Μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ζήτησε την παραίτηση Γεραπετρίτη και τον Κώστα Καραμαναλή στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήκωσε το γάντι» και αποφάσισε να θέσει εκτός της Νέας Δημοκρατίας τον πρώην πρωθυπουργό.
Με μία ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη το Μέγαρο Μαξίμου εξηγεί την απόφαση της οριστικής ρήξης με τον Αντώνη Σαμαρά.
«Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στην κυβερνητική πολιτική, υιοθέτησε αισχρά ψεύδη για τον Γ. Γεραπετρίτη διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, ενώ η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ενώ αφήνονται σαφείς αιχμές για όσους «οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%», δηλαδή το ποσοστό που είχε φτάσει το κόμμα με πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ καταλήγει τονίζοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Παρεμβάσεις Σαμαρά με στόχο το Μέγαρο Μαξίμου
Η εξέλιξη αυτή δεν «έσκασε» ως «κεραυνός εν αιθρία» για όσους είχαν έστω και μία μικρή γνώση των εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε αφήσει πολλές φορές αιχμές για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ειδικά σε θέματα που πίστευε ο ίδιος ότι θίγουν τις ιδέες του κόμματος. Εντύπωση είχε προκαλέσει η ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νόμο που επέτρεπε το γάμο και στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το τελευταίο διάστημα κατηγορούσε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά.
Σκληρή κατά της κυβερνητικής πολιτικής ήταν και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Εκεί μίλησε και ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος όμως, αν και φάνηκε ότι έχει και αυτός ενστάσεις γύρω από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, τις εξέφρασε πιο ήπια.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί απέφυγαν να παραστούν και στη γιορτή της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, όμως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αυτός που έδειχνε ότι είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από το κυβερνητικό έργο.
Θέμα συζήτησης είχε γίνει και η θερμή χειραψία και τα χαμόγελα του πρώην πρωθυπουργού με τον Νίκο Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στα μέσα Οκτωβρίου. Μάλιστα ήταν και η μοναδική φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απαντήσει εμμέσως στον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση καθώς μιλώντας από το βήμα της Βουλής είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αναγνωρίζει τον Νίκο Παππά ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος «δεν χαριεντίζεται με τον καταδικασθέντα 13-0», φράση που είχε ερμηνευθεί ως αιχμή κατά του Αντώνη Σαμαρά.
Για αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου πάντα διαχώριζαν τις δύο περιπτώσεις Καραμανλή-Σαμαρά. Γνώστες του παρασκηνίου εκτιμούν ότι η στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο και το πολιτικό άνοιγμα που έκανε, δεν έβρισκε σύμφωνο τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θεωρούσε ότι ως πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος μπορούσε να επεμβαίνει σε θέματα κυβερνητικής πολιτικής.
Δεν είναι μυστικό όμως ότι ούτε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον έβλεπαν με θετική διάθεση την σκληρή ρητορική Σαμαρά γύρω από τα ελληνοτουρκικά αλλά και από άλλα θέματα κοινωνικού περιεχομένου. Κάποιοι «έβλεπαν» επιρροή του πρώην πρωθυπουργού και στην κριτική στάση ορισμένων βουλευτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
Το Μέγαρο Μαξίμου είχε επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μη διασαλευτεί περισσότερο το εσωκομματικό κλίμα. Πάγια θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν δεχόταν ερωτήσεις για τα όσα υποστήριζε ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ότι «δεν σχολιάζουμε απόψεις πρώην πρωθυπουργών».
Αυτό όμως μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού και η ξεκάθαρη διαφωνία του με το Μέγαρο Μαξίμου, κόπηκαν και οι όποιες «γέφυρες» είχαν απομείνει. Η απόφαση ήταν να συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά στις τάξεις της...
Η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.
Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».