«Digispect»: Ψηφιακή εφαρμογή για καταγραφή των αυτοψιών μετά από φυσικές καταστροφές

Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών με ψηφιακό τρόπο.
digispect.gov.gr

Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή δημιουργήθηκε για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτοψιών και καταγραφής των κτιρίωypoν που πλήττονται από μία φυσική καταστροφή.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρου Καμπούρη παρουσίασαν την εφαρμογή «Digispect», στην οποία οι αρμόδιοι μηχανικοί θα πραγματοποιούν πλέον τις αυτοψίες μετά από φυσική καταστροφή ταχύτερα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Επιπλέον, θα διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοψιών σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Με τρόπο απλό και φιλικό θα εισάγουν τα Δελτία Ταχείας Αυτοψίας, Επανελέγχου, Απογραφικά, Εκθέσεις Αυτοψίας και τα Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.). Επίσης, θα επισυνάπτουν φωτογραφίες και θα υπογράφουν τα Δελτία.

Η εφαρμογή θα είναι εγκατεστημένη σε φορητές συσκευές (tablets) και η είσοδος των αρμόδιων μηχανικών θα πραγματοποιείται με κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης, παρέχοντας πρόσβαση μόνο στους εξουσιοδοτημένους χρήστες. Με την ολοκλήρωση της υποβολής, ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) με το αντίγραφο του Δελτίου.

Η εφαρμογή θα λειτουργεί τόσο όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο (online mode), όσο κι όταν είναι εκτός σύνδεσης (off line mode), δίνοντας τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης των δελτίων και συγχρονισμού στην πλατφόρμα μόλις το tablet εισέλθει σε δίκτυο. Επιπλέον, θα παρέχεται άμεσος εποπτικός έλεγχος των αυτοψιών που θα διενεργούνται και των αποτελεσμάτων τους, καθώς τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για περαιτέρω διασταύρωση και επεξεργασία.

Πιο συγκεκριμένα μέσω της εφαρμογής επιτυγχάνεται ο γεωγραφικός εντοπισμός των πληγέντων κτιρίων, η άμεση και ακριβής ενημέρωση των δικαιούχων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, η αποθήκευση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων με ασφάλεια και πιστότητα, η αποτύπωση σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών του έργου των αυτοψιών και η επιτάχυνση του έργου των διασταυρώσεων για να προχωρήσουν οι ενισχύσεις.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Η τεχνολογία υπάρχει για να δίνει καθημερινές λύσεις, αλλά και λύσεις όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Με την κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία ένα από τα προβλήματα που εντοπίσαμε ήταν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έπρεπε να ολοκληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα χρονοβόρες διαδικασίες. Σε συνεργασία με τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια νέα εφαρμογή το «Digispect», μέσω της οποίας οι αυτοψίες θα ολοκληρώνονται ψηφιακά. Μακάρι να μην προκύψει καμιά νέα φυσική καταστροφή, αλλά με την κλιματική κρίση να είναι παρούσα, προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να είμαστε σε ετοιμότητα και να αξιοποιούμε κάθε σύγχρονο τεχνολογικό «εργαλείο» για να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών της».

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε: «Με την ψηφιακή εφαρμογή, σε πραγματικό χρόνο, θα καταγράφονται οι αυτοψίες, στο πεδίο, και θα υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία με ακρίβεια, με προστασία των δεδομένων και άμεση δυνατότητα επεξεργασίας αυτών, έτσι ώστε να συντμίσουμε χρόνους και να πετυχαίνουμε πολύ πιο γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Δημοφιλή