
Την ώρα που ο πλανήτης κλυδωνίζεται από τους σαρωτικούς νέους δασμούς που επέβαλε σε δεκάδες χώρες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ελον Μασκ, ένας από τους έμπιστους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου και μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης, εκφράζει δημόσια την ελπίδα για μια «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, με «μηδενικούς δασμούς».
Ελον Μασκ: «Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν να δημιουργήσουν μια πολύ στενή συνεργασία»
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «θα πρέπει ιδανικά να κινηθούν, κατά τη γνώμη μου, προς μια κατάσταση μηδενικών τελωνειακών δασμών, δημιουργώντας πρακτικά μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής», είπε ο Μασκ μιλώντας μέσω βίντεο σε συνέδριο του ιταλικού αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας, που γίνεται στη Φλωρεντία.
«Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν να δημιουργήσουν μια πολύ στενή συνεργασία», τόνισε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, απαντώντας στον Ματέο Σαλβίνι, έναν από τους θαυμαστές του, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις του έρχονται τρεις ημέρες μετά την υπογραφή από τον Τραμπ εκτελεστικού διατάγματατος για τους νέους σαρωτικούς δασμούς, που για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο επιπλέον δασμός είναι 20% σε αγαθά που φτάνουν στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ.
Λέγοντας ότι είναι υπέρ της «περισσότερης ελευθερίας μετακίνησης μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής», ο Μασκ είπε: «Είτε θέλουμε να εργαστούμε στην Ευρώπη, είτε στις ΗΠΑ, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε, κατά τη γνώμη μου», διευκρινίζοντας ότι έχει συζητήσει με τον Τραμπ για το θέμα αυτό.
Κατά τη διάρκεια της δεκαπεντάλεπτης ομιλίας του που μεταδόθηκε σε μια γιγαντιαία οθόνη, το αφεντικό της Tesla, της SpaceX και της πλατφόρμας X, ο Μασκ, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, επέκρινε για άλλη μια φορά τη «μαζική μετανάστευση» που «θα οδηγήσει στην καταστροφή» των χωρών που συναινούν σε αυτήν.
Διαφορετικές ”συνταγές” για την αντιμετώπιση των δασμών ακούγονται στην Ευρώπη - Ζητείται κοινή ”γραμμή”
Η Ευρώπη παρουσιάζεται για μία ακόμη φορά διχασμένη, καθώς κάποιες κυβερνήσεις ζητούν ανάλογα αντίμετρα και κάποιες άλλες προειδοποιούν να μην ξεκινήσει ένας εμπορικός πόλεμος με αφορμή τους δασμούς Τραμπ.
ο Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σημειωτέον είχε δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει δυναμική απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Οι δύο ηγέτες άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στις αντιδράσεις του, επεσήμαναν ωστόσο, ότι «ένας εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν».
Την ίδια στιγμή, τόσο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Ισπανός ομόλογός του, προειδοποίησαν τις ευρωπαϊκές χώρες -και στο... βάθος την Ευρωπαϊκή Ένωση- να μην κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αποφεύγοντας τη «σκληρή στάση» που προτείνουν άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες.
«Εξακολουθούμε να ζητάμε λύση μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε το Σάββατο ο Κάρλος Κουέρπο, υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ισπανίας. Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, προέτρεψε τους συναδέλφους του να μην χρησιμοποιούν «το κουμπί πανικού», ανέφερε το Bloomberg, επιβεβαιώνοντας τη σύγχυση, που για μία ακόμη φορά επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία, να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο και να αποφύγουμε μια πολιτική αντιποίνων που θα ήταν επιζήμια για όλους, και ειδικά για εμάς», δήλωσε ο Giorgetti σε συνέδριο στο Cernobbio.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ότι οι αμερικανικοί δασμοί ήταν «λάθος», αλλά ότι η Ρώμη θα έκανε τα πάντα για να εργαστεί πάνω σε μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον με στόχο να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο που θα αποδυναμώσει τη Δύση υπέρ άλλων παγκόσμιων παικτών.
Βερολίνο: Να αυξήσουμε την πίεση στις ΗΠΑ
Η Γερμανία, ωστόσο, εμφανίζεται πιο σκληρή, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, απέναντι στους δασμούς του Τραμπ.
«Είμαστε σε μια ισχυρή θέση. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με πολλές χώρες, με πολλές περιοχές του κόσμου και να αυξήσουμε την πίεση στους Αμερικανούς ανάλογα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στις 3 Απριλίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είχε προτείνει οι επιχειρήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να επενδύουν στην Αμερική ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ.
«Είναι σημαντικό οι μελλοντικές επενδύσεις, οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, να τεθούν σε αναμονή για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στις 3 Απριλίου.