Η δυσκοιλιότητα είναι το πιο κοινό γαστρεντερικό σύμπτωμα, που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών. Και η διατροφή μας μπορεί είτε να βοηθήσει, είτε να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Η δυσκοιλιότητα είναι κάτι περισσότερο από τη μη συχνότητα των κενώσεων. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται επίσης ο πόνος και δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στο μπάνιο, η αίσθηση ότι δεν έχουμε αδειάσει πλήρως, το φούσκωμα, η νωθρότητα και η δυσφορία στο στομάχι.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται στην αφυδάτωση, την έλλειψη άσκησης, τις αλλαγές στη ρουτίνα μας, που προκαλεί παραδείγματος χάριν ένα ταξίδι, το άγχος, τη χρήση ρισμένων φαρμάκων και σε καταστάσεις υγείας, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Ωστόσο εμείς, θα επικεντρωθούμε σε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η διατροφή μας συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα.
Tροφές που αραιώνουν τις επισκέψεις μας στην τουαλέτα
1. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
«Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που περιέχονται στο λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ρύζι είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα», εξηγεί η διατροφολόγος Στέφανι Σάσος. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες», προσθέτει η ίδια.
Στην ίδια ομάδα τροφών εμπίπτουν και αρτοσκευάσματα όπως τα μπισκότα, τα κέικ, καθώς και τα κράκερ.
2. Το τυρί και τα γαλακτοκομικά εν γένει
«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα», εξηγεί η γαστρεντερολόγος Δρ Ράμπια ντε Λατούρ.
3. Το κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας, όπως το μοσχάρι και το χοιρινό, δεν περιέχει φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσιο σε λιπαρά και σίδηρο, τα οποία και τα δύο, έχουν συσχετιστεί με τη δυσκοιλιότητα.
Επίσης, το κόκκινο κρέας, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ναι μεν μπορεί να αισθανόμαστε χορτάτοι μετά την κατανάλωση μιας μπριζόλας -πράγμα που είναι καλό- μειώνονται οι πιθανότητες να αναζητήσουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά -πράγμα που επιδρά αρνητικά στη σχέση μας με την τουαλέτα-.
4. Τα τηγανητά
Οι τηγανιτές πατάτες και άλλα τηγανητά εδέσματα είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να τα αφομοιώσει το σώμα μας, συμβάλλοντας στη δυσκοιλιότητα.
5. Το ποτό
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα. Κι αυτό γιατί όταν πίνουμε, πηγαίνουμε πιο συχνά να ουρήσουμε. Έτσι το σώμα μας, στερεύει από υγρά με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουμε στην τουαλέτα.
Πώς θα ανακουφιστούμε
Εκτός από τη μείωση των προαναφερθέντων τροφών και ποτών:
1. Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
Και για αυτό η Σάσος συνιστά τροφές όπως τα σμέουρα, τα μήλα και τα αχλάδια με τη φλούδα, τις φακές, τα φασόλια, το μπρόκολο, τα φυλλώδη χόρτα και τους ξηρούς καρπούς. Τα δαμάσκηνα, γνωστά για τις καθαρτικές τους ιδιότητες, είναι επίσης μια καλή ιδέα.
2. Φροντίζουμε να πίνουμε αρκετό νερό
Προκειμένου να βοηθήσουμε τις φυτικές ίνες να αφομοιωθούν σωστά από τον οργανισμό.
3. Πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι
Καθώς «η ζεστή θερμοκρασία επιταχύνει την κινητικότητα και η καφεΐνη διεγείρει τα έντερα», συνιστά η Σάσος.
4. Η διαχείριση του άγχους και η τακτική άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν να κινηθούν τα πράγματα
Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος των 15 λεπτών μετά το γεύμα είναι ζωτικής σημασίας.