Η περίπτωση να παραμείνει ο κόσμος εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου, όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει περισσότερες προοπτικές μετά την «εντυπωσιακή» αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πράσινων επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του παγκόσμιου παρατηρητηρίου ενέργειας.
Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και ο σημαντικότερος οικονομολόγος στον κόσμο στον τομέα της ενέργειας, είπε πως σαφώς χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, όμως η ταχεία εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων δημιουργεί αισιοδοξία.
«Παρά το μέγεθος των προκλήσεων, αισθάνομαι πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν από δύο χρόνια», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian σε συνέντευξή του. «Οι εγκαταστάσεις ηλιακών φωτοβολταϊκών και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων είναι απολύτως σύμφωνες με αυτό που ορίσαμε ότι θα έπρεπε να είναι, ώστε να είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη του net zero (καθαρό μηδενικό ισοζύγιο) μέχρι το 2050 και, συνεπώς, να παραμείνουμε εντός του 1,5C. Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 40%».
Σύμφωνα με το Reuters και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργεια ο κόσμος θα χρειαστεί να επενδύσει σχεδόν 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια από την αρχή της επόμενης δεκαετίας, ξεκινώντας από δαπάνες ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023.
Ωστόσο, ο Μπιρόλ σημείωσε επίσης ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον ενεργειακό τομέα είναι «ακόμα πεισματικά υψηλές» και ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν φέτος σε όλο τον κόσμο έδειξαν ότι το κλίμα αλλάζει ήδη «με τρομακτική ταχύτητα».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σε έκθεση με τίτλο «Net Zero Roadmap», που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου, κάλεσε επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες με στόχους μηδενικού ισοζυγίου για το 2050 να τους επισπεύσουν.