Δολοφονία Καραϊβάζ: Αναίρεση της αθωωτικής απόφασης ζητά από τον Άρειο Πάγο η οικογένεια

Επίσκεψη στον Άρειο Πάγο για τους συνηγόρους της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ.
Επίσκεψη στον Άρειο Πάγο για τους συνηγόρους της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ.
Επίσκεψη στον Άρειο Πάγο για τους συνηγόρους της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ.
Eurokinissi

Οι συνήγοροι της οικογένειας του δολοφονηθέντα Γιώργου Καραϊβάζ επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ενώ παράλληλα κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία κρίθηκαν αθώα τα δύο αδέλφια 41 και 49 ετών, που μέχρι πρότινος φέρονταν ως δράστες της δολοφονίας.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αναφέρει ότι δεν εκτίμησε ορθά τα αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία, αλλά και τις καταθέσεις, ενώ προέβη σε εσφαλμένη ερμηνεία της ποινικής νομοθεσίας, μη λαμβάνοντας υπόψη βασικά έγγραφα της υπόθεσης.

Τις προηγούμενες μέρες απορρίφθηκε η αίτηση έφεσης που κατέθεσε η οικογένεια του δημοσιογράφου στην Εισαγγελεία Εφετών κατά της πρωτόδικης απόφασης. Από το Μικρό Ορκωτό Δικαστήριο κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών και οι 2 κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Καραϊβάζ.

Οι συνήγοροι του δημοσιογράφου ανέφεραν μετά την επίσκεψη στον Άρειο Πάγο τα εξής: «Η εισαγγελική λειτουργός μας ενημέρωσε πως ήδη έχει παρέμβει αυτεπάγγελτα και έχει αναθέσει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μελετήσει το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση».

Ακόμη, κατέθεσαν και αίτηση αναίρεσης υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του ΜΟΔ «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και παραβίαση της δημοσιότητας της δίκης, διότι, όπως διαπίστωσε και η εισαγγελέας της έδρας κι έχει καταγραφεί στα πρακτικά, το αναγνωστέο σχετικό 33 που βρισκόταν σε cd έχει καταστραφεί». Πλην, όμως, το δικαστήριο θεώρησε, εσφαλμένα, ότι αν και καταστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο. Ως εκ τούτου, παραβιάστηκε η δημοσιότητα της διαδικασίας και αποδίδεται στην προσβαλλόμενη απόφαση η πλημμέλεια της απόλυτης ακυρότητας κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο και της παραβιάσεως της δημοσιότητας της διαδικασίας.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η πρωτόδικη απόφαση πάσχει από «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας που επιβάλλει το Σύνταγμα», προσθέτοντας πως «η απαιτούμενη από τις διατάξεις των άρθρων 93 παρ. 3 του Συντάγματος και 139 του Κ.Π.Δ. ειδική κι εμπεριστατωμένη αιτιολογία της απόφασης, εντείνεται όχι μόνο στην κρίση για την ενοχή ή την αθωότητα αλλά περιλαμβάνει και την αναφορά των αποδεικτικών μέσων, από τα οποία το δικαστήριο οδηγήθηκε στην καταδικαστική του κρίση».

Ακόμη, αναφέρουν στην αίτηση τους ότι «λήφθηκαν υπόψη καταφανώς ψευδείς καταθέσεις ενώ η μείζονος αξίας ένορκη κατάθεση του αστυνομικού υπαλλήλου Λάμπρου Κολοβού, ο οποίος διαδραμάτισε ρυθμιστικό ρόλο στη διερεύνηση της ανθρωποκτονίας, ουδαμού στο αιτιολογικό της απόρριψης μνημονεύεται».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή