Διαξιφισμοί στη G20 για τον πόλεμο στην Ουκρανία, νέα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στο επίκεντρο της συνόδου της G20.
.
.
POOL via via REUTERS

Η προσπάθεια της Δύσης για καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κυριαρχούσε στη σύνοδο της G20 την Τρίτη στο Μπαλί, όπου οι ηγέτες των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη ασχολούνταν με ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων- από την πείνα μέχρι τις πυρηνικές απειλές.

Στο μεταξύ, νέα πλήγματα έλαβαν χώρα στο Κίεβο: Ρωσικοί πύραυλοι αναφέρθηκε πως χτύπησαν πολυκατοικίες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενώ η Μόσχα φαίνεται να αποσύρει τις δυνάμεις της ακόμα πιο πίσω από τις όχθες του Δνείπερου μετά την υποχώρησή της από την πόλη της Χερσώνας, η οποία είναι ξανά στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Εκρήξεις αναφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις ανά την Ουκρανία (μεταξύ των οποίων το Λβιβ, το Χάρκοβο και το Ζιτομίρ), σε αυτό που τοπικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως κύμα ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων.

Όπως και σε άλλες διεθνείς συνόδους, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν κοινή δήλωση καταδίκης των ενεργειών της Μόσχας, ωστόσο η Ρωσία υποστηρίζει πως είναι «άδικη» η «πολιτικοποίηση», όπως τη χαρακτηρίζει, της συνόδου.

«Ναι, υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, ένας υβριδικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Δύση και προετοιμαζόταν για αυτόν επί χρόνια» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου Πούτιν πως η επέκταση του ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία.

Σε 16 σελίδων προσχέδιο κοινής δήλωσης που είδε το Reuters, για το οποίο διπλωμάτες έλεγαν πως δεν είχε υιοθετηθεί ακόμα από τους ηγέτες, αναγνωρίζεται το χάσμα. «Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν πως προκαλεί μεγάλη ανθρώπινη οδύνη ενώ επιδεινώνει υπάρχοντες αδυναμίες στη διεθνή οικονομία» αναφέρεται. «Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές αξιολογήσεις ως προς την κατάσταση και τις κυρώσεις».

Η σύνοδος αυτή είανι η πρώτη συνάθροιση των ηγετών της G20 από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, Οι 20 χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του παγκοσμίου ΑΕΠ, το 75% του διεθνούς εμπορίου και το 60% του πληθυσμού του κόσμου.

Η Ινδονησία, που διοργανώνει τη σύνοδο, ζήτησε ενότητα και έμφαση στις ενέργειες για την επίλυση προβλημάτων όπως ο πληθωρισμός, η πείνα και οι υψηλές τιμές της ενέργειας- που σε όλες τις περιπτώσεις έχουν επιδεινωθεί λόγω του πολέμου. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, χρειάζεται συνεργασία για να σωθεί ο κόσμος» είπε ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Γουϊντόντο. «Η G20 πρέπει να είναι καταλύτης για τη συμπεριληπτική οικονομική ανάκαμψη. Δεν θα έπρεπε να χωρίσουμε τον κόσμο σε κομμάτια. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πέσει ο κόσμος σε έναν άλλο Ψυχρό Πόλεμο».

Στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης πως οι κεντρικές τράπεζες της G20 θα λάμβαναν υπόψιν το πρόβλημα του πληθωρισμού διεθνώς, ενώ τα πακέτα ενίσχυσης θα ήταν «προσωρινά και στοχευμένα» για να βοηθηθούν οι ευάλωτοι χωρίς να αυξηθούν οι τιμές.

Ως προς το χρέος εκφράζονταν προβληματισμοί για την επιδείνωση της κατάστασης σε κάποιες χώρες μέσου εισοδήματος, ενώ τονίστηκε η σημασία του να μοιράζονται όλοι οι πιστωτές δίκαια το βάρος. Ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά στην Κίνα, η οποία έχει αποδοκιμαστεί από τη Δύση για καθυστέρηση στις προσπάθειες ελάφρυνσης του βάρους του χρέους σε κάποιες αναδυόμενες οικονομίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε μέσω βίντεο στη σύνοδο πως τώρα ήταν η στιγμή να σταματηθεί η ρωσική εισβολή και να εφαρμοστεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων το οποίο είχε προτείνει, στο πλαίσιο του οποίου το Κίεβο ζητά πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη. Επίσης, ζήτησε αποκατάσταση της «ασφάλειας (ραδιενεργού) ακτινοβολίας» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, περιορισμούς στις τιμές της ρωσικής ενέργειας και επέκταση της πρωτοβουλίας εξαγωγών σιτηρών.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον ήθελε ένα ξεκάθαρο μήνυμα της G20 ενάντια στη ρωσική εισβολή και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι υπήρχαν ενθαρρυντικά σημάδια ομοφωνίας πως ο πόλεμος ήταν απαράδεκτος.

Ο Λαβρόφ είπε ότι άκουσε το μήνυμα του Ζελένσκι και τον κατηγόρησε πως παρατείνει τη σύγκρουση και αγνοεί τις συμβουλές της Δύσης. Η Ρωσία είπε ότι ο ίδιος ο Πούτιν ήταν πολύ απασχολημένος για να παρευρεθεί στη σύνοδο.

Σημειώνεται πως στην αρχή της συνόδου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν και δεσμεύτηκαν για πιο συχνή επικοινωνία (υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών γίνονται όλο και πιο τεταμένες τα τελευταία χρόνια). Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία έχει πει ότι διατηρεί το δικαίωμα χρήσης κάθε μέσου, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, για να προστατέψει την ασφάλειά της. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν πολύ στενές σχέσεις, μα το Πεκίνο έχει αποφύγει να παρέχει ευθέως υλική υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία, που θα προκαλούσε κυρώσεις από τη Δύση σε βάρος του.

Ο Σι είπε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε μια άλλη διμερή συνάντηση πως το Πεκίνο ζητά κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή