Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Πού οφείλεται η αισιοδοξία για την πορεία προς το Net Zero

Επικεφαλής της παγκόσμιας ενέργειας χαρακτηρίζει ενθαρρυντικά τα δεδομένα για την επίτευξη του 1,5C, ενώ επισημαίνει ότι οι γεωπολιτικές διαφορές πρέπει να μείνουν στην άκρη.
Yaorusheng via Getty Images

Η περίπτωση να παραμείνει ο κόσμος εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου, όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει περισσότερες προοπτικές μετά την «εντυπωσιακή» αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πράσινων επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του παγκόσμιου παρατηρητηρίου ενέργειας.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και ο σημαντικότερος οικονομολόγος στον κόσμο στον τομέα της ενέργειας, είπε πως σαφώς χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, όμως η ταχεία εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων δημιουργεί αισιοδοξία.

«Παρά το μέγεθος των προκλήσεων, αισθάνομαι πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν από δύο χρόνια», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian σε συνέντευξή του. «Οι εγκαταστάσεις ηλιακών φωτοβολταϊκών και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων είναι απολύτως σύμφωνες με αυτό που ορίσαμε ότι θα έπρεπε να είναι, ώστε να είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη του net zero (καθαρό μηδενικό ισοζύγιο) μέχρι το 2050 και, συνεπώς, να παραμείνουμε εντός του 1,5C. Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 40%».

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας
Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας
via Associated Press

Σύμφωνα με το Reuters και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργεια ο κόσμος θα χρειαστεί να επενδύσει σχεδόν 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια από την αρχή της επόμενης δεκαετίας, ξεκινώντας από δαπάνες ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023.

Ωστόσο, ο Μπιρόλ σημείωσε επίσης ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον ενεργειακό τομέα είναι «ακόμα πεισματικά υψηλές» και ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν φέτος σε όλο τον κόσμο έδειξαν ότι το κλίμα αλλάζει ήδη «με τρομακτική ταχύτητα».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σε έκθεση με τίτλο «Net Zero Roadmap», που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου, κάλεσε επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες με στόχους μηδενικού ισοζυγίου για το 2050 να τους επισπεύσουν.

Οι στόχοι της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και οι γεωπολιτικές διαφορές

Η Cop28, η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στις χώρες να καθορίσουν αυστηρότερα σχέδια μείωσης των εκπομπών, δήλωσε ο Μπιρόλ.
Θέλει να δει το Cop28 να συμφωνεί στον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και στη μείωση κατά 75% του μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα έως την ίδια ημερομηνία. Το τελευταίο θα μπορούσε να επιτευχθεί με μικρό κόστος, επειδή οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σημαίνουν ότι το κλείσιμο των διαρροών από πετρελαιοπηγές και πηγές φυσικού αερίου μπορεί να είναι κερδοφόρο.
imageBROKER/Siegra Asmoel via Getty Images
Είναι γεγονός όμως, σύμφωνα με τον Μπιρόλ πως οι αντιπαραθέσεις που έχει δημιουργήσει μεταξύ των χωρών ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η ψυχρή ατμόσφαιρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθιστά τη σύνοδο κορυφής μια δύσκολη διαδικασία, με σημαντικότερη πρόκληση την έλλειψη διεθνούς συνεργασίας.
Ζήτησε επίσης από το Cop28 να συμφωνήσει στον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης, καθώς προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων, πρέπει να μειωθεί και η ζήτηση και κάλεσε όλες τις χώρες να εργαστούν με σκοπό τη μείωση της χρήσης τους.
Οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν πολύ ταχύτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ενεργειακή απόδοση, στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και στην προώθηση των στόχων τους για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο, σύμφωνα με τον Μπιρόλ.
Άλλωστε η καθαρή ενέργεια θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας όπως επίσης και μια σύγχρονη βιομηχανία, η οποία θα έχει ανταγωνιστική θέση έναντι άλλων χωρών. Είναι γνωστό πλέον πως το επόμενο κεφάλαιο της παγκόσμιας βιομηχανίας βασίζεται στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

(Με πληροφορίες από: Guardian, Reuters)

Δημοφιλή