«Σπάω την παράδοση, δεν θα μιλήσω γενικόλογα αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο», ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη με την έναρξη της ομιλίας του σε ένα κατάμεστο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στην πρώτη του παρουσία στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός, ενώ στις πρώτες γραμμές ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαρακης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, πλέον η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης γίνεται το βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού και δεσμεύσεων που θα κριθεί από τους πολίτες σε έναν χρόνο και σταματά την συνήθη αναφορά σε παροχές, κάτι δηλαδή που ίσχυε σε μεγάλο βαθμό στις προηγούμενες Διεθνείς Εκθέσεις από σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του με όσα άλλαξε η κυβέρνηση του τους πρώτους δύο διακυβέρνησης, εστιάζοντας στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην πλήρη άρση των capital controls, στη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό – αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση με πιο χαρακτηριστική τη φράση: “ Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα”, θέλοντας να τονίσει τις δικές του προτεραιότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα αποφύγει τα επιχειρήματα περί «καμένης γης» και θα περιοριστεί μόνο σε 4 λέξεις που συμπυκνώνουν –όπως τόνισε- την πολιτική της κυβέρνησης του: Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε. Σε αυτό που δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την καθιέρωση του θεσμού της επιστολικής ψήφου. Όπως ξεκαθάρισε, το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα πάει πολύ σύντομα στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στο 2019.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν έγινε καλύτερη η ζωή των πολιτών μέσα σε δύο μήνες, όμως υποστήριξε ότι μπαίνουν τα θεμέλια για την αναγέννηση της χώρας.
Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε 4 πεδία που μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή πνοή. Συγκεκριμένα σε Οικονομία, Επενδύσεις, Εργασιακά και Ψηφιακό Κράτος.
Στο μέτωπο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στη μείωση φόρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του, ενώ προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό θα γίνει μεσοπρόθεσμα και όχι εντός του 2020. Πολλοί θα περίμεναν κάποια αναφορά σε πιο «γενναίες» ή πιο αμεσες μειώσεις φόρων, όμως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική και ότι κάθε μέτρο που θα παίρνει θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές της. Και τόνισε ότι μόνο με όπλο τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας, μπορεί στην κατάλληλη συγκυρία να διεκδικήσει η χώρα πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι ξεκάθαρη δηλαδή η πρόθεση της κυβέρνησης να πηγαινει «βήμα-βήμα», να εκτιμά τις καταστάσεις και να παίρνει τα μέτρα που θεωρεί ότι μπορούν να αποδώσουν, την στιγμή που θα κρίνεται ως η καταλληλότερη. Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ήδη δημιουργείται ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα για τη μείωση τους και στέλνοντας μήνυμα στις «φωνές» που ακούγονται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια θετική εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα, ο πρωθυπουργός τους συνέστησε να κάνουν λίγη υπομονή.
«Και σε όσους αμφισβητούν τη διαπραγματευτική μας στρατηγική, τους συνιστώ να κάνουν λίγη υπομονή και να επιδείξουν πολύ αυτοσυγκράτηση.Έχουν άλλωστε στα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, για να το πω επιεικώς, ¨λερωμένη τη φωλιά τους¨…», ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργος ταυτόχρονα επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων για την εξόφληση οφειλών προς εφορίες και ταμεία, θα είναι η τελευταία και κάλεσε όσους έχουν χρέη να ενταχθούν σε αυτήν καθώς δε θα υπάρξει άλλη και στάθηκε στα θετικά μηνύματα που υπάρχουν τους δύο τελευταίους μήνες.
«Ανάπτυξη για όλους. Ανάπτυξη παντού»
Σημαντικό μέρος της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αφιέρωσε στο θέμα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι πλέον ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας, δίνοντας ως παράδειγμα τις εξελίξεις με το Ελληνικό για το οποίο δημοσιεύθηκαν οι τρεις κομβικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το πάρκο, το παράκτιο μέτωπο και το καζίνο με το Δημόσιο να προσδοκά στην άμεση είσπραξη της προκαταβολής των 300 εκατομμυρίων ευρώ σε μία επένδυση συνολικής αξίας οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ που κατά την κατασκευή θα απασχοληθούν 10.000 εργαζόμενοι, ενώ μετά την ολοκλήρωση του έργου θα βρουν δουλειά 75.000 άνθρωποι. Για μία άλλη μεγάλη επένδυση, αυτή της Eldorado Gold, ανέφερε ότι υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο συρτάρι του Υπουργού Ενέργειας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές. Επίσης αποκάλυψε ότι υπάρχει συζήτηση με την εταιρία για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της Cosco, ενώ ανέφερε ότι η πολυεθνική εταιρία PFIZER αποφάσισε να δημιουργήσει στην Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Μία επενδυτική κίνηση που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης και δεσμεύθηκε ότι κεντρικό ρόλο στον τομέα των επενδύσεων θα έχουν οι σαρωτικές παρεμβάσεις στα πολλά εμπόδια στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Και το πρώτο δείγμα γραφής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το δίνει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα με ένα διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε διαβούλευση και με το οποίο καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων ενώ την προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει και το Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας το οποίο ιδρύεται.
Με στόχο την στήριξη της επιχειρηματικότητας, περνούν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι Γραμματείες με αντικείμενο τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία, ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε ένα ενιαίο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων για να δοθεί στις επιχειρήσεις η ευκαιρία για μια νέα αρχή και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία.
Σημαντικό όπλο για την επιχειρηματικότητα είναι και η επιτάχυνση της αδειοδότησης συστημάτων κεραιών για να περάσει η χώρα στην εποχή του δικτύου νέας γενιάς του 5G.
Παράλληλα τόνισε ότι προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Μάλιστα για το τελευταίο, αποκάλυψε ότι είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.
Επίσης αναφερόμενος στο Φορολογικό Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, τόνισε ότι να έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας καθώς απλουστεύει και απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα, ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων. Ταυτόχρονα, δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.
Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν, αναφέρθηκε και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων.
«Με τον ίδιο τρόπο που προσωπικά είμαι σύμμαχος της υγιούς και δημιουργικής επιχειρηματικότητας, μετατρέπομαι και σε σκληρό αντίπαλο όποιου την προσβάλλει με την αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά του», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού
Στόχος της κυβέρνησης η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και, βέβαια, η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι ξεκινά από την 1 Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023, μόνο όμως για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με τη μείωση των εισφορών οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους, αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Η βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στα εργασιακά φαίνεται και από το γεγονός ότι ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες αλλά και ότι εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος.
Σημαντική εξέλιξη είναι και ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου.
Εκεί που εστίασε πολύ ο πρωθυπουργός ήταν και στην ψηφιακή πραγματικότητα που όπως τόνισε εκεί κρίνεται η Ανάπτυξη για Όλους. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκεί που η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλους τους ψηφιακούς δείκτες, εντός τετραετίας να βρεθεί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία πρώτη κίνηση της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας είναι το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών με τις προσλήψεις που έρχονται στην ΕΛ.ΑΣ, στις προσλήψεις νοσηλευτών και ιατρών και στις κινήσεις που θα γίνουν για μία σύγχρονη Παιδεία και πρωτοπόρα έρευνα.
Ανέφερε επίσης πρωτοβουλίες και δράσεις για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, από τη μείωση της χρήσης άνθρακα μέχρι την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμάτων.
Όσο για τη βόρεια Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι ότι προτεραιότητά της κυβέρνησης είναι η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά.
Παράλληλα στόχος είναι η Θεσσαλονίκη την επόμενη διετία να γίνει μεταφορικός κόμβος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Βαλκανική.
Όσο για την ίδια τη ΔΕΘ, δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει η ανάπλαση της, ένα έργο –όπως είπε- υψηλού συμβολισμού και αναπτυξιακής δυναμικότητας για την πόλη.
Όσο για το Μετρό, ένα έργο που εχει καθυστερήσει πολύ, θα λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023.