Δίκη για την «Κιβωτό του Κόσμου»: Ένοχος ο πατήρ Αντώνιος και τέσσερις συνεργάτες του

Οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο πατήρ Αντώνιος πρέπει να καταδικαστεί για πέντε από τις πράξεις που κατηγορείται.
Ο πατήρ Αντώνιος
Ο πατήρ Αντώνιος
Eurokinissi

Την ενοχή του πατρός Αντωνίου για πέντε πράξεις που αφορούν σωματικές κακοποίησεις ανηλίκων τροφίμων σε δομές της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» αποφάσισε σήμερα (14/11) το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας.

Οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο πατήρ Αντώνιος πρέπει να καταδικαστεί για πέντε από τις πράξεις που κατηγορείται, καθώς επίσης ότι είναι ένοχοι τέσσερις από τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους.

Με την ίδια απόφαση απάλλαξαν πλήρως τρεις κατηγορούμενους Την καταδικαστική απόφαση άκουσε ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος βρίσκεται και σήμερα στο ακροατήριο μαζί με την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή.

Η διαδικασία συνεχίζεται, με τους συνηγόρους των καταδικασθέντων να ζητούν τη χορήγηση ελαφρυντικών.

Τι είχε προτείνει η εισαγγελέας

Η εισαγγελική λειτουργός του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας είχε προτείνει την ενοχή του ιδρυτή της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και πέντε συνεργατών του. Οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες η εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων αφορούν συγκεκριμένα περιστατικά στις δομές της Κιβωτού σε Βόλο και Χίο.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό ο πατήρ Αντώνιος θα πρέπει να κριθεί ένοχος για ηθική και φυσική αυτουργία κατά περίπτωση για πλημμεληματικές πράξεις που σχετίζονται με σωματικές βλάβες. Παράλληλα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε ενοχή και για πέντε πρώην εργαζόμενους σε δομές του Βόλου και της Χίου.

«Αν και στην απολογία του υποστήριξε ότι είχε πνευματικό ρόλο, από τις καταθέσεις συνάγεται ότι είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο και η άποψή του ήταν καθοριστική για την πορεία της οργάνωσης», ανέφερε η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της.

Επικαλούμενη μαρτυρικές καταθέσεις, όπως αυτή της βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και άλλες, η εισαγγελέας τόνισε ότι ο ιερωμένος είχε ταυτιστεί με την Κιβωτό, της οποίας ήταν ιδρυτής και ότι το μοντέλο λειτουργίας της ήταν δικής του έμπνευσης. Ήταν, όπως επεσήμανε η εισαγγελική λειτουργός, «το πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά» και «είχε γνώση για ό,τι συνέβαινε σε κάθε σπίτι της οργάνωσης».

Αναφερόμενη στα παιδιά που ζουν σε δομές προστασίας ως εξαιρετικά «ευάλωτη ομάδα» και αναλύοντας το νομικό πλαίσιο προστασίας, βάσει της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η εισαγγελική λειτουργός εξέθεσε και ανέλυσε στο δικαστήριο τα περιστατικά της δικογραφίας, για τα οποία κρίνει ότι παιδιά έτυχαν σκληρών συμπεριφορών.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την απολογία του, ο πατήρ Αντώνιος αρνήθηκε πλήρως όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για «καθοδήγηση από κάποιους». «Τα παιδιά αυτά ήταν βαριά τραυματισμένα. Η μεγάλη αγωνία ήταν αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να επιλέξουν μια επαγγελματική ειδικότητα και να έχουν δεξιότητες για να βγάλουν μεροκάματο τίμια» είπε.

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση, προκύπτουν αμφιβολίες για περιστατικά που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και φέρονται να τελέστηκαν σε δομές της Αθήνας, της Καλαμάτας και της Πωγωνιανής και ως εκ τούτου η εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή των κατηγορουμένων για τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Δημοφιλή