Ιστορίες του Ροβήρου Μανθούλη
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex εκφωνεί λόγο για την Stephanie Monferme, κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου της στις 30 Απριλίου 2021. Η ατυχη γυναίκα, διοικητική υπάλληλος στο τοπικό αστυνομικό τμήμα του Ραμπουγιέ΄έχασε τη ζωή της όταν ένας άνδρας της επιτέθηκε με μαχαίρι φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ»
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex εκφωνεί λόγο για την Stephanie Monferme, κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου της στις 30 Απριλίου 2021. Η ατυχη γυναίκα, διοικητική υπάλληλος στο τοπικό αστυνομικό τμήμα του Ραμπουγιέ΄έχασε τη ζωή της όταν ένας άνδρας της επιτέθηκε με μαχαίρι φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ»
LUDOVIC MARIN via Getty Images

Η Γαλλία συγκλονίζεται από μια ακόμα «ισλαμιστική» δολοφονία. Με δράστη ακόμα έναν Άραβα που υποδέχτηκε η Γαλλία πριν από λίγα χρόνια και που την ευχαρίστησε με την δολοφονία μιας συμπαθητικής αστυνομικίνας. Φωνάζοντας «Αλλάχ ακμπάρ!» (Μέγας ο Αλάχ) αποφασισμένος να σκοτωθεί κι’αυτός για να συναντήσει τον θεό του.

Και δεν είναι ο μόνος που πίστευε ότι υπάρχει χωριστός παράδεισος για τους μουσουλμάνους. Αμέτρητοι είναι οι αυτοκτονούντες για τον Αλλάχ χάρις σε μια ή περισσότερες ενίοτε δολοφονίες. Αγνοώντας ότι ο Αλλάχ μάλλον θα τους τιμωρήσει ακριβά για την χρήση που έκαναν στο όνομά του.

Αυτό μού είπε ένας φίλος Άραβας, έντρομος για τις πράξεις αυτές. Από άτομα που δεν είναι ισλαμιστές από οικογενειακή παράδοση, αλλά από ψυχικές αναστατώσεις. Θύματα της αποικιοκρατίας; Που αγνοούν ότι με τις δολοφονίες του στη Γαλλία ίσως κάνουν Πρόεδρο την Μαρίν Λεπέν η οποία, έξαλλη με την παρουσία 7 εκατομμυρίων Μουσουλμάνων στη χώρα της, θα βρει τρόπους να περιορίσει αυτόν τον πληθυσμό. ’Ηδη τα γκάλοπ την δείχνουν να προηγείται του Μακρόν στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές.

Δεν γνωρίζει ο δολοφόνος ότι βοηθάει στην επικράτηση της Άκρας Δεξιάς, η οποία θα απελάσει τους μισούς από τους συμπατριώτες του;

Και δεν το γνωρίζουν οι εθνικοί και θρησκευτικοί ηγέτες των Μουσουλμάνων στη Γαλλία; Οι οποίοι δεν παίρνουν, δια βοής, θέση για τις δολοφονίες αυτές των Ισλαμιστών;

Οι οποίες τι εξυπηρετούν εκτός από την άμεση άφιξη του δολοφόνου στον ισλαμικό ουρανό;

Πουθενά δεν γράφει το Κοράνι «δολοφονήστε τον γείτονά σας». Και πού ξέρει ο δολοφόνος αν το θύμα του δεν ήταν Χριστιανός αλλά Μουσουλμάνος;

Πολλές χώρες με αποικιοκρατικό παρελθόν έχουν γεμίσει από μετανάστες που προέρχονται από τις πρώην αποικίες τους. Και οι χώρες τους δέχτηκαν.

Οι σημερινές εθνικές εξεγέρσεις σε πρώην αποικίες έχουν εκδικητικό χαρακτήρα; Είναι νομίζω πολύ πιθανό. Κανένα μουσουλμανικό κράτος δεν γνωρίζουμε που να έσπευσε να καταδικάσει τις ισλαμιστικές δολοφονίες. Ή τουλάχιστον να κάνει την καταδίκη του ευρύτερα γνωστή σε όλον τον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν να μετέχει στον πολλαπλασιασμό της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στον δυτικό κόσμο; Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Αραβικός κόσμος δεν είναι να πείσει τους ισλαμιστές ότι κάνουν μεγάλη ζημιά στο Ισλάμ;

Στην διάδοση του ισλαμισμού δεν είναι αμέτοχος ο δυτικός πολιτικός κόσμος.

Πολλές πρώην αποικίες, με ενδιαφέροντα κοιτάσματα, διοικούνται από κυβερνήσεις φιλικές προς τις δυτικές χώρες. Οι οποίες και τις βοήθησαν να εκλεγούν.

Να σημειώσουμε ότι εκατοντάδες αποικίες υπήρχαν σε Δύση και Ανατολή. Πολλές χώρες της Αμερικανικής ηπείρου ήταν πρώην αποικίες. Το Μεξικό αποικία της Γαλλίας, για παράδειγμα.

Η Αργεντινή υπήρξε αγγλική και ισπανική. Και αργότερα καταφύγιο φασιστών και Ναζιστών.

Όταν γύριζα δύο ταινίες στην Αργεντινή συνάντησα και τις δύο περιπτώσεις. Μάλιστα ο Ιταλός που γνώρισα είχε ακόμα την φωτογραφία του Μουσολίνι στον τοίχο του.

Η Αυστραλία ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας. Και ο Καναδάς. Άλλωστε Αυστραλία και Καναδάς ανήκουν ακόμα στην Βρετανική Κοινοπολιτεία. Ο Ανώτατος Άρχων τους είναι η... Βασίλισσα Ελισάβετ. Βρετανική έγινε και η Κύπρος, όταν οι Άγγλοι την αγόρασαν από την Τουρκία. Πάνω από 100 χιλιάδες Κύπριοι έχουν μεταναστεύσει στην Αγγλία.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η Αμερική έχοντας βγει νικημένη στον Αμερικανο-Ισπανικό πόλεμο καταλαμβάνει μερικές Ισπανικές αποικίες όπως η Κούβα και οι Φιλιππίνες. Δεκατρείς νομίζω ήταν οι βρετανικές κτήσεις στην Ασία. Και αρκετές οι Γαλλικές. Το Βιετνάμ και η Καμπότζη. (Και άλλες 70 περίπου σε τρεις ηπείρους). Μέχρι το 2014, αν δεν απατώμαι, η Κίνα ήταν χωρισμένη σε τρία κομμάτια με διοίκηση Αγγλική, Γαλλική και Ρωσική. Η σημερινή Ταϊβάν ήταν στην αρχή Πορτογαλική (ονομαζόμενη Φορμόζα, δηλαδή Ωραία) και σε συνέχεια Ιαπωνική μέχρι τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) προετοιμάστηκε στην Αφρική, στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί ετοιμάζονταν για πόλεμο στην Αφρική με στόχο τις καινούργιες αποικίες.

Τελικά ενώθηκαν οι Αγγλοι και οι Γάλλοι και ανάγκασαν τους Γερμανούς να αποχωρήσουν από την Βόρεια Αφρική (και να περιοριστούν στις αποικίες που ήδη είχαν στη Νότια!). To 1904 η αγγλο-γαλλική συμφωνία, με την συμμετοχή της Ρωσίας, ονομάστηκε Entente Cordiale (Εγκάρδια Συνεννόηση).

Με σκοπό να ασκήσει πίεση στους Γερμανούς να εγκαταλείψουν τις αποικίες τους στην Αφρική. Αλλά οι Γερμανοί είναι Γερμανοί. Όμως θα χάσουν τον πόλεμο που ακολούθησε. Και τις αποικίες τους στην Αφρική. Τα όσα ακολούθησαν είναι πιο κοντά μας και πιο γνωστά.

Δημοφιλή