Η πριγκίπισσα Μπασμά μπιν Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, επιφανές μέλος της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας που έχει ασχοληθεί με θέματα ανθρωπιστικής φύσης, αγνοείται και θεωρείται ότι βρίσκεται υπό κατ’οίκον περιορισμό στο Ριάντ χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος της, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Πηγή κοντά στην πριγκίπισσα που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στη DW πως, αν και η οικογένεια ήταν σε επαφή με την πριγκίπισσα, το μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά επειδή οι επικοινωνίες της παρακολουθούνταν.
Η πριγκίπισσα Μπασμά έχει ταχθεί υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης και ανθρωπιστικών ζητημάτων στη Σαουδική Αραβία και την ευρύτερη περιοχή.
Ο φερόμενος κατ’οίκον περιορισμός της, μαζί με την κόρη της, λαμβάνει χώρα καθώς ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, φαίνεται να στοχοποιεί επικριτές, με αποτέλεσμα εξαφανίσεις, φυλακίσεις κ.α. εντός των κύκλων της βασιλικής οικογένειας.
Η εν λόγω πηγή ανέφερε ότι η πριγκίπισσα Μπασμά τέθηκε υπό κράτηση τον Μάρτιο λόγω υποψιών για απόπειρα διαφυγής από τη χώρα μαζί με την ενήλικη κόρη της, ενώ ήταν να ταξιδέψει στην Ελβετία για ιατρικούς λόγους.
Έγγραφα που είδε η DW υποδεικνύουν ότι η πριγκίπισσα Μπασμά είχε λάβει άδεια να πετάξει από τη Τζέντα στις 18 Δεκεμβρίου πέρυσι, συνοδευόμενη από την κόρη της, για επείγουσα ιατρική βοήθεια, όπως είχε ζητηθεί από τον Ελβετό γιατρό της. Ο δικηγόρος που κανόνισε το ταξίδι της, Λέοναρντ Μπένετ, είπε στη DW ότι το αεροπλάνο της πριγκίπισσας παρέμεινε στο έδαφος και δεν της επετράπη να φύγει.
Ο Μπένετ είπε πως δύο μήνες «απλά χάθηκε, κανείς δεν ήξερε πού ήταν. Φοβόμασταν το χειρότερο».
Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας μαζί της, «επανεμφανίστηκε και ακούγοντας σαν όμηρος» όπως είπε.
Αν και στα σχετικά έγγραφα φαινόταν πως η πτήση θα κατευθυνόταν προς τη Γενεύη, ο Μπένετ είπε πως, επειδή προοριζόταν να ταξιδέψει μέσω Τουρκίας, που θεωρείται εχθρική χώρα από το Ριάντ, το ταξίδι προκάλεσε υποψίες.
Η πριγκίπισσα Μπασμά, μητέρα πέντε παιδιών, άρχισε να γράφει για σαουδαραβικά ΜΜΕ το 2006, αλλά έκτοτε έγινε επιχειρηματίας και υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν έβλεπαν με καλό μάτι οι ηγέτες της χώρας.
Μετά το διαζύγιό της μετακόμισε στο Λονδίνο το 2010-2011, εμφανιζόμενη σε διεθνή forums για ανθρωπιστικά θέματα, θέματα διαφθοράς, ανισότητας κλπ. Επίσης τασσόταν υπέρ συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα περιόριζαν τη δύναμη της θρησκευτικής αστυνομίας και θα ενίσχυαν τα δικαιώματα των γυναικών. Επέστρεψε στο βασίλειο μετά το 2015, ωστόσο συνέχισε να εμφανίζεται στα διεθνή ΜΜΕ.