Διάσκεψη Μονάχου-Ζελένσκι: Η Ευρώπη χρειάζεται δικό της στρατό-Οι παλιές μέρες που την υποστήριζαν οι ΗΠΑ, τελείωσαν

Ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία δεν θα δεχθεί συμφωνίες που γίνονται "πίσω από την πλάτη της", χωρίς αυτή αλλά για αυτή. Δηλώνει βέβαιος πως η Ρωσία δεν προετοιμάζεται για διάλογο.
Ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο (15 Φεβρουαρίου 2025)
Ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο (15 Φεβρουαρίου 2025)
picture alliance via Getty Images

″Ήρθε η ώρα για ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις” που θα έχουν ως αποστολή την προστασία από την Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, καθώς όπως τόνισε ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν την Γηραιά Ήπειρο.

Τόνισε δε πως η Ουκρανία ”δεν θα δεχτεί ποτέ συμφωνίες που έγιναν πίσω από την πλάτη μας χωρίς τη δική μας ανάμειξη”, την στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες ενώ δηλώνει βέβαιος πως η Ρωσία δεν προετοιμάζεται για διάλογο.

Κατά την ομιλία του την Παρασκευή, οπότε επιτέθηκε στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ.Ντ. Βάνς προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να ”ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό” την άμυνά της με το Ζελένσκι σήμερα να απαντά: ”Πιστεύω πραγματικά ότι ήρθε η ώρα - πρέπει να δημιουργηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης”.

″Χθες εδώ στο Μόναχο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές [ότι] ότι η επι δεκαετίες σχέση Ευρώπης-Αμερικής, φτάνουν στο τέλος τους. Από εδώ και στο εξής τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό”, είπε σύμφωνα με το BBC.

″Ας είμαστε ειλικρινείς. Τώρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Αμερική να πει όχι στην Ευρώπη για ένα ζήτημα που την απειλεί. Πολλοί ηγέτες έχουν υποστηρίξει ότι η Ευρώπη χρειάζεται τον δικό της στρατό. Έναν στρατό της Ευρώπης”.

″Το θέμα δεν είναι μόνο η αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την ειρήνη - σε όλη την Ευρώπη”.

Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού όντως έχει προταθεί από άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εδώ και καιρό υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα μείωνε την εξάρτησή του μπλοκ από τις ΗΠΑ.

″Πριν από λίγες μέρες, ο Πρόεδρος Τραμπ μου είπε για τη συνομιλία του με τον Πούτιν. Ούτε μια φορά δεν ανέφερε ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη στο τραπέζι - αυτό λέει πολλά”, συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

″Οι παλιές εποχές που Αμερική υποστήριζε την Ευρώπη, μόνο και μόνο επειδή πάντα την υποστήριζε, έχουν τελειώσει”.

Η Ρωσία δεν θέλει διάλογο

Ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο ρωσικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. ”Αυτό δεν είναι μόνο τρέλα και παραφροσύνη. Αυτή είναι η προσέγγιση της Ρωσίας. Μια χώρα που το κάνει αυτό, δεν θέλει ειρήνη”, τόνισε και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της Ουκρανίας, η Ρωσία σχεδιάζει την δημιουργία 50 μεραρχιών και νέων στρατευμάτων που θα είναι μεγαλύτερα από πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς και την αποστολή στρατού στην Λευκορωσία, με το πρόσχημα μιας άσκησης.

″Ίσως αυτά τα στρατεύματα έχουν σκοπό να επιτεθούν στην Ουκρανία. Ίσως όχι”, δήλωσε ο Ζελένσκι, υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να στραφούν και εναντίον ευρωπαϊκών κρατών.

″Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες του ΝΑΤΟ. Έχει γίνει στήριγμα για τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 ξεκίνησε επίσης με το πρόσχημα μιας ρωσικής άσκησης”, επισήμανε και τόνισε ξανά ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός.

Ερωτώμενος σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο του αμερικανού προέδρου, Ζελένσκι σχολίσε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά και παραδέχθηκε ότι ”δεν είναι όλοι στην αμερικανική κυβέρνηση με το μέρος της Ουκρανίας”, ενώ σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση, ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ”αυστηρότεροι περιορισμοί θα βοηθούσαν”, αλλά τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη, συγκρίσιμη με αυτήν της Ρωσίας, περίπου 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες.

″Κάτι τέτοιο απαιτεί χρήμα, πραγματικό χρήμα”, είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως χρειάζεται παρουσία ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην χώρα του.

Δημοφιλή