Διακοπές χαμηλής ταχύτητας: τι είναι και γιατί κερδίζουν τόσους πολλούς πόντους εμπιστοσύνης

Για να μη αισθανόμαστε εξαντλημένοι όταν επιστρέφουμε από τις διακοπές μας και νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε «διακοπές από τις διακοπές».
Javier Sanz via Getty Images

Μέσα σε όλη αυτή την τρέλα και τη βιασύνη της καθημερινότητας, πολλές φορές δεν έχουμε τον χρόνο να επιβραδύνουμε το βήμα μας και να κινηθούμε με τον δικό μας ρυθμό. Ακόμη και στις διακοπές, μας κυνηγάει η επιθυμία να επισκεφτούμε κάθε μουσειακό χώρο και να γευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες.

«Έχω ακούσει αμέτρητες φορές για ανθρώπους που αισθάνονται εξαντλημένοι όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους και νιώθουν ότι χρειάζονται ”διακοπές από τις διακοπές”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πεταγόμαστε σε ένα σωρό μέρη μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θέλουμε να τα δούμε όλα, να κάνουμε τα πάντα και να μην χάσουμε ούτε λεπτό», εξηγεί η ταξιδιωτική blogger Έστερ Σουσάγκ.

Υπάρχει, ωστόσο, μια νέα προσέγγιση την οποία οι έμπειροι ταξιδιώτες συνιστούν ανεπιφύλακτα: Διακοπές χαμηλής ταχύτητας: Σε τι ακριβώς συνίσταται και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό το στυλ ταξιδιού;

«Οι διακοπές χαμηλής ταχύτητας έχουν να κάνουν περισσότερο με την ποιότητα παρά με την ποσότητα», εξηγεί προκειμένου να μας εισάγει στο θέμα ο Φιλ Ντένγκλερ, συνιδρυτής της ιστοσελίδας ταξιδιωτικών πληροφοριών The Vacationer. «Πρόκειται για ένα στυλ διακοπών που μας επιτρέπει να βυθιστούμε στην τοπική κουλτούρα. Οι παραδοσιακές διακοπές συχνά περιλαμβάνουν το να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό, ορισμένες φορές μπορεί να καταντήσει επιφανειακό».

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτού του είδους οι διακοπές συνεπάγονται την επιβράδυνση και την απόλαυση της κάθε στιγμής, κόντρα στη βιασύνη και την φρενίτιδα που μας διέπει όταν επισκεπτόμαστε έναν νέο προορισμό.

Σε ένα ταξίδι χρειάζεται πολύς χρόνος, προκειμένου να εβαθύνουμε και να δημιουργήσουμε ουσιαστικούς δεσμούς με τους ντόπιους και τον τρόπο ζώης τους. Ως εκ τούτου, το στυλ της ανέμελης περιήγησης γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Οι διακοπές αυτές δεν απαιτούν απαραιτήτως την μακροχρόνια παραμονή σε ένα μέρος

«Η αργή και απολαυστική περιήγηση δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον αριθμό των ημερών που περνάμε σε ένα μέρος», εξηγεί ο ταξιδιωτικός blogger Σον Λο.

«Μπορούμε να παρατείνουμε το ταξίδι μας μένοντας για λίγες μέρες ή και για μερικούς μήνες. Όλα εξαρτώνται από το επίπεδο σύνδεσης που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε με τον προορισμό που επιλέξαμε», προσθέτει.

Για την συγγραφέα και ειδικό στα ταξίδια Λα Καρμίνα, η ανέμελη περιήγηση είναι συνώνυμη μιας διαλογιστικής προσέγγισης στο ταξίδι που μας επιτρέπει να κάνουμε μια παύση για να μυρίσουμε τα τριαντάφυλλα ή να χαϊδέψουμε μια αδέσποτη γάτα.

«Πρόκειται για ένα στυλ ταξιδιού που απαιτεί να είμαστε παρόντες με όλο μας το είναι και να βιώνουμε κάθε εμπειρία με όλες τις αισθήσεις μας. Για μένα, η ανέμελη περιήγηση δεν περιορίζεται σε έναν αυστηρό ορισμό ούτε και υπακούει σε αυστηρούς κανόνες, όπως η παραμονή σε μια πόλη ή μια χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά μάλλον αφορά τη συνειδητοποίηση και την ανάγκη μας να γίνουμε ένα με το μέρος που μας φιλοξενεί».

martin-dm via Getty Images

Τα οφέλη των διακοπών χαμηλής ταχύτητας

«Όταν ταξιδεύουμε με πιο αργούς ρυθμούς και δεν κινούμαστε βιαστικά, βυθιζόμαστε στην κουλτούρα και το μέρος που βρισκόμαστε και το γνωρίζουμε σε πιο προσωπικό επίπεδο», επισημαίνει ο Σούσαγκ.

«Μιλάμε με περισσότερους ντόπιους και επιδιδόμαστε σε δραστηριότητες που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο μονοπάτι, χωρίς να αρκούμαστε αποκλειστικά στις εμπειρίες που μας προτείνει το Trip Advisor», προσθέτει.

Μια πιο ουσιαστική γνωριμία με τους ντόπιους, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους θα μας προσφέρει εμπειρίες και αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για πολύ καιρό μετά την επιστροφή μας στο σπίτι, ενώ ενδέχεται ακόμη και να κάνουμε βαθιές σχέσεις και φιλίες για μια ζωή.

«Αν επιθυμούμε πραγματικά να αποσυνδεθούμε και να χαλαρώσουμε μακριά από το άγχος, τότε η ανέμελη περιήγηση είναι ιδανική για εμάς», προτείνει η Μαρκ Γουόλτερς, ο δημιουργός του δημοφιλούς ταξιδιωτικού καναλιού Wolters World στο YouTube.

«Πακετάρεις ή ξεπακετάρεις πιο σύντομα, παίρνεις λιγότερα αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία και απλά χαλαρώνεις εμβαθύνοντας σε έναν προορισμό» προσθέτει ο ίδιος.

Επιπλέον, η ανέμελη περιήγηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξασκήσουμε τις δεξιότητές μας στις ξένες γλώσσες, συμμετέχοντας σε ουσιαστικές συνομιλίες με τους ντόπιους.

«Εάν ταξιδεύουμε με παιδιά, η ανέμελη περιήγηση θεωρείται ο ιδανικός τρόπος για να τα μυήσουμε στα ταξίδια εκτός συνόρων και να τα βοηθήσουμε να αντιληφθούν τις διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς», σημειώνει ο Γουόλτερς.

«Όταν τα παιδιά παίζουν στην τοπική παιδική χαρά, παρέα με άλλα παιδιά, βλέπουν ότι δεν υπάρχουν και τόσες διαφορές μεταξύ αυτών και των παιδιών στη νέα χώρα που επισκεφτήκαμε».

Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά του έχουν μάθει μέσα από τα οικογενειακά ταξίδια τους στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία να φτιάχνουν παραδοσιακές συνταγές και σνακ, καθώς στην οικογένεια του αρέσει να επιστρέφει στα ίδια εστιατόρια και να δημιουργεί σχέσεις με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.

«Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να επιστρέφεις στο ίδιο εστιατόριο και οι σερβιτόροι και οι ιδιοκτήτες να σε βλέπουν πια σαν φίλο και όχι σαν απλό τουρίστα που ψάχνει να φάει κάτι στο πόδι».

Επιπλέον, η ανέμελη περιήγηση διαθέτει και περιβαλλοντικά, καθώς με την παραμονή μας σε μια τοποθεσία για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, παρατηρούνται λιγότερες εκπομπές άνθρακα που προκύπτουν από τις μεταφορές, όπως οι πτήσεις και οι μετακινήσεις με λεωφορεία.

Oscar Wong via Getty Images


Πώς θα μεγιστοποιήσουμε την εμπειρία

Η λίστα με τις υποχρεώσεις μας θα πρέπει να είναι από μικρή έως ανύπαρκτη. Αν υπάρχει σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει λίγους μόνο σταθμούς, ώστε η περιήγησή μας να εμπλουτιστεί από τα μυστικά που θα μας αποκαλύψουν οι ντόπιοι. Όταν επισκεπτόμαστε έναν νέο προορισμό ή ένα αξιοθέατο, σημασία έχει να το κατανοήσουμε σε βάθος και όχι απλώς να τικάρουμε το κουτάκι στη λίστα με τις ταξιδιωτικές μας «υποχρεώσεις».

Ας παρακολουθήσουμε τοπικά πολιτιστικά μαθήματα, όπως ένα μάθημα ζωγραφικής ή μαγειρικής. Ας αναζητήσουμε πληροφορίες για την τοπική τέχνη ή την εθνική κουζίνα. Ας αφιερώσουμε χρόνο, προκειμένου να περπατήσουμε σε λιγότερο γνωστές γειτονιές και αν μας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση σημαντική για όσους ζουν στην συγκεκριμένη τοποθεσία, ας την αρπάξουμε από τα μαλλιά.

Επιπλέον, μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μείνουμε σε ξενοδοχεία μακριά από τα τυπικά τουριστικά σημεία, προκειμένου να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη αίσθηση του πώς ζουν οι ντόπιοι. Ας επωφεληθούμε από την ησυχία και τη χαλάρωση που δεν θα βρούμε στις τυπικές πολυσύχναστες περιοχές. Ας επιλέξουμε ένα σημείο με όμορφη θέα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον ήχο του ωκεανού και το θρόσισμα των φύλλων.