Στις 17 και 18 Μαρτίου θα διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες η πενταμερής συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό ενώ διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει η επιλογή των δυο κρατών.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει συνάντηση σήμερα το πρωί με τη βοηθό Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδια για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, μετά την Κύπρο, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, εν όψει της πενταμερούς συνάντησης (ΟΗΕ, Ελλάδα, Τουρκία, Κυπριακή Δημοκρατία και Τουρκοκύπριοι).
Ελληνοτουρκικά
Επίσης, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, αναφέρουν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία πραγματοποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία το οποίο θα γίνει κανονικά με την ατζέντα που θα καθοριστεί.
Επισήμαναν παράλληλα ότι όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και του καθορισμού της ΑΟΖ θα έχουμε θέματα με την Τουρκία, κάτι που συμβαίνει εδώ και 50 χρόνια, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.
Σημείωσαν δε, αναφερόμενες στο καλό διμερές κλίμα, ότι οι παραβιάσεις είναι ελάχιστες, ενώ μέχρι το 2022 είχαμε κατ′ έτος 7.000 παραβιάσεις, καθώς και ότι σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία είναι μηδενικές.
Βόρεια Μακεδονία
Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι οι διατυπώσεις που είναι αντίθετες με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν βοηθούν στη δημιουργία πνεύματος καλής κατανόησης.
Επισήμαναν ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά όσο υπάρχει αυτή η ρητορική δυσκολεύει την συμβολή της Αθήνας στην κατεύθυνση αυτή και κατέληξαν λέγοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι, να είναι η Βόρεια Μακεδονία πιστή στις δεσμεύσεις.
Ισχυρό το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας
Παράλληλα, επισήμαναν ότι το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι σήμερα πολύ ισχυρό, ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή και την Ινδία σημείωσαν ότι ήταν μια αναγκαία παρουσία γιατί η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και να δημιουργεί ζωτικές συμμαχίες.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές ο ρόλος της Ελλάδας είναι κρίσιμος στη διαμεσολάβηση στη Σύρια, ενώ ανέφεραν ότι η χώρα μας συμφωνεί υπό προϋποθέσεις να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Δαμασκού. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, και η άρση να γίνει σταδιακά με συγκεκριμένες αιρεσιμότητες και αναστρέψιμο χαρακτήρα.