ΔΝΤ για Ευρώπη: Αργή η μείωση του πληθωρισμού - Στόχος η πτώση τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια

Η οικονομία της Ευρώπης δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει, ακόμη και με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.
Xinhua News Agency via Getty Images

Σταδιακή μείωση του πληθωρισμού στα επόμενα αρκετά χρόνια και αύξηση κατά 1,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη από το 2024 «βλέπει» έκθεση του ΔΝΤ.

Όπως υποστηρίζει η οικονομία της Ευρώπης δεν πρόκειται να καταρρεύσει, ακόμη και με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων που στοχεύουν στην μείωση του υψηλού πληθωρισμού ο οποίος δείχνει μια τάση αποκλιμάκωσης, αν και αργή.

Κι ενώ το 2023 θα κλείσει με επιβράδυνση της οικονομίας κατά 1,3%, το 2024 η εικόνα θα βελτιωθεί.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού είναι μεγάλη και το κόστος της πολύ πρόωρης χαλάρωσης είναι σημαντικό», πρόσθεσε.

Η επιθετική πολιτικών των κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη (κάποιες έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα) με τις αυξήσεις των επιτοκίων είναι πλέον αισθητή στις οικονομίες. Η παραγωγή στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και οι αναλυτές αναμένουν παρόμοια επίδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 10 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία.

Η Ευρώπη σε σημείο καμπής

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής», επισημαίνει το ΔΝΤ. Η ήπειρος προσπαθεί ταυτόχρονα να συντηρήσει τη σταθερή κάμψη της καμπύλης του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα και να αναζωογονήσει την ανάπτυξής της για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές διαρθρωτικές προκλήσεις.

«Καθώς η Ευρώπη φαίνεται να αναρρώνει από τις μεγάλες κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εστιάσουν τώρα στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάκαμψη των χωρών και την επιστροφή της σταθερότητας» αναφέρει το Ταμείο.

Το ΔΝΤ εστιάζει σε τρεις παράγοντες που οδηγούν στον αποπληθωρισμό.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η πτώση των τιμών της ενέργειας και, σε κάποιο βαθμό, των τροφίμων ώστε να μειωθούν άμεσα οι τιμές στα ράφια, καθώς είναι από τους κύριους λόγους εκτίναξης του πληθωρσμού.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η μείωση της εγχώριας ζήτησης και δραστηριότητας η οποία θα προκύψει όταν οι κυβερνήσες θα μειώσουν τις επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Και τέλος, η μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό καθώς όπως φαίνεται το ποσοστό του 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ θα καθυστερήσει. Οι υψηλές προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πρταγματικότητα έχει δείξει στο παρελθόν ότι οδηγούν τον πληθωρισμό σε άνοδο, υπογραμμίζει η έκθεση του Ταμείου.

Δημοφιλή