Δύσκολοι καιροί για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας: Γρίφος η ανάπτυξη του 2019

H οικονομία της Ευρωζώνης «φλερτάρει» επικίνδυνα με την ύφεση.
sorbetto via Getty Images

Με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της Οικονομίας των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στις προβλέψεις που θα παρουσιάσει για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς αν και τους τελευταίους μήνες τα θετικά νέα για την Ελληνική Οικονομία έχουν αυξηθεί, η οικονομία της Ευρωζώνης «φλερτάρει» επικίνδυνα με την ύφεση.

Το δύσκολο αυτό «κοκτέιλ» αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να εντάξει στις εκτιμήσεις του για την πορεία τη Ελληνικής Οικονομίας όλα τα πιθανά σενάρια για το 2020. Η έξοδος από τα μνημόνια σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας προκαλούν αισιοδοξία για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να υπολογίζει ότι παρά το ότι η Γερμανία μπορεί τους επόμενους μήνες να διολισθήσει σε ύφεση, η Ελληνική Οικονομία μπορεί να καταγράψει και το 2020 ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας για το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί μεταξύ του 2,7%-2,8% του ΑΕΠ, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία τους τελευταίους μήνες. Η εκτίμηση αυτή ευνοεί την προσπάθεια να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και παράλληλα να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη μείωση φόρων.

Γρίφος η ανάπτυξη του 2019

Σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου βέβαια αποτελεί και η βάση εκκίνησης για τη νέα χρονιά. Με λίγα λόγια οι πορεία της οικονομίας στο σύνολο του 2019 θα κρίνει και το κατά πόσο μπορεί να καταγραφεί σχετικά με τις προβλέψεις ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2020. Προς το παρόν μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί για το 2019 ο στόχος του 2,3% του ΑΕΠ, καθώς τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους έδειξαν χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον αναμενόμενο.

Οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας θα παίξει κομβικό ρόλο στην εκτίμηση εάν θα επιτευχθεί το 2020 ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η οικονομία να τρέξει με μεγαλύτερο του αναμενόμενου ρυθμό ώστε να υπερκαλύψει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για τις παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα στη φορολογία.

Τα στοιχεία αυτά έχουν μπεί ήδη στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία από την περασμένη Δευτέρα «σκανάρουν» το προσχέδιο του προϋπολογισμού προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αυτός είναι εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, αλλά και εάν επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα παραδοθούν στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών οι οποίοι αναμένεται τη Δευτέρα να έρθουν στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν την 4η αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Αρχικός στόχος παραμένει η επίσκεψη των επικεφαλής να διαρκέσει μερικές ημέρες, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν τη συγγραφή της έκθεσης τους με την οποία θα ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εν όψει της συνεδρίασης της Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου

Δημοφιλή