Η Μαρία Γκράτσια Κιούρι ξέρει πολύ καλά να υφαίνει φαντασιώσεις. Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής δημιουργικού του Dior, η Ιταλίδα σχεδιάστρια ταξίδεψε το κοινό σε μια μαγική τέντα τσίρκου, μετά σε σκοτεινό δάσος γεμάτο μυθολογικά πλάσματα και, πιο πρόσφατα, εξερεύνησε τη μαντική τέχνη των ταρώ στην επίδειξη της συλλογής Haute Couture Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021.
Τώρα η συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021 παρουσιάστηκε ψηφιακά με μία ταινία εμπνευσμένη από από κλασικά παραμύθια.
Στο βίντεο γυρισμένο στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, στην Αίθουσα των Καθρεφτών κυριάρχησαν τα βραδινά φορέματα από τούλι, που ταιριάζουν σε πριγκίπισσες.
Η συλλογή του Dior είναι ένας ακόμη τρόπος να υμνηθούν και να βρεθούν στο επίκεντρο γυναίκες που έχουν παραβλεφθεί ιστορικά: σε αυτήν την περίπτωση, οι συγγραφείς που έγραψαν τα αυθεντικά παραμύθια στο Γαλλικό Παλάτι τον 17ο αιώνα. «Αγαπώ πραγματικά τα παραμύθια, αλλά κανείς δεν ύμνησε τις γυναίκες που τα έγραψαν» δήλωσε η Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας στο Vogue πριν από την επίδειξη μόδας η οποία πραγματοποιήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Εμπνευσμένη από τα παραμύθια η Πεντάμορφη και το Τέρας των Ζαν Κοκτώ, Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν και Μαρί-Κατρίν ντ’Ωλνουά η συλλογή «Disturbing Beauty» εξετάζει τα αρχέτυπα στον πυρήνα αυτών των κλασικών αφηγήσεων. Χρησιμοποιώντας γνωστά στοιχεία όπως παλτό από βελούδο, σκούρα πέπλα, κουκούλα, μαντίλα, και κόκκινο χρώμα, η Μαρία Γκράτσια Κιούρι διοχετεύει μύθους και λαογραφία σε ευκολοφόρετα ενδύματα, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε έναν δρόμο της πόλης. Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων είναι επίσης παραμύθια που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη συλλογή Dior.
Φορέματα με πλισέ και διαφανείς φούστες, φορέματα σε στυλ μαθήτριας με κολάρο Πίτερ Παν, που ενσωματώνουν μια παιδική αθωότητα, όμως σε χρώμα και υλικό - μαύρο δέρμα που την αντιστρέφουν, αλλά και στρατιωτικά μπουφάν είναι κομμάτι της συλλογής.
«Δεν έχω εμμονή με την ιδέα μιας πριγκίπισσας. Κάθε γυναίκα θέλει να παίξει έναν διαφορετικό χαρακτήρα, με διαφορετικά ρούχα, για να είναι κάποια στιγμή στρατιώτης, κάποτε πριγκίπισσα» δήλωσε η Μαρία Γκράτσια Κιούρι, η οποία επιδίωξε να προβάλλει μια εμφανή φεμινιστική άποψη στα σχέδιά της. Όπως εξήγησε ήθελε να ξανασκεφτεί την ανάγνωση των ιστοριών ως αφηγήσεις ενηλικίωσης. «Αυτές οι γυναίκες δεν περιμένουν έναν πρίγκιπα, αλλά περισσότερο πηγαίνουν στον κόσμο για να κατανοήσουν τους εαυτούς τους» τόνισε. «Νομίζω ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες όταν χτίζουν τη ζωή τους με τα χέρια τους και δεν περιμένουν κάποιον να τις βοηθήσει» επισήμανε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ