Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Θα μπορούσε να ασκήσει διώξεις για εγκλήματα πολέμου;

Αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι διαπράτονται εγκλήματα, η αναγνώρισή τους ίσως σκοντάψει στο γεγονός ότι το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του ΔΠΔ.
via Associated Press

Οι ακρότητες και οι δολοφονίες αμάχων και από τις δύο πλευρές στον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς, που έχουν συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα, ενδέχεται να ενεργοποιήσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι διαπράτονται εγκλήματα στη Μέση Ανατολή, η αναγνώρισή τους -που θα οδηγούσε σε απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους- ίσως σκοντάψει στο γεγονός ότι το Ισραήλ δεν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ και δεν έχει δεχθεί στο παρελθόν να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του.

Σύμφωνα με το Reuters, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, πράγμα που σημαίνει ότι το δικαστήριο έχει την εξουσία να διώξει τη Χαμάς. Όμως το Ισραήλ, έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τη συνεχή έρευνα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από ισραηλινούς από το 2021.

″Εάν υπάρχουν στοιχεία ότι οι Παλαιστίνιοι, είτε είναι η Χαμάς είτε οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς ή οποιοδήποτε υπήκοος άλλου κράτους ή οργάνωσης που έχουν διαπράξει εγκλήματα, ναι, έχουμε δικαιοδοσία ακόμη και εντός του εδάφους του Ισραήλ», δήλωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σε συνέντευξή του.

Ο Γενικός εισαγγελέας αναφέρθηκε και στις εικόνες που έρχονται από την αποκλεισμένη Γάζα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

«Είναι φρικτό αυτό που συμβαίνει και βλέπουμε στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Πρέπει να υπάρξει μια νομική διαδικασία για τον προσδιορισμό της ποινικής ευθύνης κι εκεί», είπε.

Πολλές από τις μεγάλες δυνάμεις, όπως Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία και Αίγυπτο δεν είναι μεταξύ των 123 κρατών μελών που έχουν αναγνωρίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Όταν το 2021 ξεκίνησε η έρευνα για τη Γάζα, ο προκάτοχος του Χαν είπε ότι το ΔΠΔ εξέταζε τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στη Γάζα το 2014 από τις ισραηλινές δυνάμεις, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

″Δεν μπορεί κανείς να στοχεύει σκόπιμα αμάχους. Δεν μπορεί να βιάσει ή να σκοτώσει, ή να ακρωτηριάσει ή να διαμελίσει. Οι δολοφονίες, η ομηρεία αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις της Σύμβασης της Γενεύης και πρέπει κανείς να συμμορφώνεται με το νόμο» υπογραμμίζει.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή