Διεθνείς αντιδράσεις για την καταστροφή στη Μόρια

Την αλληλεγγύη της εκφράζει η Γαλλία αλλά και η Γερμανία.
ASSOCIATED PRESS

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο είναι μια πρόσθετη τραγωδία για τους χιλιάδες μετανάστες που ήταν ήδη σε απελπιστική κατάσταση. Η Γαλλία θα είναι για άλλη μια φορά παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με αφορμή την πυρκαγιά στη Μόρια ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ τάχθηκε «υπέρ ενός κοινού προγράμματος υποδοχής προσφύγων, στο οποίο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προστασία της Ευρώπης σημαίνει υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη Μόρια πρέπει τώρα να είναι ο λόγος για να βοηθήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους - ιδίως τα παιδιά και τις οικογένειες - και να τους απαλλάξουμε από αυτές τις αβάστακτες συνθήκες», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας, σοσιαλδημοκράτης (SPD) Φραντσίσκα Γκίφεϊ, η οποία χαιρέτισε ρητά τα μηνύματα προθυμίας για βοήθεια από ομοσπονδιακά κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Και ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνκγμπάιλ υπενθύμισε επίσης την προθυμία των δήμων και των κρατιδίων, των οποίων ηγείται το κόμμα του, να προσφέρουν στους πρόσφυγες καταφύγιο. «Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ πρέπει να τερματίσει το μπλοκάρισμά του», είπε στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Ρολφ Μίτσενιχ χαρακτήρισε «μη κατανοητή πλέον» την απορριπτική στάση του Ζέεχοφερ.

«Το Βερολίνο και η Θουριγγία έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά μπλοκάρει ο Ζέεχοφερ. Η άρνηση αυτή, σύμβολο της ντροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλανάται πάνω από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών!», έγραψε στο Twitter ο συμπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Mπερντ Ρίξινγκερ.

«Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Ζέεχοφερ πρέπει να σταματήσει το μπλοκάρισμα της υποδοχής προσφύγων», επανέλαβε η άλλη συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς στην εφημερίδα «Die Welt».

Το υπουργείο Εσωτερικών και η αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς συνεχίζουν να επιμένουν για μια ευρωπαϊκή σύγκλιση στο θέμα των προσφύγων. «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση που να βασίζεται στην αλληλεγγύη», δήλωσε η Φιτς.

«Η Γερμανία πρέπει να δράσει όχι σήμερα αλλά χτες. Οι ελληνικοί καταυλισμοί θα πρέπει να εκκενωθούν και οι πρόσφυγες να μεταφερθούν. Υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει χώρος, υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία των ομοσπονδιακών κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γερμανία να βοηθήσουν στην υποδοχή προσφύγων», δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέαρμποκ.

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Στέφαν Έσε αναφέρθηκε στην επαναλαμβανόμενη πίεση η οποία ασκήθηκε από τις εκκλησίες να επιτραπεί στους πρόσφυγες να ταξιδέψουν από τη Μόρια στη Γερμανία..

Τέλος, η οργάνωση Pro Asyl απαίτησε ένα «συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης και την υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Δημοφιλή