Διπλός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ βάσει παλιών και νέων αντικειμενικών αξιών;

Διπλός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ βάσει παλιών και νέων αντικειμενικών αξιών;
Richard Fairless via Getty Images

Σε διπλό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών, μίια φορά βάσει των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν τώρα, και μια με τις νέες αντικειμενικές, που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές.

Όπως αναφέρει το «Βήμα» της Κυριακής, στο πλαίσιο συζητήσεων έχει γίνει η πρόταση να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολής των πρώτων δυο- τριών δόσεων, και σε δεύτερη φάση να γίνει ένας δεύτερος υπολογισμός που θα γίνεται βάσει των νέων τιμών ζώνης και των νέων συντελεστών που θα καθοριστούν.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμώνγια να καταλήξουν στο πλαίσιο που θα κινηθούν οι νέες αντικειμενικές. Βέβαια, η αρμόδια δευτεροβάθμια τριμελής επιτροπή για το εύρος των νέων τιμών ζώνης σε σύγκριση με τις προτάσεις των εκτιμητών δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, καθυστερώντας τη διαδικασία.

Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου είχε καθοριστεί ως εξής:

– Εντός του Μαΐου και πιθανότατα έως τις 20 Μαΐου θα τεθούν με υπουργική απόφαση σε ισχύ οι νέες τιμές ζώνης για όλη την Ελλάδα. Μέσα στην εν λόγω περίοδο γίνεται ο έλεγχος των προτάσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών για τις νέες τιμές ζωνών. Η αρμόδια ομάδα εργασίας θα καθορίσει σε ποιες ζώνες θα γίνει οριστικοποίηση νέων τιμών και σε ποιες θα γίνει παραπομπή στη δευτεροβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ λόγω ελλιπών στοιχείων.

– Σε συνέχεια των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες θα γίνουν αντίστοιχες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο φόρος θα συνεχίσει να επιφέρει ετήσια έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Οι παραπάνω αλλαγές θα περάσουν με διάταξη στη Βουλή το αργότερο έως τις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα, όμως, με το εν λόγω δημοσίευμα, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο το να έχουμε νέες αντικειμενικές μέχρι τα τέλη Μαΐου, και ότι πιο πιθανό είναι να τις έχουμε μέσα στο καλοκαίρι. Βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι η μεγάλη “ψαλίδα” μεταξύ των υφιστάμενων αξιών και αυτών που έχουν καταθέσει οι εκτιμητές.

Δημοφιλή