Διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί ο πόλεμος: Ο Μακρόν στη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων.
via Associated Press

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της τεταμένης κατάστασης στην Ουκρανία.

Η συγκέντρωση περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση περί μιας πιθανής εισβολής. Η Ρωσία αρνείται πως έχει σχέδια να εισβάλει στην Ουκρανία, μα απαιτεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να δεσμευτούν πως δεν θα εντάξουν την Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες στο ΝΑΤΟ, πως θα σταματήσουν την ανάπτυξη όπλων εκεί και θα αποσύρουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη. Η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει αυτά τα αιτήματα.

Ο Μακρόν, που θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Πούτιν πριν επισκεφθεί την Ουκρανία την Τρίτη, είπε αυτή την εβδομάδα ότι προτεραιότητά του είναι ο «διάλογος με τη Ρωσία και η αποκλιμάκωση».

Πριν πάει στη Μόσχα ο Μακρόν είχε συνομιλία την Κυριακή με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Συζήτησαν «συνεχιζόμενες προσπάθειες διπλωματίας και αποτροπής ως απάντηση στη συνεχιζόμενη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας, και επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μακρόν, πριν τις συνομιλίες με τον Πούτιν, ζήτησε μια «νέα ισορροπία» για την προστασία των ευρωπαϊκών χωρών και τον καθησυχασμό της Ρωσίας, ωστόσο τόνισε πως η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Μιλώντας στη Journal du Dimanche, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι αντικειμενικός σκοπός της Ρωσίας δεν είναι η Ουκρανία μα «αποσαφήνιση των κανόνων...με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Όπως είπε, ελπίζει πως ο διάλογός του με τον Ρώσο ομόλογό του θα είναι αρκετός για να αποτραπεί μια στρατιωτική σύγκρουση, και εκτιμά πως ο Πούτιν θα είναι ανοιχτός σε συζητήσεις περί ευρύτερων θεμάτων. Ακόμη υπογράμμισε πως δεν θα έπρεπε να αναμένεται η Μόσχα να προβεί σε μονομερείς ενέργειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης και είπε ότι η Ρωσία είχε το δικαίωμα να εκφράζει τους δικούς της προβληματισμούς. Ωστόσο τόνισε πως ο διάλογος με τη Ρωσία δεν θα «περνούσε από την αποδυνάμωση οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας».

«Πρέπει να προστατέψουμε τους Ευρωπαίους αδελφούς μας προτείνοντας μια νέα ισορροπία ικανή να διατηρήσει την εθνική κυριαρχία και την ειρήνη...αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό προς τη Ρωσία και κατανόηση για τα σύγχρονα τραύματα αυτού του μεγάλου λαού και του μεγάλου έθνους».

Συνεχίζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στο Κίεβο και στη Μόσχα στις 14-15 Φεβρουαρίου.

Το 2015 η Γαλλία και η Γερμανία συνέβαλαν στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για την ανατολική Ουκρανία σε μια προσπάθεια για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών που είχαν αρχίσει την προηγούμενη χρονιά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η συμφωνία, που υπεγράφη στο Μινσκ, βοήθησε να σταματήσουν οι ευρείας κλίμακας συγκρούσεις, μα οι προσπάθειες για πολιτικό συμβιβασμό βάλτωσαν και οι μικρής κλίμακας συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη γραμμή επαφής στο ανατολικό εκβιομηχανισμένο τμήμα της Ουκρανίας, το Ντονμπάς.

Οι ηγέτες Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας συναντήθηκαν τελευταία φορά στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2019, σε μια σύνοδο «τύπου Νορμανδίας», μα δεν κατάφεραν να επιλύσουν τα κύρια ζητήματα. Εν μέσω των εντάσεων για τη συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων, προεδρικοί σύμβουλοι από τις τέσσερις χώρες είχαν συνομιλίες στο Παρίσι στις 26 Ιανουαρίου, μα δεν σημείωσαν ορατή πρόοδο και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει πιέσει για άλλη μια τετραμερή σύνοδο τύπου Νορμανδίας, μα το Κρεμλίνο είπε ότι μια συνάντηση ηγετών θα είχε νόημα μόνο αν οι πλευρές συμφωνούσαν στα επόμενα βήματα να δοθεί κάποιο ειδικό status στους αυτονομιστές στα ανατολικά.

Ο Πούτιν και αξιωματούχοι του έχουν καλέσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Δύσης να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, που περιελάμβαναν ευρεία αυτονομία για το τμήμα της ανατολής που έχει αποστατήσει και γενική αμνηστία για τους αυτονομιστές. Η συμφωνία ανέφερε πως μόνο αφού γίνονταν αυτά θα ήταν σε θέση η Ουκρανία να αποκαταστήσει τον έλεγχο των συνόρων της με τη Ρωσία στις περιοχές των αυτονομιστών.

Η συμφωνία του Μινσκ εξελήφθη ως προδοσία από πολλούς στην Ουκρανία, και η εφαρμογή της έχει βαλτώσει. Εν μέσω των τελευταίων εντάσεων οι ουκρανικές αρχές προειδοποιούν τη Δύση να μην πιέζουν την Ουκρανία να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας, είπε στο Associated Press πως μια απόπειρα της Ουκρανίας να εκπληρώσει τη συμφωνία του Μινσκ θα προκαλούσε εσωτερική αναταραχή, ευνοώντας το «παιχνίδι» της Μόσχας. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμιτρό Κουλέμπα σημείωσε ότι η Μόσχα θέλει οι περιοχές των αυτονομιστών να ενσωματωθούν ξανά στην Ουκρανία για να τις χρησιμοποιεί έτσι ώστε να μπλοκάρει τις φιλοδοξίες της χώρας για προσέγγιση με τη Δύση.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Δημοφιλή