Διεθνείς αναγνωρίσεις. Περισσότερες ελληνικές ταινίες animation στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στο Ανσί

Ο πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, Βασίλης Καραμητσάνης μιλάει για τη δεύτερη συμμετοχή του ελληνικού animation στο φεστιβάλ
Βασίλης Καραμητσάνης

Το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων που πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά στο Ανσί της Νοτιοανατολικής Γαλλίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο, παρουσία ενός μεγάλου αριθμού κινηματογραφιστών, παραγωγών και δημιουργών animation.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στήριξε θερμά την Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων (ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ) στο φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μια σταθερή-πλέον-παρουσία. «Είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να έχουμε πλήθος δημιουργών και βεβαίως έτοιμων ή εν εξελίξει έργων κινουμένων σχεδίων που παρουσιάζουμε στο μεγαλύτερο γεγονός του παγκόσμιου animation», λέει στη HuffPost Greece ο πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, Βασίλης Καραμητσάνης.

Φέτος, το-διπλάσιου μεγέθους-ελληνικό περίπτερο, φιλοξένησε τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους, σχέδια παραγωγής για την τηλεόραση και το διαδίκτυο παλαιότερων και νεότερων δημιουργών, καθώς και τέσσερις ταινίες μικρού μήκους, με στόχο την προώθηση των 16 πρότζεκτ σε ευρύτερο κοινό.

Εδώ και δυο χρόνια, η ανταπόκριση του διεθνούς κοινού στην «εξόρμηση» του ελληνικού animation στο Ανσί ήταν θετική από την αρχή. «Φέτος, η αποδοχή ήταν ακόμη θερμότερη. Αρκεί μόνο να πούμε ότι για πρώτη φορά δημιουργοί animation από όλη τη χώρα, την Κύπρο και την ελληνική Διασπορά, συναντήθηκαν σε μια συλλογική προσπάθεια και εκτέθηκαν στο ανταγωνιστικό πεδίο της διεθνούς αγοράς κινηματογραφικών έργων. Με άλλα λόγια, η παρουσία μας στο φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία μοναδική για εξωστρέφεια, καλλιτεχνική χειραφέτηση, ανταλλαγή ιδεών και σύναψη συμφωνιών συμπαραγωγής», εξηγεί ο κ. Καραμητσάνης.

ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ

Ο επετειακός κατάλογος

Ένα σημαντικό βήμα για την ιστορία του ελληνικού animation, είναι η κυκλοφορία του επίσημου καταλόγου, ο οποίος καταγράφει τους δημιουργούς και συντελεστές πίσω από τα πρότζεκτ κινουμένων σχεδίων. Το επετειακό λεύκωμα παρουσιάστηκε στο Ανσί, ενώ θα είναι διαθέσιμο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

«Το 2015 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια ελληνικών κινουμένων σχεδίων. Το 1945, ο Σταμάτης Πολενάκης, δημιουργός από τη Σίφνο, παρουσίασε στο έκπληκτο τότε αθηναϊκό κοινό την αντιφασιστική σάτιρά του ”Ο Ντούτσε αφηγείται”. Από τότε ”έχει κυλήσει το νερό στο αυλάκι” και αυτό προσπαθεί να αποτυπώσει το λεύκωμα για όλα αυτά τα χρόνια του ελληνικού animation», λέει ο κ. Καραμητσάνης. Τη γραφιστική επιμέλεια του λευκώματος επιμελήθηκε ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, ενώ η έκδοση υποστηρίχθηκε από τη ΓΓΕΕ και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Νομοθεσία για οπιτικοακουστικές παραγωγές από το εξωτερικό

Τον Αύγουστο του 2017, η ελληνική Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών από το εξωτερικό, στη χώρα μας.

Πώς όμως αυτή θα βοηθήσει την παραγωγή animation; «Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας που στηρίζει εδώ και τρία χρόνια αδιάλειπτα την προσπάθειά μας και εισηγήθηκε την νομοθετική αυτή μεταβολή, έχει προβλέψει επίσης την διευκόλυνση της αδειοδότησης των συμπαραγωγών με ταχείς ρυθμούς, καθώς επίσης και τη γρήγορη γραφειοκρατική διεκπεραίωση των αιτήσεων χρηματοδότησης (cash rebate). Έτσι, κάθε παραγωγός που ξοδεύει ένα ποσόν για την παραγωγή ενός οπτικοακουστικού προϊόντος στη χώρα μας εντός το αργότερο εξαμήνου, λαμβάνει πίσω σε μετρητά το ¼ των δαπανών που απολογίζει», λέει ο κ. Καραμητσάνης.

#GreekAnimationRocks

Η διετής δράση προώθησης των ελληνικών κινουμένων σχεδίων στα διεθνή φεστιβάλ ονομάστηκε #GreekAnimationRocks και σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθεί. «Σε συνεργασία με τους υποστηρικτές μας, δημόδιους αλλά και ιδιωτικούς φορείς σχεδιάζουμε τη νέα εποχή του Ελληνικού Animation», συμπληρώνει ο κ. Καραμητσάνης. «Πέρα από την παρουσία μας για τρίτη χρονιά στο φεστιβάλ του Ανσί, όλο το χρόνο σχεδιάζουμε δράσεις που είναι ικανές να συνεχίσουν την έντονη παρουσία που υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά την επέκταση των δράσεών μας και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ».

Δημοφιλή