Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών ναι μεν συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά όπως φαίνεται στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Ευρωεκλογές αντιμετωπίζονται με αδιαφορία.
Σύμφωνα με το ανοιξιάτικο Ευρωβαρόμετρο, το ποσοστό των Ευρωπαίων που ήξεραν ότι οι Ευρωεκλογές θα γίνουν τον Μάϊο δεν φτάνει ούτε το 40%, ενώ εκείνοι που ήξεραν τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής τους ήταν μόλις 5%.
Η δημοσκόπηση δημοσιοποιήθηκε τη Μ. Πέμπτη και διενεργήθηκε από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου. Ελαβαν μέρος 27.973 πολίτες από όλες τις χώρες-μέλη και μόνο το 38% γνώριζε τον μήνα των Ευρωεκλογών. Το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο του 50% σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και έφθανε το 34% στη Γαλλία.
Παράλληλα, έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. «είναι θετικό γεγονός». Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος έφτασε το 61%, ποσοστό πρωτοφανές μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου (1989) και την υιοθέτηση της συνθήκης του Μάαστριχτ (1992).
Κίνδυνος η αποχή
Σε τέσσερις χώρες (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο), περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν πως είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν (58% έως 65% των ερωτηθέντων).
Στη Γαλλία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 44%, υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (35%) και σε άνοδο κατά 10 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Το ποσοστό συμμετοχής στη Γαλλία αναμένεται να πλησιάσει αυτό του 2014 (42,4%), αν και η πρόβλεψη αυτή χαρακτηρίζεται «ευαίσθητη»: Από τη μια πλευρά πρόκειται για το πρώτο εκλογικό τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη οι γάλλοι ψηφοφόροι «μπορεί να εκπλαγούν από την απουσία γνωστών ονομάτων μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη πως η γαλλική πολιτική τάξη θεωρεί ότι οι εκλογές αυτές είναι ήσσονος σημασίας».
Μετανάστευση και περιβάλλον
Τα κύρια θέματα που ανησυχούν τους Ευρωπαίους παραμένουν η οικονομία, η ανάπτυξη, ο αγώνας κατά της ανεργίας των νέων και η μετανάστευση. Στο τελευταίο αυτό θέμα, 44% εκτιμούν πως η μετανάστευση θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην προεκλογική εκστρατεία, έναντι 50% που πίστευαν το ίδιο τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Αντιθέτως, αυξάνεται η σημασία που δίνουν οι ψηφοφόροι στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελούν προτεραιότητα για το 43% (έναντι 40% τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο). Η μάχη κατά της τρομοκρατίας παραμένει επίσης ανάμεσα στις προτεραιότητες που αναφέρονται συχνότερα.
Πηγή: ΑΠΕ