H δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας συνεχίζεται με την παιδίατρο του νοσοκομείου Παίδων, Γιαννούλα Κουρούση, να καταθέτει ως μάρτυρας.
«Είδα τη μητέρα, έτυχε να την θυμηθώ γιατί και το πρώτο παιδάκι,την Μαλένα, το είχα εξετάσει και της το είπα. Μου είπε η μητέρα ότι είχε περάσει πολλά το παιδάκι, ότι βρήκε το μωρό στη κούνια πεθαμένο και ότι έκανε ανακοπή» ανάφερε η μάρτυρας σχετικά με την πρώτη συνάντηση της με τη Ρούλα Πισπιρίγκου στις 26 Ιανουαρίου.
Περιγράφοντας στη συνέχεια όσα συνέβησαν την επίμαχη ημέρα του θανάτου στις 29 Ιανουαρίου, η παιδίατρος ανάφερε πως ενώ είχε εξετάσει το παιδί το πρωί και ήταν καλά, ξαφνικά ήρθε μια νοσηλεύτρια και της ζήτησε να τρέξει στο δωμάτιο. «Βλέπω τη Τζωρτζίνα με στροφή κεφαλής, είχε μυδρίαση, περιστοματική κυάνωση, πήρα ακουστικό να ακούσω, άκουσα ένα χτύπο κάθε δύο δευτερόλεπτα περίπου για 10 δευτερόλεπτα αυτό. Ξεκινήσαμε ΑΜΠΟΥ και μαλάξεις. Κάποια στιγμή με σταμάτησε η μητέρα για να στείλει τα δεδομένα από το μηχάνημα στον κ. Παπαγιάννη».
Πρόεδρος: Από τη στιγμή που φτάσατε στο θάλαμο η μητέρα πως ήταν;
Μάρτυρας: Ήταν ψύχραιμη. Ήταν έξω από το θάλαμο προς τη μέση του διαδρόμου, κοιτούσε που ερχόμασταν. Δεν είδα αντίδραση «ελάτε, τρέξτε».
Πρόεδρος: Την ώρα της ΚΑΡΠΑ η μητέρα άφησε στο θώρακα τη συσκευή που μετέδιδε τα σήματα. Ρωτήσατε γιατί δεν την έβαλε νωρίτερα;
Μάρτυρας: Όχι, έκανε ΚΑΡΠΑ εκείνη τη στιγμή.
Πρόεδρος: Που βρισκόταν το οξύμετρο;
Μάρτυρας: Ήταν στο χέρι του παιδιού. Έδειχνε κάποιες ενδείξεις χαμηλές σφίξεις και κορεσμό. 35-36 σφίξεις κι ένα κορεσμό γύρω στο 50. Όσο έτρεχα να μπω δεν ακουγόταν το οξύμετρο, αλλά όταν ξεκίνησα την ΚΑΡΠΑ ξεκίνησε.
Μαρτυρία ειδικευόμενης γιατρού
Τις προσπάθειες ανάνηψης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη περιέγραψε στη δίκη Πισπιρίγκου η Δέσποινα Θεοτοκάτου, ειδικευόμενη γιατρός στην εντατική του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Η μάρτυρας είχε δει για πρώτη φορά τη Τζωρτζίνα την ημέρα εισαγωγής της στο νοσοκομείο Παίδων και ασχολήθηκε ξανά με το περιστατικό τρεις ημέρες αργότερα όταν ενημερώθηκε για ανακοπή της 9χρονης.
«Άκουσα πάλι για το παιδί το Σάββατο στις 14.30 το μεσημέρι που έγινε κλήση από την παιδιατρική για ένα παιδί με ανακοπή. Κατεβήκαμε έναν όροφο κάτω, περίπου 2 λεπτά. Μπήκαμε μέσα και είδαμε την ομάδα της Α’ παιδιατρικής να κάνει ΚΑΡΠΑ. Αναλάβαμε με τον κ. Τζιουβα. Στην πρώτη λαρυγγοσκόπηση βρέθηκαν άφθονες εκκρίσεις, το διορθώσαμε και συνεχίσαμε» είπε η μάρτυρας.
Μάλιστα, περιέγραψε στο δικαστήριο πως έπειτα από 20 λεπτά ο επικεφαλής της προσπάθειας γιατρός βγήκε από το θάλαμο για να ενημερώσει τη μητέρα. «Επέστρεψε και μας είπε ότι ήταν επιθυμία της μητέρας να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναζωογόνησης γιατί και την προηγούμενη φορά προσπαθούσαν 55 λεπτά».
Πρόεδρος: Τι εκκρίσεις που περιγράψατε, τι είδους εκκρίσεις ήταν;
Μάρτυρας: Φάνηκαν μέσα στη στοματική κοιλότητα και στην είσοδο της τραχείας άφθονες εκκρίσεις, πιθανότατα σάλια. Μπορεί να ήταν από το παιδί επειδή δεν είχε κατάποση αφού βρισκόταν σε ανακοπή.
Πρόεδρος: Μπορεί να προερχόταν από κάτι άλλο;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω αυτό.
Πρόεδρος: Η κεταμίνη ξέρετε τι φάρμακο είναι;
Μάρτυρας: Το χρησιμοποιούμε για καταστολή κι αναλγησία.
Πρόεδρος: Χορηγήσατε κεταμίνη ή ξυλοκαϊνη;
Μάρτυρας: Εγώ δεν χορήγησα φάρμακο και δεν άκουσα τον κ. Τζιουβα να ζητάει τη χορήγηση φαρμάκου.
Σύνεδρος: Έχετε κάνει άλλη διασωλήνωση κι αν ναι είχε εκκρίσεις;
Μάρτυρας: Ναι είχα κάνει άλλη μια και είχε κι εκείνη αυξημένες εκκρίσεις.
Οι ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια
Κούγιας: Είδαμε ότι στο βαλιτσάκι για την αναζωογόνηση έχει κεταμίνη…
Μάρτυρας: Το βαλιτσάκι είναι έτοιμο με τα ίδια φάρμακα και το παίρνουμε μόλις υπάρξει ανάγκη.
Κούγιας: Ποιος ανανεώνει τα φάρμακα στο βαλιτσάκι;
Μάρτυρας: Οι νοσηλεύτριες, οι οποίες είναι έμπειρες και ειδικευμένες για να μην κάνουν λάθη.
Κούγιας: Τα μπουκαλάκια μοιάζουν μεταξύ τους και που βρίσκονται στα βαλιτσάκια αναζωογόνησης;
Μάρτυρας: Είναι σε διαφορετικό κουτάκι οι κεταμίνες και άλλου η αδρεναλίνη.
Πηγή: Dikastiko