Δίκη Folli Follie: Πολυετείς ποινές για Κουτσολιούτσους και συνεργάτες - Ποιοι πάνε φυλακή

Κάθειρξης 17 ετών στον Δ. Κουτσολιούτσο και 15 έτη στον Ιωάννη Μπεγέτη.
Κατάστημα της Folli Follie στο Λονδίνο.
Κατάστημα της Folli Follie στο Λονδίνο.
SOPA Images via Getty Images

Ποινές κάθειρξης από 10 έως και 17 έτη επέβαλε στα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και στους δύο συνεργάτες τους που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των παραποιημενων οικονομικών στοιχείων της Folli Follie, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο επέβαλε την μεγαλύτερη ποινή στον ιδρυτή του Ομίλου Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ανακοινώνοντας κάθειρξη 17 ετών στον 83χρονο κατηγορούμενο.

Στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο επιβλήθηκε κάθειρξη 11 ετών.

Στην Αικατερίνη Κουτσολιούτσου ανακοινώθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Για τους 2 καταδικασθέντες συνεργάτες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι ποινές είναι 10 έτη κάθειρξη για μία γυναίκα και 15 έτη στον καταζητούμενο πρώην στέλεχος του ασιατικού κλάδου της εταιρίας.

Έκτιση ποινών

Δεκτό έκανε το δικαστήριο το αίτημα του ζεύγους Δημήτρη και Καίτης Κουτσολιούτσου για κατ′ οίκον έκτιση της ποινής που τους επέβαλε, αρνούμενο ωστόσο να δώσει αναστολή στην έφεσή τους.

Αντίθετα ο γιος του ζευγαριού, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα οδηγηθεί στην φυλακή.

Το δικαστήριο σε κλίμα έντασης από τους συνηγόρους των δύο γηραιών καταδικασμένων αποδέχθηκε το αίτημα για κατ′ οίκον έκτιση του ζευγαριού λόγω ηλικίας.

Παράλληλα οι δικαστές αποδέχθηκαν ανασταλτικό στην έφεση της γυναίκας συνεργάτη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Οι όροι που ορίστηκαν για την καταδικασμένη συνεργάτη είναι απαγόρευση εξόδου από την χώρα, υποχρεωτική εμφάνιση μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα και καταβολή χρηματικής εγγύησης 10 χιλιάδων ευρώ.

Τα δεσμευθέντα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας

Αρνήθηκε το δικαστήριο να αποδεσμεύσει την κινητή και ακίνητη περιουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου και της Folli Follie υπέρ της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας , κάτι που αιτήθηκαν εκπρόσωποί της.

Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε τη διατήρηση των δεσμεύσεων των περιουσιακών στοιχείων «φυσικών και νομικών προσώπων», κινητά και ακίνητα, προκειμένου αυτά να διατεθούν ώστε να ικανοποιηθούν οι παθόντες της υπόθεσης. Στην δίκη έχουν γίνει δεκτοί ως παθόντες, μικρομέτοχοι, ο ΕΦΚΑ, η Alfa Bank, και το λεγόμενο «υπερταμείο».

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ποινών και των αναστολών, η προσωρινή διοίκηση έθεσε στο δικαστήριο θέμα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ακίνητα, λογαριασμοί κλπ, θέμα που όπως αναφέρθηκε «είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας».

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση αντιτάχθηκε σθεναρά στο αίτημα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να αποδοθούν καθώς θεωρούνται προϊόντα εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και επομένως πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς δέσμευσης για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Οι συνήγοροι έκαναν λόγο για «μια εταιρία που ακόμη παράγει πλούτο» και υποστήριξαν ότι η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie «υπό το πρόσχημα της εξυγίανσης θέλει να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να ενθυλακώσουν κάποιοι το τίμημα». «Το κομμάτι αυτό που παράγει πλούτο και είναι ακόμα υγιές το άφησε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Αυτό το υγιές κομμάτι η προσωρινή διοίκηση θέλει να το απομειώσει. Τα ακίνητα είναι δεσμευμένα ως προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συνήγορος του ζεύγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή