Ολοι θέλουμε να χορτάσουμε έναν οκτάωρο ύπνο. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Στο χέρι μας ας πούμε είναι να απενεργοποιήσουμε το τηλέφωνο μας και να μην μας ξυπνήσει κάποιο ανεπιθύμητο τηλεφώνημα. Αντιθέτως, την χορήγηση φαρμάκων κατά την διάρκεια της νύχτας, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, πράγμα που σημαίνει πως θα αναγκαστούμε να ξυπνήσουμε.
Γνωρίζατε όμως πως ένας καλός ύπνος έχει άμεση σχέση με τα πράγματα που βρίσκονται μέσα στο υπνοδωμάτιο μας; Τα παρακάτω είδη, είναι αυτά που μας προτρέπουν οι ειδικοί να αφήσουμε εκτός αν θέλουμε να συμβάλλουμε δραστικά στην ποιότητα του.
Κατοικίδια
- Πολλά είναι νυχτόβια, οπότε ανεβαίνουν στο κρεββάτι.
- Ψύλλοι στα σεντόνια
Φως
- Μπλέ φως / Είναι αυτό που εκπέμπουν οι, οθόνες πάσης φύσεως ηλεκτρονικής συσκευής.
- Λάμπες φθορίου
- Λάμπες Led
Ουσιαστικά, το φως διαταράσσει τον κιρκάδιο η κιρκαδικό ρυθμό μας, που είναι το εσωτερικό ρολόι που επιτρέπει στο σώμα μας να ξέρει πότε να κοιμάται και πότε να ξυπνάει. Γι′ αυτό αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με τα φώτα ανοιχτά.
Τηλεόραση
Εκτός από το γεγονός πως εκτιθέμεθα στο μπλέ φως, η ύπαρξη τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο μπορεί να μας οδηγήσει στο λεγόμενο, «χαζοξενύχτι».
Η παρακολούθηση μία τηλεοπτικής εκπομπής, προωθεί χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, όπως νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη, οι οποίες δεν ευνοούν τον ύπνο, καθώς διεγείρουν τα «κέντρα εγρήγορσης».
Εργασία
Διαχωρίζουμε τον εργασιακό μας χώρο από αυτόν του υπνοδωματίου μας. Με άλλα λόγια μόλις περάσουμε το κατώφλι της πόρτας που μας οδηγεί στο υπνοδωμάτιο, αφήνουμε τις σκέψεις και τις όποιες έννοιες μας προβληματίζουν σχετικά με τα θέματα εργασίας, εκτός.
Παπούτσια
Ο χώρος αυτός δεν ενδείκνυται για το συγκεκριμένο είδος ένδυσης.
Φαγητό
Καλό θα ήταν να το αποφεύγουμε, αν πρόκειται να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα, αμέσως μετά. Κυρίως για λόγους πέψης. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που έχουν να κάνουν με τις μυρωδιές που μένουν στον χώρο.
Αλκοόλ
Παρά το γεγονός πως το αλκοόλ μας φέρνει υπνηλία, η κατανάλωση του, πριν τον ύπνο, προκαλούν εφίδρωση, πονοκεφάλους και εφιάλτες. Να μην ξεχάσουμε πως μας αναγκάζει να σηκωθούμε το βράδυ από το κρεββάτι μας, προκειμένου να επισκεφθούμε την τουαλέτα.
Ακαταστασία
Ερευνες έχουν δείξει πως η ακαταστασία στο υπνοδωμάτιο, μας αποσπά την προσοχή, καθώς καταγράφεται στο υποσυνείδητο, ως ατελής εργασία. Καλό είναι επίσης να αερίζουμε τα σεντόνια, μαξιλαροθήκες, μαξιλάρια και παπλώματα καθώς και να προχωρούμε σε συχνή αλλαγή τους.
Θερμοκρασία
Η σωστή θερμοκρασία βοηθάει ούτως ώστε να απολαύσουμε έναν ευχάριστο ύπνο. Ιδιαίτερα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες τον διαταράσσουν. Ετσι λοιπόν, πρέπει να έχουμε χαμηλή θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο για καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μας, καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση με την φυσική μετάβαση στον βαθύ ύπνο.
Προτείνεται μάλιστα ελαφριά ένδυση, ακόμα και ανεμιστήρας.
Ξυπνητήρι
Ειναι πολύ βασικό να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας σε ολοκληρωμένους κύκλους ύπνου κατά την διάρκεια της νύχτας. Η έγερση με ξυπνητήρι, σημαίνει πως δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός. Με άλλα λόγια προκαλούμε σοκ στον οργανισμό μας, λόγω της αδρεναλίνης η οποία συνοδεύει τον ήχο από το ξυπνητήρι.
Καλό είναι να πηγαίνουμε μία σταθερή ώρα για ύπνο, που θα βοηθήσει το σώμα μας, να συνηθίσει να ξυπνάει μόνο του, έχοντας το ξυπνητήρι ως βοηθητικό μέσο για παν ενδεχόμενο.
Στρώμα
Το στρώμα αποτελεί το Α και το Ω για έναν καλό ύπνο. Με άλλα λόγια πρέπει απαραιτήτως, να επενδύσουμε στο όσο το δυνατό καλύτερης ποιότητας στρώμα, καθώς ο ύπνος μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά ή θετικά καθ′ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Παιδιά
Με το να αφήνουμε τα παιδιά να μοιράζονται το κρεββάτι μας, είναι σίγουρο πως δεν τα μαθαίνουμε να κοιμούνται σωστά. Συγχρόνως μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα και στον ύπνο των γονιών.
Πηγή: HuffPost US