Σε επίσημο διάβημα προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρά η Λευκωσία μετά τις «απαράδεκτες» τοποθετήσεις του βρετανού υπουργού Ευρώπης για την κυπριακή ΑΟΖ ενώ επιστολή απευθύνει και ο πρόεδρος της χώρας στην Τερέζα Μέι.
Αφορμή οι δηλώσεις του σερ Άλαν Ντάνκαν ο οποίος στο πλαίσιο υποβολής ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη Βουλή των Κοινοτήτων κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Η σχετική ερώτηση υπεβλήθη από τον Βρετανοκύπριο βουλευτή των Εργατικών, Πάμπο Χαραλάμπους ο οποίους ζητούσε από το Foreign Office να καταδικάσει την απόφαση της Άγκυρας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τόνιζε μάλιστα πως η τουρκική πρόκληση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».
Η απάντηση όμως του σερ Άλαν Ντάνκαν προκάλεσε τη μήνη της Λευκωσίας. «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». Κάτι που όπως επεσήμανε, ανέφερε και στον Τούρκο πρέσβη με τον οποίο είχε συνάντηση τη Δευτέρα (13/5/2019).
Προφανώς η λέξη που προκάλεσε την αντίδραση της Κύπρου ήταν αυτή περί «κυριαρχίας υπό αμφισβήτηση» η οποία μάλιστα έρχεται από μια χώρα η που είναι εγγυήτρια δύναμη και έχει να διαδραματίσει σημαίνονται ρόλο και στις μελλοντικές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό μάλιστα τη στιγμή που σύσσωμα τα μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να «σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα» της Λευκωσίας.
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, όπως γράφει το Philenews αντέδρασε σχολιάζοντας πως ο σερ Άλαν Ντάνκαν «Ήταν και είναι απαράδεκτος...Θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία δεδομένων των συμφερόντων που έχει στην Κύπρο» επισημαίνοντας την στήριξη που απολαμβάνει το Λονδίνο στις «κρίσιμες ώρες που περνά». Κατέληξε δε λέγοντας απαξιωτικά πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που «καταγράφονται [σ.σ. τέτοιου είδους] του εν λόγω κυρίου» ενώ ερωτηθείς εάν κάτι ανάλογο είχε γίνει σε επίσημες συνομιλίες «τύπου Κραν Μοντανά», ο κ.Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά.
Κατόπιν όλων αυτών το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σήμερα Τρίτη, όπως γράφει η Καθημερινή Κύπρου σε διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Υπάτου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι ενώ ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει, για το ίδιο ζήτημα, επιστολή στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.
Πηγή: PhileNews, Καθημερινή Κύπρου