Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ έκρινε παράνομη την παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και καλεί να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) ανέφερε στη μη δεσμευτική γνωμοδότησή του που εκδόθηκε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ έχει καταχραστεί το καθεστώς του ως κατοχική δύναμη στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, εφαρμόζοντας πολιτικές προσάρτησης εδαφών, επιβολής μόνιμου ελέγχου και οικοδόμησης οικισμών.
Απεφάνθη ότι οι πράξεις αυτές καθιστούν «παράνομη την παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» και θα πρέπει να τερματιστεί «το συντομότερο δυνατό».
Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε ότι οι πολιτικές εποικισμού του Ισραήλ και η χρήση των φυσικών πόρων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Το διεθνές δικαστήριο δήλωσε ότι «η μεταφορά από το Ισραήλ εποίκων στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και η διατήρηση της παρουσίας τους από το Ισραήλ, είναι αντίθετη με το άρθρο 49 της τέταρτης σύμβασης της Γενεύης».
Το πάνελ των 15 δικαστών από όλο τον κόσμο δήλωσε επίσης ότι η χρήση των φυσικών πόρων είναι «ασυμβίβαστη» με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει του διεθνούς δικαίου ως κατοχική δύναμη. Το δικαστήριο εξέφρασε επίσης «σοβαρή ανησυχία» για το γεγονός η παράνομη πολιτική εποικισμού του Ισραήλ επεκτείνεται.
Ο πρόεδρος του ΔΔΧ, Ναουάφ Σαλάμ, διάβαζε την πλήρη γνωμοδότηση του δικαστηρίου σε μια συνεδρίαση της Παρασκευής που αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα.
Το Δικαστήριο επίσης κρίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει έπειτα από ένα αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του 2022 πριν από τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να αξιολογήσει τις νομικές συνέπειες της «παρατεταμένης κατοχής, εποικισμού και προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σχετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης.
Η ακρόαση της Παρασκευής πραγματοποιείται με φόντο την καταστροφική 10μηνη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, το Διεθνές Δικαστήριο εξετάζει καταγγελία της Νότιας Αφρικής ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία, έναν ισχυρισμό που το Ισραήλ αρνείται σθεναρά.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας στον πόλεμο του 1967. Οι Παλαιστίνιοι αξιώνουν και τις τρεις περιοχές για ένα ανεξάρτητο κράτος.
Η παλαιστινιακή ηγεσία χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου - Οι Εβραίοι δεν είναι καταπατητές της «ιστορικής γης τους», λέει ο Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «λανθασμένη» την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών το οποίο έκρινε παράνομη την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το 1967.
Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο εβραϊκός λαός δεν μπορεί να θεωρηθεί καταπατητής στα «ιστορικά εδάφη του».
«Οι Εβραίοι δεν είναι καταπατητές της δικής τους γης», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην πρώτη αντίδρασή του για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Καμία λανθασμένη απόφαση στη Χάγη δεν θα διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια, καθώς η νομιμότητα των ισραηλινών οικισμών σε όλα τα εδάφη της πατρίδας μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή προεδρία χαιρέτισε μια «ιστορική» απόφαση και μια «νίκη», σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Wafa.
«Η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Παλαιστίνη» σχολίασε εξάλλου η Βάρσεν Αγαμπεκιάν Σαχίν, η υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την ανάγνωση της απόφασης του Δικαστηρίου στη Χάγη. «Είναι το ανώτατο δικαστήριο (του ΟΗΕ) και παρουσίασε μια πολύ λεπτομερή ανάλυση για την παρατεταμένη κατοχή και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε η Αγαμπεκιάν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πηγή: Associated Press, Guardian