έλεγχο υποστηριζόμενο από ΑΙ βρέθηκαν να έχουν καρκίνο, σε σύγκριση με 203 γυναίκες που εντοπίστηκαν από τον τυπικό έλεγχο, ενώ η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν δημιούργησε περισσότερα «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα - όπου μια ακτινογραφία διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως μη φυσιολογική.
Το ποσοστό ψευδώς θετικών ήταν 1,5% τόσο στην ομάδα AI όσο και στην ομάδα που αξιολογήθηκε από ακτινολόγους.
Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Δρ Kristina Lang, εξήγησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των ελλείψεων ακτινολόγων σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να κατανοήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, αμφότερες οι μελέτες αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η επιστήμη και η ανθρωπότητα κάθε φορά κάνουν ένα βήμα μπροστά στη μάχη για την εξάλειψη της φονικής νόσου, για την οποία ακόμη δεν έχει βρεθεί θεραπεία μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια.
(με πληροφορίες από BBC)