Tο μηλόξυδο θα έπρεπε να διαθέτει εξέχουσα θέση στο ντουλάπι όσων φροντίζουμε τη διατροφή μας. Διότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και πιστοποιημένους διαιτολόγους, η τακτική κατανάλωσή του συνδέεται με μια σειρά από οφέλη.
Τι είναι όμως το μηλόξυδο;
Το μηλόξυδο είναι ένα είδος ξυδιού που παρασκευάζεται από μήλα, τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτό το αρωματικό ξύδι χρησιμοποιείται ως συστατικό στα πιο δημοφιλή ντρέσινγκ σαλάτας ή και στις σπιτικές μαρινάδες. Ωστόσο, πέρα από ξεχωριστή γεύση, επιφυλάσσει για τον οργανισμό μας εξίσου ξεχωριστά πλεονεκτήματα; Η απάντηση είναι ναι και οι ειδικοί, τα απαριθμούν ένα προς ένα.
8 απίστευτα οφέλη που θα αποκομίσουμε αν ενσωματώσουμε το μηλόξυδο στη διατροφή μας
1. Το μηλόξυδο εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για όσους έχουν ”τσιμπημένο” ζάχαρο», δηλώνει η διατροφολόγος Αμάντα Σωσέντα.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης έδειξαν ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μείωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.
2. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Προσοχή: Η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου δεν εγγυάται απώλεια βάρους σε χρόνο ρεκόρ. Ειδικά εάν δεν ασκούμαστε ή δεν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή.
Ωστόσο, ως μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής δίαιτας, συνδυασμένης με την τακτική άσκηση, η προσθήκη μηλόξυδου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του 2021, επιδρά θαυματουργά, μειώνοντας τα γραμμάρια λίπους.
3. Ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Η οξύτητα του μηλόξυδου βοηθά στη βελτίωση και την υποστήριξη της υγιούς πέψης. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Fish Physiology and Biochemistry.
«Το οξικό οξύ στο μηλόξυδο μπορεί να διεγείρει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Βαν Να Τσουν.
4. Περιορίζει τις λιγούρες
Σύμφωνα με έρευνες, η ενσωμάτωση του μηλόξυδου στην καθημερινή μας διατροφή μας βοηθά να νιώσουμε πιο χορτάτοι.
Μια γαλλική μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι μεταβολικές διαταραχές που προκαλούνται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ανατρέπονται με τη λήψη μηλόξυδου.
Οπότε, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ή δύο κουταλιές της σούπας από αυτό το δίχως θερμίδες «μαγικό φίλτρο» στο επόμενο ντρέσινγκ, στη σαλάτα, στη σάλτσα ή το σμούθι μας.
5. Συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής
Η φλεγμονή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο χρόνιο οξειδωτικό στρες στο σώμα. Αποτέλεσμα της φλεγμονής μπορεί να είναι η αύξηση του βάρους μας, η κακή διάθεση και ένα σωρό άλλα. Ωστόσο, μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι το μηλόξυδο μπορεί να καταστείλει το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας παράλληλα και τη φλεγμονή. Δεν είναι υπέροχο;
6. Ανακουφίζει την καούρα
Είτε το πιστεύoυμε είτε όχι, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουμε το αίσθημα καούρας απλώς και μόνο επειδή στο στομάχι μας δεν παράγονται αρκετά οξέα. Έτσι, η εισαγωγή οξέος σε αυτό το περιβάλλον μέσω του μηλόξυδου μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση.
7. Μας χαρίζει φρέσκια αναπνοή
Η κακή αναπνοή και η δυσοσμία συχνά προκαλούνται βακτήρια που ζουν και πολλαπλασιάζονται στο στόμα. Δεδομένου όμως ότι το μηλόξυδο - χάρις και την έξτρα οξύτητά που το χαρακτηρίζει - είναι ένας αντιβακτηριδιακός παράγοντας, η κατάποσή του μπορεί να εξουδετερώσει τα βακτήρια, χαρίζοντάς μας και πάλι δροσερή αναπνοή.
(Με πληροφορίες από eatthis).