Διακοπές «αλλιώς»: Φθηνή διαμονή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και δυνατότητα να αρμέξουμε με 35 ευρώ

Αν δεν είναι εναλλακτικός τρόπος διακοπών να απαρνηθεί κανείς τον κλιματισμό και τις σύγχρονες ανέσεις τότε ποιος είναι; Γιατί πολλοί επιλέγουν τον αγροτουρισμό.
Παραδοσιακό κτήμα σε χωριό στην Κέρκυρα, που προσφέρει δραστηριότητες αγροτουτισμού
Hans-Georg Roth via Getty Images
Παραδοσιακό κτήμα σε χωριό στην Κέρκυρα, που προσφέρει δραστηριότητες αγροτουτισμού

Εσείς θα πληρώνατε 35 ευρώ για να σας ξεναγήσουν σε μία φάρμα στις Κυκλάδες και να σας επιτρέψουν να αρμέξετε κατσίκες και πρόβατα; Θα επιλέγατες για τις διακοπές σας κατάλυμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε απομακρυσμένη κυκλαδίτικη παραλία, με δέλεαρ τη χαμηλότερη τιμή; Αν δεν είναι εναλλακτικός τρόπος διακοπών να απαρνηθεί κανείς τον κλιματισμό και τις σύγχρονες ανέσεις τότε ποιος είναι;

Σε πληθώρα νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών ανά την Ελλάδα δίνεται η ευκαιρία σε ταξιδιώτες από όλα τα μέρη του κόσμου να κάνουν διακοπές «αλλιώς». Να γνωρίσουν δηλαδή τα μυστικά του τόπου «εκ των έσω» και να έρθουν σε επαφή με τη φύση μέσα από αγροτουριστικές δραστηριότητες.

Κι αν πολλοί δεν θα μέναμε ούτε σπίτι μας χωρίς ρεύμα και θεωρούμε το άρμεγμα υπερβολικά κοπιώδη εργασία που αξίζει αμοιβή, είναι και άλλοι που αναζητούν την «περιπέτεια».

O αγροτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού

Όπως το λέει και η λέξη, αυτό το στυλ διακοπών, περιλαμβάνει τη διαμονή σε αγροκτήματα ή σε μικρά σε μέγεθος καταλύματα, παραδοσιακής αισθητικής, καθώς και μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων αναψυχής στην ύπαιθρο.

Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να συνδέονται είτε με την γεωργική ή κτηνοτροφική παραγωγή, την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, είτε με υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού κ.α..

Για πολλούς ο αγροτουρισμός είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινότητα.
Pollyana Ventura via Getty Images
Για πολλούς ο αγροτουρισμός είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινότητα.

Ιδιαίτερα την περίοδο μετά τον Κορονοϊό, ο αγροτουρισμός θεωρήθηκε ένα είδος διακοπών, που σε παγκόσμια κλίμακα θα σημείωνε ανοδικές τάσεις, λόγω της ανάγκης να «ξεφύγουμε» από το αστικό τοπίο μετά την καραντίνα και τον εγκλεισμό. Επιπλέον, σε γενικές γραμμές προσφέρει άνεση χώρου και επιτρέπει τη διατήρηση αποστάσεων, μακριά από τη μαζικότητα.

Στην χώρα μας, από τις Κυκλάδες ως τη Ζάκυνθο, αλλά και στην Κρήτη, την Εύβοια και την Λακωνία οι επιλογές είναι αμέτρητες. Το πού θα καταλήξει κανείς εξαρτάται από το πόσο ανοιχτός είναι στο να «μυηθεί» και να δοκιμάσει νέες εναλλακτικές εμπειρίες.

Νεαρή συλλέγει πορτοκάλια σε κτήμα.
Maria Korneeva via Getty Images
Νεαρή συλλέγει πορτοκάλια σε κτήμα.

Κι αν είναι η πρώτη μας φορά;

Δεν είναι απαραίτητο να έχει κανείς σχετική εμπειρία και ούτε χρειάζεται να ξεκινήσει από «τα δύσκολα». Δραστηριότητες όπως η οινογωνσία ή η δοκιμή ελαιολάδου και ντόπιων προϊόντων προσφέρονται σε δεκάδες μέρη και δεν απαιτούν πολλή προσπάθεια. Τουλάχιστον όχι από την πλευρά του ταξιδιώτη.

Επιπλέον, υπάρχουν κτήματα και φάρμες, όπου οι επισκέπτες καλούνται να μαγειρέψουν, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά προϊόντα τοπικής παραγωγής, τα οποία συχνά, μπορεί να έχουν συλλέξει οι ίδιοι. Άλλες δραστηριότητες που μπορεί κανείς να δοκιμάσει ανάλογα με τον τόπο που επισκέπτεται και την εποχή, είναι η συμμετοχή στην παραδοσιακή καλλιέργεια λαχανικών, την κομποστοποίηση και την συλλογή βοτάνων.

Για όσους επιθυμούν πληρέστερη εμπειρία

Και θέλουν να δοθούν στον αγροτουρισμό «ψυχή τε και σώματι», σε πολλά μέρη οι επισκέπτες μπορούν να βοηθήσουν στον τρύγο και βεβαίως στο άρμεγμα.

Επίσης, περισσότερο τους φθινοπωρινούς μήνες και κατά κύριο λόγο στην βόρεια Ελλάδα, μπορεί κανείς να επιδοθεί στο «bird watching» -ελληνιστί στην παρατήρηση πτηνών- και να «γευτεί» από πρώτο χέρι τον «ορνιθοτουρισμό», που ναί (!) υπάρχει.