Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.
Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δίκη της Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης
«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Γ. Λαγός.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο διορισθείς από τον κ. Λαγό συνήγορος Κωνσταντίνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης, σύμφωνα με αναρτήσεις του Golden Dawn Watch, που παρακολουθεί τη δίκη, έκανε λόγο για υπόνοιες παρεμβάσεων και επηρεασμού της δικαστικής εξουσίας, καθώς και για δίκη ιδεολογιών. «Δεν νικάται ο φασισμός εδώ, ούτε η απόφαση είναι ιστορική, ούτε τα δικαστήρια γράφουν ιστορία, ούτε έχει σχέση με τη Νυρεμβέργη. Δικάζονται άνθρωποι οι οποίοι παρενόμησαν. Ουδέις έχει αντίρρηση να τιμωρηθούν» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι μπορεί το δικαστήριό σας να αρνηθεί ότι έχει επηρεαστεί. Ήρθαν οι αρχηγοί κομμάτων εδώ, δεν επηρεάστηκε το δικαστήριό σας; Εγώ θέλω να πιστεύω ότι δεν επηρεάσθη. Αλλά έχω υπόνοιες...το δικαστήριό σας εδέχθη μια κατάσταση που παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής...οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες».
Συνεχίζοντας είπε πως η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε μόνη της στη Βουλή αλλά την έστειλε ο ελληνικός λαός και «στρεφόσαστε εναντίον του ελληνικού λαού ότι έστειλε στη Βουλή μια εγκληματική οργάνωση».
Ο κ. Πλεύρης επέκρινε επίσης την ανακοίνωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τη ΧΑ, προσθέτοντας πως «υπάρχει επηρεασμός από όλα τα κόμματα, όλες τις τηλεοράσεις...εάν όλοι αυτοί δε σας έχουν επηρεάσει, έχω λάθος. Κάνω λόγο για υπόνοια, διότι ο νόμος δεν απαιτεί ενδείξεις ή αποδείξεις. Όλος αυτός ο κόσμος που έχει πέσει πάνω σας και είναι έξω, δεν μπορεί να μη σας έχει επηρεάσει».
Ο κ. Πλεύρης ζήτησε εξαίρεση τακτικών, αναπληρωματικών πλην της εισαγγελέως, «τους παρόντες και τις παρούσες στην έδρα».
Το Δικαστήριο διέκοψε με άγνωστο τον χρόνο επιστροφής.
Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι: Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός. Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.
Νωρίτερα, πριν την παρέμβαση του Γιάννη Λαγού, το δικαστήριο μόλις είχε ολοκληρώσει την ανάγνωση της απόφασής του επί των ελαφρυντικών. Σύμφωνα με την πρόεδρο, το δικαστήριο αποφάσισε τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.
Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)