Δέσμη μέτρων για τα αυθαίρετα και τις κατεδαφίσεις: Επιτάχυνση διαδικασιών και παρεμβάσεις

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινούν οι πρώτες κατεδαφίσεις, υποσχέθηκε ο Σταθάκης
Eurokinissi

Ταχύτατες διαδικασίες για να ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, υποσχέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον αναπληρωτή του ΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την άμεση νομοθέτηση -με τροπολογία που ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή- ενός μεταβατικού πλαισίου επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για την αυθαίρετη δόμηση, ακόμη και κατεδαφίσεων, για τις οποίες εκκρεμούν ανεκτέλεστα πρωτόκολλα, σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα χαρτογραφημένα, αλλά και πρωτόκολλα που αφορούν ετοιμόρροπα κτίρια.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία, με τις «επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «όχι».

Η τροπολογία θα είναι μεταβατική μέχρι να λειτουργήσουν τα παρατηρητήρια δόμησης, και παρέχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος να επιταχύνει τις παρεμβάσεις χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα νομοθεσία.

Αναφερόμενος στο μεταβατικό πλαίσιο, ο κ. Σταθάκης είπε πως αφορά σε τέσσερις κατηγορίες περιοχών (αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα, κατεδαφιστέα) και πως, παράλληλα με τους ισχύοντες μηχανισμούς, το υπουργείο θα μπορεί να προβαίνει σε ταυτοποιήσεις και παρεμβάσεις κινητοποιώντας τους επιθεωρητές δόμησης, και στον υπουργό να δίνει απόφαση παρέμβασης οποιαδήποτε χαρακτήρα (παρεμβάσεις, κατεδαφίσεις). Επίσης, ως προς τη σχετική τροπολογία, είπε πως εξασφαλίζει μέσα και όρους στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να επιταχύνει τη διαδικασία κατεδάφισης.

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινούν οι πρώτες κατεδαφίσεις

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί για 2.500 δασικά αυθαίρετα και για ακόμη περίπου 700 σε παραλίες, που αριθμεί η Αττική, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια (νομοθεσία προστατευόμενων περιοχών, οικιστικές πυκνώσεις κ.λπ.), βάσει των οποίων η αποκεντρωμένη διοίκηση καλείται να «προτεραιοποιήσει» εκείνα που χρήζουν άμεσης κατεδάφισης. Ο κ. Σταθάκης, μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη ερχόμενη Δευτέρα θα έχει στη διάθεσή του τα πρώτα 100 «προτεραιοποιημένα» αυθαίρετα, στα οποία θα σταλούν μπουλντόζες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για την «επόμενη ημέρα» στο Μάτι, ο Σταθάκης επισήμανε: «Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε πολεοδομικά το Μάτι είναι η μέθοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ενός ευέλικτου εργαλείου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά το επιλέξαμε και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών».

Εξάλλου, παρουσίασε κι έναν σύντομο απολογισμό των αποτελεσμάτων της χωροταξικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία -όπως υπογράμμισε- έχει ολοκληρωθεί θεσμικά. Αναφέρθηκε:

-Στην κατάρτιση του κτηματολογίου και στην εκτίμηση ότι το 2020 θα έχει περαιωθεί το 75% της κτηματογράφησης της χώρας.

-Στην κατάρτιση του δασολογίου, που έφτασε το 46% σε έναν χρόνο και έως το 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί.

- Στη θεσμοθέτηση και επικύρωση παραλιών και αιγιαλών έως το 2019.

- Στον χωροταξικό σχέδιο της χώρας, το οποίο «τρέχουν» οι δήμοι.

Από πλευράς του ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως οι δασικοί χάρτες είναι ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και ήταν σημαντικό να προχωρήσουν για να δείξουν πού είναι το δάσος και πού η αυθαιρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Φάμελλος είπε ότι το οικόπεδο στο οποίο κατέφυγαν για σωτηρία και εν τέλει βρήκαν τον θάνατο 27 άνθρωποι είναι διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου. Όπως σημείωσε, το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ′ αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

Τι προβλέπεται για τις οικονομικές ενισχύσεις

Ως προς τις οικονομικές ενισχύσεις για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σημειώνεται - όπως προαναφέρθηκε- ότι η οικονομική ενίσχυση αφορά όχι μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά ισχύει για κάθε κατοικία.

Ειδικότερα, στην κοινή τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, προβλέπεται η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ως εξής:

- Το ποσό των 600 ευρώ περίπου και επιπλέον ισόποση οικονομική ενίσχυση, σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή και άτομο με αναπηρία.

-Το ποσό των 5.900 ευρώ για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσκευής και το ποσό ύψους 4.400 ευρώ σε περίπτωση πρόκλησης μόνιμης σωματικής βλάβης, λόγω τραυματισμού.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμα ότι:

- Όλοι οι δικαιούχοι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου φορολογικής δήλωσης ή υπεύθυνης δήλωσης.

- Επαναπροσδιορίζεται ο βαθμός ζημιών, ως κριτήριο υπολογισμού της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και ο συντελεστής υπολογισμού τους. Για αυτές τις οικονομικές ενισχύσεις οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά την διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών.

-Οι οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες ή άλλους φορείς και καταβάλλονται εξ ολοκλήρου χωρίς καμία κράτηση υπέρ του δημοσίου ή τρίτων και δεν φορολογούνται. Τυχόν συμψηφισθέντα ή κατασχεθέντα ποσά δεν αναζητούνται, αλλά αποδίδονται στους δικαιούχους.

Δημοφιλή