Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ποια παιδική μας συνήθεια ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Ας την κοιτάξουμε κατάματα, προκειμένου να βοηθήσουμε τον εαυτό μας αλλά και τα παιδιά μας να την κόψουν από σήμερα κιόλας.
Little girl is eating pink doughnut with sprinkles in front of white background.
ediebloom via Getty Images
Little girl is eating pink doughnut with sprinkles in front of white background.

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, είχαμε εμμονή με τις γλυκιές λιχουδιές; Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτό δεν είναι και πολύ καλό για τη μετέπειτα ζωή μας. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2024 στο Journal of Translational Medicine, διαπίστωσε ότι όσοι από εμάς, ως παιδιά, προτιμούσαμε να τρώμε διαρκώς γλυκά, διατρέχουμε υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, οξυμένης φλεγμονής και ζαχάρου. Και όλα αυτά μαζί, ενισχύουν τον ρίσκο να μας χτυπήσουν την πόρτα μεταβολικές ασθένειες με κυρίαρχη τον διαβήτη τύπου 2.

Πώς η προτίμηση για τις γλυκές γεύσεις ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών και διαβήτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από την UK Biobank, μια τεράστια βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες υγείας και γενετικές πληροφορίες για μισό εκατομμύριο εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα άτομα που προσέφεραν το δείγμα τους χωρίστηκαν από τους μελετητές σε 3 κατηγορίες:

  1. Σε αυτούς που όταν ήταν παιδιά έτρωγαν υγιεινά: Προτιμούσαν τα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα από τα γλυκά και τις ζωικές τροφές

  2. Στους «παμφάγους»: Καταναλώνουν εξίσου συχνά όλα τα τρόφιμα

  3. Και στους λιχούδηδες: Αυτούς που έχουν μεγάλη αδυναμία στα γλυκά τρόφιμα και ποτά

Και εντόπισαν ότι στα δείγματα αίματος της ομάδας των «γλυκατζήδων», υπήρχε ενισχυμένη η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, που αποτελεί βασικό παράγοντα του φαινομένου που μας είναι γνωστό ως «φλεγμονή». Στους συμμετέχοντες της ίδιας ομάδας, ανιχνεύθηκαν επίσης υψηλότερα επίπεδα σακχάρου και επικίνδυνων λιπιδίων στο αίμα, δείκτες που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μεταβολικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα που συνήθιζε να καταναλώνει φυτικές τροφές, διέτρεχε μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνιας νεφρικής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η ομάδα των «παμφάγων» δεν διέτρεχε παρά μόνο μέτριους κινδύνους για την υγεία. Τους αναμενόμενους δηλαδή σε σχέση με την ηλικία του κάθε συμμετέχοντα.

Ποιους άλλους κινδύνους εγκυμονεί η υπερβολικά συχνή κατανάλωση γλυκών σνακ και επιδορπίων

Ο Δρ Mάικλ ΜακΚίνι, γιατρός και διατροφολόγος, μας προειδοποιεί ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι ρίσκο. Τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας ευεξία.

«Όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αυτόματα το σάκχαρό μας αυξάνεται. Κι αυτό με τη σειρά του εκτοξεύει την ποσότητα της ινσουλίνης που παράγει το σώμα μας, προκειμένου να μεταβολίσει όλη αυτή την ξαφνική εισβολή της ζάχαρης στον οργανισμό. Και σε βάθος χρόνου, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης προκαλεί αυτό που επιστημονικά αποκαλούμε ”αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη”. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι βασική αιτία μεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η φλεγμονή, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος. Διότι η φλεγμονή, πέρα από τις επιπτώσεις τις στο υπόλοιπο σώμα, περιορίζει και την ικανότητά του εγκεφάλου μας να κυβερνά τα συναισθήματα, καθιστώντας μας εύκολο στόχο για τις ψυχικές ασθένειες», καταλήγει ο ΜακΚίνι.

(Mε πληροφορίες από healthline).