Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο διαλογισμός επίγνωσης είναι εξίσου αποτελεσματικός στη μείωση του άγχους με ένα συνηθισμένο συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό; Κι όμως, μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στο περιοδικό JAMA Psychiatry, το αποδεικνύει.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που συγκρίνει την αποτελεσματικότητα του διαλογισμού επίγνωσης με ένα αντικαταθλιπτικό που είναι γνωστό ως «εσιταλοπράμη».
Οι ενήλικες συμμετέχοντες στην ομάδα του διαλογισμού εξασκήθηκαν με καθημερινά μαθήματα, διάρκειας 45 λεπτών, χρησιμοποιώντας μερικές διαφορετικές τεχνικές που έμαθαν στις εβδομαδιαίες παραδόσεις.
Οι τεχνικές περιλάμβαναν τον διαλογισμό επίγνωσης, μια τεχνική κατά την οποία κάθε φορά η προσοχή μας στρέφεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος μας με αποτέλεσμα κάθε κίνηση να γίνεται πιο ενσυνείδητη και φιλική προς το κορμί μας.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα των ατόμων στα οποία χορηγήθηκαν αντικαταθλιπτικά, έλαβαν 10 mg εσιταλοπράμης ημερησίως την πρώτη εβδομάδα και 20 mg ημερησίως για το υπόλοιπο της μελέτης. Την ομάδα του διαλογισμού επίγνωσης συμπλήρωναν 102, ενώ την ομάδα των αντικαταθλιπτικών 106 ασθενείς.
Αφού παρακολούθησαν τις δύο ομάδες για οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μυηθεί στον διαλογισμό επίγνωσης είδαν το άγχος τους να μειώνεται εξίσου με το άγχος των ανθρώπων που έπαιρναν το αντικαταθλιπτικό.
Η Δρ Ελίζαμπεθ Χογκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δηλώνει ότι τα ευρήματα ενισχύουν τις αντιλήψεις των γιατρών που συνιστούν τον διαλογισμό επίγνωσης ως εναλλακτική λύση στα αντικαταθλιπτικά για ορισμένους ασθενείς. Η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που ανησυχούν ότι τα αντικαταθλιπτικά ενδέχεται να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους με αποτέλεσμα να αφήνουν στη μέση την αγωγή τους.
Άλλωστε, όλα αυτά τα πορίσματα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια εποχή όπου οι αγχώδεις διαταραχές είναι ο πιο κοινός τύπος ψυχικής ασθένειας και επηρεάζουν περίπου 301 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια μελέτη του περασμένου Φεβρουαρίου που δημοσιεύτηκε στο Lancet Psychiatry.
Πηγή: cnbc.com