Δυστύχημα στη Λιβύη: Τι ακριβώς συνέβη- ποιοι επέβαιναν στο όχημα που έπεσε στο πούλμαν

Το χρονικό του δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 5 Έλληνες.
.
.
ΓΕΕΘΑ

«Καθαρά δυστύχημα» ήταν το συμβάν στη Λιβύη που κόστισε τη ζωή σε 5 Έλληνες, όπως αναφέρουν στη HuffPost Greece στρατιωτικές πηγές, σημειώνοντας παράλληλα πως στο τζιπ που συγκρούστηκε με το πούλμαν επέβαινε μια οικογένεια- 2 γονείς και 4 παιδιά.

Τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής επέβαιναν στο λεωφορείο και ακολουθούσε ένα φορτηγό που μετέφερε τα εφόδια και το υλικό της ανθρωπιστικής βοήθειας. Μπροστά από το πούλμαν και το φορτηγό ήταν ένα λιβυκό όχημα με ενόπλους και από πίσω άλλο ένα, για προστασία- με τα τέσσερα οχήματα να αποτελούν ένα μικρό κονβόι. Όπως υπογραμμίζουν οι εν λόγω πηγές, είχαν δοθεί οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως το περιβάλλον ήταν ασφαλές, και για αυτό τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής μετέβαιναν στη Ντέρνα με πούλμαν.

″Καμία χώρα δεν έστειλε δύναμη ενόπλων με την ανθρωπιστική βοήθεια”

Στο ερώτημα γιατί η χώρα μας δεν έστειλε ένοπλη συνοδεία με την ανθρωπιστική βοήθεια, πηγές απαντούν κατηγορηματικά ότι καμία χώρα που έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια (γιατρούς, νοσοκόμους, διασώστες, ή μηχανήματα με οδηγούς) δεν έστειλε και ένοπλη συνοδευτική δύναμη, ή τεθωρακισμένα τζιπ και ανάλογα μέσα. Η εξήγηση; Οι ανθρωπιστικές αποστολές δεν πήγαν εν προκειμένω σε εμπόλεμη περιοχή και οι Λίβυοι εγγυώνται την ασφάλεια όλων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν στη HuffPost Greece ότι, δεδομένου ότι, πέραν πάσης αμφιβολίας, το τραγικό συμβάν δεν έχει να κάνει με τρομοκρατικό χτύπημα, με εκρηκτικά κλπ. (κατά τις διαβεβαιώσεις ειδικών - και πέραν των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων) το συμπέρασμα είναι ότι όλα είχαν γίνει κανονικά, όπως ακριβώς λειτούργησαν και οι άλλες διεθνείς αποστολές. Αυτό που διέφερε με την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή ήταν το τροχαίο δυστύχημα, όπου σκοτώθηκαν 5 Έλληνες- και «αν μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι υπήρξε παράλειψη, αυτή είναι ότι δεν προβλέψαμε ένα μοιραίο τροχαίο».

Εγγυήσεις προς όλους - μόνο από την πλευρά Χαφτάρ

Όσον αφορά στα οχήματα και τους ενόπλους που συνόδευαν το πούλμαν και το φορτηγό, το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ότι ήταν των λιβυκών δυνάμεων που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη (δυνάμεις υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαφτάρ). Ως προς τη συμμετοχή μελών του ΕΤΑ (Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών) στην αποστολή, οι εν λόγω πηγές διευκρινίζουν ότι επρόκειτο για νοσοκόμους πεδίου μάχης.

Σε ερώτημα της HuffPost Greece σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για τη μετακίνηση της ελληνικής αποστολής, πηγές με γνώση της κατάστασης απέρριψαν την υπόθεση εργασίας ότι θα μπορούσαν να έχουν ζητηθεί «πρόσθετα μέτρα» και ανέφεραν χαρακτηριστικά πως όλες ανεξαιρέτως οι ανθρωπιστικές αποστολές κινήθηκαν υπό τις εγγυήσεις ασφαλείας του Χαφτάρ, κανείς δεν πήγε ένοπλος, με τεθωρακισμένα εξοπλισμένα, άρματα ή πυροβόλα, καθώς αυτό δεν το έκαναν αποδεκτό οι Λίβυοι του Χαφτάρ.

Το συμβάν

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα σε κάποια στροφή, με το μοιραίο τζιπ, που προχωρούσε με μεγάλη ταχύτητα και είχε δεξαμενή με 200 επιπλέον λίτρα καύσιμο (κάτι που συνηθίζεται στη Λιβύη και άλλες χώρες με μεγάλες ερημικές εκτάσεις), να αποφεύγει για λίγο τη σύγκρουση με το προπορευόμενο συνοδευτικό όχημα. Το όχημα έφυγε δεξιά, βγαίνοντας από τον δρόμο και μετά απότομα αριστερά, με την καταστροφική σύγκρουση να ακολουθεί. Στη συνέχεια τα καύσιμα αναφλέγησαν με τις φλόγες να περνούν στο πούλμαν. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποιου είδους «ενέδρα», «επίθεση αυτοκτονίας», ή χρήση όπλων ή εκρηκτικών γενικότερα.

Σχετικά με τη σύγχυση που επικράτησε στην αρχή ως προς τι συνέβη, από πλευράς του ΓΕΕΘΑ είχαν δοθεί διευκρινίσεις τη Δευτέρα, βάσει των οποίων η αρχική αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν (περιλαμβανομένης της καταστροφής των δορυφορικών τηλεφώνων της ελληνικής αποστολής και του ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας), δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού. Αργότερα, όπως σημειωνόταν, οι αρχές της Λιβύης, διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Δημοφιλή