Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι παραμένει διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού και στο ήπαρ μετά τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε την Παρασκευή 12 Αυγούστου, ανέφερε ο λογοτεχνικός πράκτοράς του, ο Άντριου Γουάιλι.
«Τα νέα δεν είναι καλά. Ο Σαλμάν μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι· τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν· και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά», ανέφερε ο κ. Γουάιλι σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής, ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή του Chautauqua Institution στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό και συνελήφθη. Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο στο τοπικό νοσοκομείο και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς.
Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» του Σαλμάν Ρούσντι που κυκλοφόρησε το 1988 προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.
Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.
Ο Λευκός Οίκος «προσεύχεται για την ταχεία ανάρρωση» του Σαλμάν Ρούσντι
Η επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι ήταν «φρικιαστική», τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.
«Προσευχόμαστε όλοι για την ταχεία ανάρρωσή του. Και είμαστε ευγνώμονες στους καλούς πολίτες και στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που του προσέφεραν φροντίδες τόσο άμεσα», σημείωσε ο κ. Σάλιβαν μέσω του Twitter.
Mπόρις Τζόνσον: «Αισθάνομαι αποτροπιασμό»
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονική επίθεση.
«Αισθάνομαι αποτροπιασμό που ο Σερ Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε ενώ εξασκούσε ένα δικαίωμα το οποίο δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε. Επί του παρόντος οι σκέψεις μου είναι με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ελπίζουμε όλοι να είναι καλά», έγραψε ο Τζόνσον σε μήνυμά του στο Twitter.
Μακρόν: «Ο αγώνας του Σάλμαν Ρούσντι είναι και δικός μας, οικουμενικός»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον συγγραφέα διαβεβαιώνοντας πως «είμαστε σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, στο πλευρό του». «Εδώ και 33 χρόνια, ο Σαλμάν Ρούσντι ενσαρκώνει την ελευθερία και τον αγώνα εναντίον του σκοταδισμού. Το μίσος και η βαρβαρότητα τον χτύπησαν άνανδρα», ανέφερε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter, συμπληρώνοντας ότι «ο αγώνας του είναι και δικός μας, οικουμενικός».
Ιράν: Ο συντηρητικός Τύπος συγχαίρει τον δράστη της επίθεσης
Η κύρια ιρανική υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη τον δράστη της επίθεσης. «Μπράβο σ′ αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι», γράφει η εφημερίδα, ο επικεφαλής της οποίας διορίζεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η ιρανική κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου συγγραφέα.
Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, το σύνολο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον Ρούσντι «αποστάτη», με εξαίρεση τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad.
Η κρατική εφημερίδα Iran έγραψε πως «ο λαιμός του διαβόλου επλήγη με ένα ξυράφι».
«Δεν θα κλάψω για ένα συγγραφέα ο οποίος καταγγέλλει με ατέλειωτο μίσος και ατέλειωτη περιφρόνηση τους μουσουλμάνους και το ισλάμ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μοχαμάντ Μαραντί, σύμβουλος της ομάδας διαπραγματευτών για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Ο Ρούσντι είναι ένα πιόνι της αυτοκρατορίας που εμφανίζεται ως μετααποικιακός μυθιστοριογράφος», πρόσθεσε.
«Δεν είναι παράξενο που, ενώ πλησιάζουμε σε μια εν δυνάμει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται πως είχε προγραμματιστεί μια επίθεση εναντίον του Μπόλτον (του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου)... και στη συνέχεια συμβαίνει αυτό;», αναρωτιέται.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ