Διάσκεψη Μονάχου: Σε τροχιά ρήξης Ευρώπη και ΗΠΑ

Η Ε.Ε. αντιδρά στις προκλητικές πολιτικές Τραμπ και ζυγίζει τις επιλογές της.
O Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, απευθύνει ομιλία στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια - Μόναχο, 14 Φεβρουαρίου 2025
O Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, απευθύνει ομιλία στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια - Μόναχο, 14 Φεβρουαρίου 2025
via Associated Press

Δύο εξέχοντες Ευρωπαίοι ηγέτες όρθωσαν ανάστημα το Σάββατο απέναντι στις νέες ανησυχητικές πολιτικές της Ουάσιγκτον υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τη δημιουργία «στρατού της Ευρώπης» και ο ηγέτης της Γερμανίας κατήγγειλε την αμερικανική ανάμιξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας του μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς με την επικεφαλής του ακροδεξιού AfD.

Οι έντονες ομιλίες του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς κατά τη 2η Ημέρα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια μαρτυρούν τον αντίκτυπο της «χιονοστιβάδας» αποφάσεων του Τραμπ, που έχουν απήχηση στην Ευρώπη.

Εκφράζοντας την επιθυμία του για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, ο Ζελένσκι είπε ότι ο τριετής αγώνας της Ουκρανίας ενάντια σε έναν ρωσικό στρατό εισβολής έχει αποδείξει ότι υπάρχουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού που έχει συζητηθεί εδώ και καιρό μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών.

«Πιστεύω πραγματικά ότι ήρθε η ώρα», είπε. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να δημιουργηθούν».

Δεν είναι σαφές ακόμη εάν η ιδέα αυτή βρίσκει σύμφωνους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια και προειδοποίησε επανειλημμένα ότι και άλλα μέρη της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα στις επεκτατικές φιλοδοξίες της Ρωσίας.

Ενώ το μπλοκ -μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες- υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του Κιέβου, θύλακες πολιτικών διαφωνιών στην ΕΕ σχετικά με την προσέγγισή της στη Μόσχα και την οικονομική πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων εθνικού χρέους που έχουν περιορίσει τις αμυντικές δαπάνες, έχουν γίνει εμπόδιο στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις και να κάνει θυσίες προκειμένου να διαχειριστεί τις απειλές που αντιμετωπίζει και να διασφαλίσει την ασφάλειά της, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στη Διάσκεψη του Μονάχου.

Στο μεταξύ, τέσσερις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσαν πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει διπλωματικό έγγραφο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το οποίο τις ρωτούν τι μπορούν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πηγές, το έγγραφο θέτει ερωτήσεις όπως ενδεχόμενες συνεισφορές στρατευμάτων στο μέλλον.

Ανταπόδοση πυρών από Γερμανία

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε «ικανοποιημένος» με την κοινή δέσμευση μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη «διατήρηση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας» και συμφώνησε με τον Τραμπ ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας πρέπει να τερματιστεί.

Αλλά εξακόντισε τα βέλη του κατά της νέας πολιτικής τακτικής που ακολουθεί η Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνοντας τη σθεναρή του αντίσταση κατά της ακροδεξιάς και έστειλε σαφές μήνημα ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί ανθρώπους που «επεμβαίνουν στη δημοκρατία μας» - αναφερόμενος προφανώς στα σχόλια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, που επέπληξε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την προσέγγισή τους στη δημοκρατία.

Εν όψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς. Αναφερόμενος στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, ο Καγκελάριος είπε ότι η μακροχρόνια δέσμευση για το «Ποτέ Ξανά» (σ.σ. σε επιστροφή στην ακροδεξιά) δεν συμβιβάζεται με την υποστήριξη του AfD. «Το πού πηγαίνει η δημοκρατία μας από εδώ είναι δικό μας θέμα», διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, απαντώντας στον Βανς, δήλωσε «να κοιτάς την δουλειά σου, υπάρχουν αρκετά να κάνεις στις ΗΠΑ» και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, συνηγόρησε λέγοντας: «Είναι η ώρα της αλήθειας. Πρέπει όλοι να αποφασίσουν εάν είναι με τον ελεύθερο κόσμο ή με αυτούς που τον πολεμούν (...) Βιώσιμη ειρήνη μπορεί να είναι μόνο η ευρωπαϊκή ειρήνη».

Ζυγίζοντας τις προθέσεις Τραμπ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να κατανοήσουν τη νέα σκληρή γραμμή από την Ουάσιγκτον σε ζητήματα όπως η δημοκρατία και το μέλλον της Ουκρανίας, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να ανατρέπει τις διατλαντικές συμβάσεις που ίσχυαν μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, απέκλεισε τους Ευρωπαίους από οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας, παρά την έκκληση του Ζελένσκι να συμμετάσχει η Ευρώπη σε αυτές.

«Μπορείτε να έχετε τους Ουκρανούς, τους Ρώσους και σαφώς τους Αμερικανούς στο τραπέζι να μιλάνε», είπε ο Κέλογκ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ένας Ουκρανός μεγιστάνας.

(Με πληροφορίες από Αssociated Press, Reuters)

Δημοφιλή